16.03.2013

Babka zebra

Puszysta i delikatna babka, obecnie chyba już trochę zapomniana (chociaż może tylko przeze mnie). Dawno jej nie jadłam (ostatnio chyba w dzieciństwie :)), dlatego postanowiłam sięgnąć po przepis z zeszytu rodzinnego (zmniejszyłam ilość cukru i tak też podałam w przepisie). Charakterystyczny smak zawdzięcza oranżadzie, dlatego warto dodać właśnie ten napój a nie żaden inny. Zawarte w oranżadzie "bąbelki" dodatkowo (prócz proszku do pieczenia) spulchniają ciasto. Babka pięknie wyrosła, jest mięciutka a brzeg ciasta przyjemnie chrupiący (tak jak lubię).


Babka zebra

PRZEPIS 
/forma: Ø 24 cm/

Temperatura: 180oC | Czas pieczenia: ~1hPrint Friendly and PDF 

Składniki
    • 5 jajek
    • 1 szkl. cukru trzcinowego (może być zwykły)
    • małe opakowanie cukru waniliowego
    • 1 szkl. oleju
    • 1 szkl. oranżady
    • 2 szkl. mąki, przesianej
    • 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    • aromat waniliowy
    • 3 łyżki kakao
    • 3 łyżki mąki

      Przygotowanie
      1. Mąkę przesiać (nawet dwukrotnie), dodać proszek do pieczenia. Całość zamieszać widelcem i odstawić.
      2. W oddzielnej misce ubić jajka z cukrem i cukrem waniliowym. Ubijać długo ok. 5-7 min. Ma powstać puszysta, prawie biała masa.
      3. Nie przerywając miksowania dodać olej i dalej ubijać. Wlać oranżadę, aromat waniliowy i dalej miksować na najwyższych obrotach.
      4. Ustawić najniższe obroty i stopniowo dodawać do masy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia (po jednej łyżce).
      5. Masę podzielić na dwie połowy. Do jednej dodać 3 łyżki kakao a do drugiej 3 łyżki mąki (dla wyrównania gęstości ciasta).
      6. Do wysmarowanej tłuszczem formy na babkę z kominem i obsypanej mąką lub bułką tartą napełniać na przemian masą raz ciemnego ciasta a raz białego (2 łyżki jasnego, 2 łyżki ciemnego).
      7. Piec 60 minut w temperaturze180oC.
        Smacznego 


        27 komentarzy:

        1. Nie zapomniana:)
          Mam tę babkę też na swoim blogu.
          Pozdrawiam
          6niebo

          OdpowiedzUsuń
        2. dzisiaj widziałam już u kogoś taką babkę wg takiego przepisu, ale Twoja wygląda dużo lepiej, jest piękna!

          OdpowiedzUsuń
          Odpowiedzi
          1. Widać nie tylko ja sobie dziś o tej babce przypomniałam. ;)

            Usuń
        3. piekna babka,zdjecia sa zachwycajace,pozdrawiam.

          OdpowiedzUsuń
        4. Moja ulubiona, mam w planach zrobienie jej na dniach :)

          OdpowiedzUsuń
        5. Nie tylko przez ciebie zapomniana. Ja uczyłam się piec właśnie piekąc zebrę, a teraz już nie pamiętam kiedy piekłąm:)

          OdpowiedzUsuń
        6. ... co za misterny wzorek po przekrojeniu.
          Babka wybitnie fotogeniczna i tak pięknie wyrośnięta, że może dumą napawać swoją twórczynię...

          OdpowiedzUsuń
        7. przepiękna, aż dech zapiera, pięknie urosła i ma cudny wzorek :)

          OdpowiedzUsuń
        8. jak zobaczyłam Twoją babkę to wyskoczyłam na głos z tekstem "Ale fajna babka!!", aż się mąż zapatrzał co się dzieje :)))
          Pozdrawiam i dodaje się do obserwacji :)
          Olinka - Smakowy Raj

          OdpowiedzUsuń
          Odpowiedzi
          1. Ale mnie rozbawił Twój komentarz! :))) Pozdrawiam i dzięki.

            Usuń
        9. Odpowiedzi
          1. Polecam. :) Przepis prosty a smakiem przebija nie jedną zwykłą babkę marmurkową. :)

            Usuń
        10. Wygląda pięknie nawet idealnie, świetne zdjęcia i zapewne jest pyszna :) gratuluję...ja robię podobną :)

          OdpowiedzUsuń
        11. Witam :)
          Mam takie pytanie ;)
          O co chodzi z tą oranżadą? :)
          Jaką kupić??? Jakiś smak?? :)
          Babka bedzie pieczona na święta i mam nadzieję że wyjdzie równie piękna co Twoja :)
          Pozdrawiam :)

          OdpowiedzUsuń
        12. mocno czuć w niej smak oranżady? Chcę dziś ją zrobić... tylko oranżada mnie trochę martwi;) proszę o odpowiedź

          OdpowiedzUsuń
          Odpowiedzi
          1. Nie mocno, natomiast jeśli bardzo się obawiasz i nie lubisz oranżady dodaj wodę gazowaną. :)

            Usuń
        13. hmm... dodając wodę gazowaną babka nie będzie mniej słodka ?:)

          OdpowiedzUsuń
          Odpowiedzi
          1. Tak, trzeba wtedy dodać więcej cukru, ja bym dodała 0,5 szkl. cukru więcej. :)

            Usuń
        14. super blog!
          zapraszam do mnie:
          kulinarne-przygody-ziuty-i-pati.blogspot.com

          pozdrowionka, Pati x3

          OdpowiedzUsuń
        15. a jaki olej? słonecznikowy, kujawski?

          OdpowiedzUsuń
          Odpowiedzi
          1. Tak. Ważne żeby nie miał intensywnego smaku. Słonecznikowy będzie ok.

            Usuń
        16. SUPER! Wyszła cudowna! A jaka pyszna przepis 100% pewny! :)

          OdpowiedzUsuń
        17. .. witam .. i ja rowniez wspominam smak tej babki ..dziekuje za wspanialy przepis .. zrobie ja na zblizajace sie Wielkanocne Swieta ... pozdrawiam serdecznie Ala

          OdpowiedzUsuń

        Podziel się swoimi uwagami na temat przepisu