Pyszne i proste w wykonaniu ciasto bez pieczenia. Budyniowa masa i krakersy, które świetnie się tutaj sprawdzają. Ciasto należy przygotować dzień wcześniej, ponieważ wymaga leżakowania w lodówce przez kilka godzin (a najlepiej całą noc).
Napoleonka na krakersach
PRZEPIS
/forma: 35x25 cm lub mniejsza/
Składniki
- 3 szkl. mleka
- 2 żółtka
- 1/2 szkl. cukru
- 3 łyżki mąki pszennej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1/2 masła roślinnego (125 g)
- 1 budyń waniliowy (40g)
- ekstrakt waniliowy
- krakersy (ilość zależna od foremki, tutaj wystarczyły 2 opakowania)
- W 1 szkl. mleka rozrobić mąki z budyniem i żółtkami.
- Pozostałą część mleka zagotować, dodając pod koniec cukier i ekstrakt waniliowy. Wlewać stopniowo masę budyniową, cały czas mieszając i na końcu masło.Wszystko zagotować (cukier ma się rozpuścić). Lekko przestudzić.
- Na dnie foremki ułożyć krakersy, wyłożyć masę budyniową i ponownie krakersy.
- Wstawić na noc do lodówki. Posypać cukrem pudrem.
Smacznego
Wygląda mega apetycznie i łatwa wersja do przygotowania! Zapisuję do zakładek! :)
OdpowiedzUsuńDaj znać jak tylko się skusisz. :)
UsuńCiasto należy do grupy "ulubione i wspaniałe" :)pychotka
OdpowiedzUsuńJakie krakersy będą do tego przepisu najlepsze? Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńJa najbardziej lubię ze słonymi krakersami Lajkonika. :)
UsuńKiedy dodajesz ekstrakt waniliowy? Na sam koniec czy jeszcze gotując mleko? I ile tego ekstraktu?
OdpowiedzUsuńNie ma specjalnie znacznie w którym momencie (w pkt. 2 razem z cukrem można). Ilość z kolei zależy od danego produktu (tj. od tego jak jest aromatyczny). Ekstraktu waniliowego dodaję ok. 1-1,5 nakrętki. Czasami po prostu warto powąchać masę, lub nawet spróbować. ;)
Usuń