Zanim zabrałam się do lepienia pierogów to przejrzałam mnóstwo przepisów na ciasto pierogowe. Wśród nich znalazłam przepisy na ciasto z jajkami i bez, z dodatkiem śmietany, oliwy, masła, gałki muszkatołowej, spotkałam się nawet z ciastem na bazie ugotowanych ziemniaków (pierwsze słyszę, ale z mięsnym nadzieniem, czemu nie? :)). Najczęściej dodatkiem do ciasta jest letnia woda (w przypadku dodania jajek) lub wrzątek (w wersji ciasta bez jajek). Prezentowany niżej przepis nie zawiera jajek, mąka jest zaparzana wrzątkiem a dodatek tłuszczu stanowi tutaj masło. Nie byłam do końca zadowolona z pracy z ciastem, ponieważ zlepianie pierożków było dość uciążliwe (z tego względu do ostatniej partii ciasta dolałam odrobinę oliwy). Mimo trudności pracy z ciastem smak był zadowalający. :)
Pierogi z serem i truskawkami
PRZEPIS
{źródło: link}
Składniki
- 1 kg mąki pszennej
- 2 łyżki masła
- sól (dałam ok. 0,5 łyżeczki)
- wrząca woda (dałam ok. 2 szkl.)
- nadzienie: pokrojone truskawki i ser (ser ricotta z dodatkiem cukru waniliowego)
- Mąkę przesiać, a następnie dodać 2 łyżki masła oraz sól. Posiekać ciasto.
- Stopniowo dodawać wodę, wyrabiając ciasto. Wyrobić gładkie i elastyczne ciasto.
- Przykryć ciasto na pierogi talerzem i odstawić na krótki czas (odczekałam ok. 30 min).
- Po nafaszerowaniu i sklejeniu pierogów wrzucić je na wrzątek. Gotować pierogi 3 minuty od wypłynięcia na powierzchnię.
Te z truskawkami to moje ulubione <3
OdpowiedzUsuńu mnie w domu pierogami zawsze zajmuje się babcia, jeszcze nigdy nie przygotowywałam ciasta sama.
OdpowiedzUsuńte truskawki wyglądają niesamowicie apetycznie! :)
ajaja... mniam!
OdpowiedzUsuńzapraszam na mandarynkowe ciacho :)
:) Wpadnę na pewno.
Usuńdużo pracy przy takich pierożkach , ale jedzenie takich pyszności , wynagradza męki pracy nad nimi :)
OdpowiedzUsuńCudownie wyglądają! :)
OdpowiedzUsuńDziękuję, pozdrawiam! :)
Usuń