W klasycznym przepisie na carbonarę (link) wbija się surowe, rozbełtane jajka na gorący jeszcze makaron. Tworzy się wtedy kremowo-jajeczny sos. Z jajek zrezygnowałam, bo akurat dodatek jaj w daniach zawsze bardzo wyraźnie wyczuwam i to niekoniecznie z zachwytem. ;) Kremowy charakter sosu myślę, że osiągnęłam, dzięki dodatkowi śmietany, której tutaj nie żałowałam. Swoją drogą śmietana również nie występuje w każdym "oryginalnym" przepisie. Jest zatem kilka wersji carbonary a ja poniżej przedstawiam swoją. :) Jest to baaaaardzo sycące i (nie ma co ukrywać) kaloryczne danie. ;) Ale od czasu do czasu czemu nie.
Spaghetti alla carbonara
PRZEPIS
Składniki
- 200 g spaghetti pełne ziarno albo fettuccine
- 50 g wędzonego boczku
- 1 cebula
- 2-3 ząbki czosnku
- 150 ml śmietany 18%
- 50 g pecorino (lub parmezanu)
- 1 łyżka natki pietruszki
- 1-2 łyżki oliwy z oliwek
- sól, pieprz
- Makaron ugotować al dente.
- Cebulę pokroić w kosteczkę, boczek pokroić w paseczki. Na patelni zeszklić cebulę na oliwie z oliwek, dodać czosnek a następnie boczek. Smażyć kilka minut.
- W miseczce wymieszać śmietanę z serem. Wylewamy mieszankę na patelnię. Mieszamy i podgrzewamy jeszcze 2-3 minuty. Doprawiamy solą, pieprzem i natką pietruszki do smaku. Na koniec dodajemy makaron i całość łączymy.
Smacznego
Moje comfort food :] Jak smacznie wygląda!
OdpowiedzUsuńLubię przepisy, które obalają i łamią kanony kulinarne.
OdpowiedzUsuńTu natka pietruszki jest wisienką na zwoju apetycznego spaghetti nasączonego śmietanowo-serową miksturą.
A kalorie .... pal licho kalorie .... ;-)
Pięknie i smacznie...
Jedno z moich ulubionych dań, mniam :)
OdpowiedzUsuńLubię potrawy z makaronem , więc mogę powiedziec , że jest to jedno z moich ulubionych dań :)
OdpowiedzUsuń