Smaczne bułeczki drożdżowe z jagodami i kruszonką.Drożdżowe bułeczki z jagodami
Dodatkiem do ciasta drożdżowego jest serek mascarpone, który nadaje zarówno smacznego posmaku jak i wyjątkowej delikatności bułeczkom. Patent z serkiem mascarpone podpatrzyłam na blogu Gotuję bo lubi. Jak dla mnie ciasto drożdżowe nie istnieje bez kruszonki. Polecam!
- Temperatura pieczenia:
- 220oC |
- Czas pieczenia:
- ~25 min |
- Ilość:
- ok. 16 szt.
Składniki (na podstawie: MW)
Przygotowanie- 500 g mąki pszennej
- 1,5 łyżeczki suchych drożdży (7 g) lub 14 g świeżych drożdży
- szczypta soli
- 1 szklanka mleka (250 ml)
- 1 jajko
- 1/4 szklanki oleju słonecznikowego
- pół szklanki cukru
- 8 g cukru waniliowego
- 3 łyżki serka mascarpone
Jagodowe nadzienie
- 300 g jagód
- 3 łyżki cukru
Kruszonka
- 0,5 szkl. mąki
- 0,5 szkl. cukru
- 3-4 łyzki masła
- kilka kropli aromatu migdałowego
Nadzienie. Wszystkie składniki na nadzienie wymieszać.
Kruszonka. Wszystkie składniki rozetrzeć palcami aż utworzą się grudki. W razie potrzeby dodać jeszcze suchych bądź mokrych składników. Wstawić do lodówki.
Ciasto. Mąkę połączyć z drożdżami, dodać sól (ze świeżych drożdży wcześniej zrobić rozczyn). Wlać mleko, wbić jajko, wymieszać dokładnie. Dodać olej i resztę składników. Zagnieść miękkie, plastyczne ciasto. Zostawić na godzinę do podwojenia objętości (u mnie ciasto rosło 1,5 godziny).
Następnie ciasto krótko wyrobić, podzielić na 16 części (ok. 60g każda). Uformować jak bułeczki, w kule, i znów pozostawić na 15 minut do napuszenia. Z każdej kuli zrobić placek i na jego środku umieścić kopiastą łyżkę jagodowego farszu. Zlepić placki jak pierogi, dokładnie dociskając. Każdą umieścić złączeniem w dół na blacie stołu i delikatnie lecz zdecydowanie rolować nadając im kształt owalnych bułeczek. Gotowe umieścić na naoliwionej blaszce (ja umieściłam na wysypanej mąką) i pozostawić do wyrośnięcia na 45 minut. Wyrośnięte jagodzianki piec w temperaturze 220ºC przez około 15 minut.
Smacznego
Mmm, pyszności :)
OdpowiedzUsuńCzego chcieć więcej? Już czuję ten zapach unoszący się w kuchni...
OdpowiedzUsuń