24.01.2015

Tarta ze szpinakiem II

Bardzo polecam ciasto kruche z poniższego przepisu, jest pyszne. Kruche, maślane, idealne. Nadzienie w tym wypadku to szpinak, pieczarki i figi suszone (jeśli ktoś lubi słodsze akcenty w wytrawnych potrawach). Próbowałam nieco odchudzić potrawę dlatego ograniczyłam do minimum ilość śmietany. Ciasto kruche można przechowywać do kilku dni w zamrażarce, dzięki czemu możemy rozłożyć sobie przygotowanie tarty na kilka dni, dzięki czemu tartę możemy zrobić nawet w tygodniu po pracy. Polecam! 


Tarta na kruchym cieście ze szpinakiem
Forma do tarty:
średnica 24 cm |
Temperatura pieczenia::
170C |
czas pieczenia:50 min.

    Ciasto kruche
  • 260 g maki pszennje (1 3/4 szkl.)
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 125 g schłodzonego masła
  • 1 żółtko
  • 2-3 łyżki zimnej wody

    Nadzienie
  • 300 g szpinaku mrożonego lub świeżego
  • 2 średnie cebule
  • 1 średniej wielkości czerwona papryka
  • ok. 7 średniej wielkości pieczarek
  • garść orzechów włoskich
  • suszone figi (opcj.), pokrojone na małe cząstki lub na pół
  • 1 jajko
  • 1/4-1/2 szkl. śmietany (36 % lub 18 %)
  • przyprawy: sól, pieprz czarny, ziele prowansalskie, gałka muszkatołowa

Przygotowanie
 
1. Ciasto kruche. Mąkę, sól i zimne masło (pokrojone w mniejsze kawałki) wrzucić do miski. Masło z mąką rozcierać palcami aż powstanie masa przypominająca bułkę tartą. Do ciasta dodać rozbełtane żółtko oraz zimną wodę. Całość szybko zagnieść, tylko do połączenia składników. Ciasto zawinąć w folię i wstawić do lodówki na ok. 30-60 min. Formę do tarty dokładnie wysmarować masłem. Wyjąć ciasto z lodówki, rozwałkować na grubość ok. 3-5 mm (można chwilę odczekać gdyby ciasto było zbyt twarde), wyłożyć dokładnie formę i boki tarty ciastem (jeśli zostanie nam ciasto możemy zrobić kratkę na wierzchu tarty). Surowe ciasto nakłuwać widelcem i wstawić do lodówki. W tym czasie nastawić piekarnik na 180 st. Gdy piekarnik osiągnie wymaganą temperaturę 180 stopni, ciasto wyjąć z lodówki i wstawić prosto do nagrzanego piekarnika. Piec przez 15 min. z obciążeniem (ryż, fasola, groch) i przez kolejne 12-13 min bez obciążenia.Wyjąć z piekarnika, poniższe nadzienie wyłożyć na lekko przestudzony spód.
2. Nadzienie szpinakowe. Cebulkę drobno posiekać i zeszklić na odrobinie masła. Dodać sól i pieprz, liśc laurowy, ziele angielskie. Dodać pokrojone drobno pieczarki. Usmażyć. Dodać szpinak, pokrojoną w paski papryczkę. Doprawić ziołami prowansalskimi, gałką muszkatołową, papryką słodką, ew. jeszcze dosolić.do smaku. Zdjąć z ognia. W oddzielnej misce wybełtać jajko i ok. 0,5 szkl. śmietany (18 % lub więcej %). Mieszankę jajeczno-smietanową wlać do masy szpinakowej i wymieszać. Masę wyłożyć na podpieczony spód i zapiekać przez kolejne 30 min. Po wyjęciu z piekarnika chwilkę odczekać i kroić.

Smacznego
 




2 komentarze:

  1. Bardzo ładnie i apetycznie wyglada
    Pozdrawiam

    Zapraszam
    http://slodkieokruszki.blox.pl

    OdpowiedzUsuń

Podziel się swoimi uwagami na temat przepisu