30.10.2016

Pieczone placuszki

Propozycja na drugie śniadanie, podwieczorek lub przekąskę o każdej porze dnia i nocy. Placuszki można zjadać same lub w towarzystwie ulubionej konfitury, masła orzechowego lub innego smarowidła. Składniki są bardzo zdrowe, nie znajdziecie tu ani grama mąki, masła czy cukru. Dla dbających o linię przypadnie do gustu zatem niska zawartość kaloryczna. Polecam na małe co nieco, gdy w czasie diety najdzie nas ochota na słodką przekąskę. :) Do pałaszowania zarówno w wersji na ciepło jak i na zimno.
Pieczone placuszki owsiane
Temperatura pieczenia:
180oC |
Czas pieczenia:
~13 min |
Ilość:
12 szt.

Składniki (składniki na 12 placuszków)
  • 6 łyżek płatków owsianych
  • 6 łyżek otrębów owsianych
  • 2 łyżki nasion słonecznika
  • 100 g chudego twarogu
  • 1 jajko
  • 3 łyżki ksylitolu
  • 2 łyżki mąki kokosowej
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej

Przygotowanie
Twaróg zmiksować na gładką masę z jajkiem, ksylitolem oraz esencją waniliową. Masę przełożyć do miski. Ziarno słonecznika uprażyć na suchej patelni, a następnie dodać do masy. Wsypać płatki i otręby owsiane, wymieszać całość za pomocą łyżki. Nie miksować. Na prostokątną blachę wyłożyć papier pergaminowy. Łyżką stołową nakładać masę, formując 12 niewielkich placuszków. Piec 13 minut w temperaturze 180 stopni w dobrze nagrzanym piekarniku z termoobiegiem.

Smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Podziel się swoimi uwagami na temat przepisu