Od czasu do czasu lubię zjeść dobre ciasto piaskowe. Do tej pory nie miałam swojego ulubionego przepisu na szybką babkę piaskową. Poniższy przepis testowałam wielokrotnie i za każdym razem ciasto wychodziło bardzo dobre. Wypróbujcie ten przepis a otrzymacie aromatyczne, pachnące cytryną, puszyste ciasto. Kluczem do sukcesu jest bardzo długie ucieranie jajek z cukrem dlatego nie zapomnijcie o tym przy swoich przygotowywaniach! Mam nadzieję, że stanie się ono również Waszym ulubionym przepisem na ciasto piaskowe. Ciasto można upiec również w formie typowej do babki. Bardzo polecam!Ciasto cytrynowe
- Temperatura pieczenia:
- 170oC |
- Czas pieczenia:
- 55-60 min. |
- Ilość:
- 1 keksówka o dł. 30cm
Składniki
Przygotowanie - 4 jajka
- 1 szkl. cukru
- 200 g masła extra, 82 %
- 1 cytryna, skórka i sok
- aromat waniliowy / cukier waniliowy / ziarenka z laski wanilii
- 1 szkl. mąki pszennej tortowej
- 1/2 szkl. mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- Jajka z cukrem ubijać do uzyskania białej i gęstej masy (ok. 15 minut).
- Masło roztopić. Do jeszcze gorącego masła dodać skórkę i sok z cytryny oraz aromat waniliowy / cukier waniliowy/ziarenka wanilii.
- Do ubitych jajek dodawać już na mniejszych obrotach miksera stopniowo mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia
- Na koniec dodać ciepłe masło ze skórką z cytryny i aromatem waniliowym.
- Ciasto przelać do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą formy. Piec ok 55-60 min. w temp. 170 st. C do suchego patyczka.
- Ciasto polać polewą czekoladową. Cukier puder i kakao wsypać do rondelka. Zalać 3 łyżkami wrzątku. Chwilę podgrzać do połączenia składników. Zdjąc z ognia i dodać 1-2 łyżki masła/margaryny oraz 1 łyżkę śmietany. Wszystko dobrze wymieszać i polać tak przygotowaną polewą ciasto.
Smacznego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Podziel się swoimi uwagami na temat przepisu