7.04.2013

Sernik gotowany

Przepyszny sernik gotowany przekładany plackami miodowymi. Jest to świetna propozycja dla tych, którzy obawiają się upiec sernik tradycyjny. Ten sernik nie może się nie udać! :-) Masę serową należy tylko ugotować a przygotowanie i upieczenie placków miodowych nie sprawia większych trudności. Sernik należy przygotować 2-3 dni wcześniej i do czasu konsumpcji przechowywać w lodówce (placki miodowe zmiękną a smaki się przegryzą). Polecam!


Sernik gotowany
Print Friendly and PDF  
PRZEPIS
/forma: 25 x 35 cm/

Temperatura pieczenia placków miodowych: 190oC
Czas pieczenia placków miodowych: ok. 25 min. 

Ciasto
  • 3 szkl. mąki pszennej
  • 1 szkl. cukru
  • 2 jajka
  • 0,5 kostki (100 g) masła
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki mleka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia lub 1 łyżeczka sody

    Masa serowa
    • 1 kg sera trzykrotnie zmielonego
    • 5 jaj
    • 3/4 szkl. cukru
    • 1 kostka masła (200 g)
    • 1 szkl. mleka
    • budyń śmietankowy bez cukru
    • zapach waniliowy

    Przygotowanie
    1. Ciasto. Z podanych składników zagnieść ciasto. Podzielić na 3 części. Upiec placki na mocno złoty kolor w temp. 190oC przez ok. 25 min.
    2. Masa serowa. W garnku z grubym dnem zagotować ser, jajka, cukier i masło. Mieszając doprowadzić do wrzenia. W szklance mleka rozprowadzić budyń śmietankowy, dodać zapach waniliowy. Mieszankę dodać do wrzącej masy serowej. Zagotować.
    3. Złożenie ciasta. Na upieczony placek miodowy wylać 1/2 gorącej masy serowej, następnie położyć drugi placek i wylać resztę masy serowej. Przykryć całość ostatnim plackiem. Pozostawić do wystygnięcia. Ostudzone ciasto polać polewą czekoladową (np. rozpuszczoną mleczną czekoladą z odrobiną masła). Ciasto przechowywać w lodówce. Najlepiej smakuje po 2-3 dniach leżakowania kiedy smaki dobrze się przegryzą a placki miodowe staną się mięciutkie.
    Smacznego

     



    11 komentarzy:

    1. znam ten przepis i również bardzo mi smakuje :)coś przepysznego :)

      OdpowiedzUsuń
    2. też znam, też mam u siebie :-)

      OdpowiedzUsuń
    3. wygląda naprawdę smakowicie :)

      OdpowiedzUsuń
      Odpowiedzi
      1. I tak smakuje! :) Znowu chętnie bym zjadła chociaż kawałeczek... ;)

        Usuń
    4. zjadłabym! :D Wygląda pysznie!

      OdpowiedzUsuń
    5. Chciałabym upiec ten smacznie wyglądający sernik :) Tylko mam pytanie na jakiej wielkości blachę jest ten przepis?

      OdpowiedzUsuń
    6. Przepis do niczego, jesli nie podano wielkosci blaszki

      OdpowiedzUsuń

    Podziel się swoimi uwagami na temat przepisu