5.11.2016

Zupa z dyni

W czasie sezonu na dynie bardzo często gotuję zupę z dyni. Najczęściej wcześniej ją piekę dla uzyskania lepszego smaku, ale w wersji na szybko można ugotować zupę z surowej dyni (lub poza sezonem z dyni mrożonej). Bardzo prosta w przygotowaniu a do tego pełna zdrowia i w tak pięknym energetycznym kolorze!:)
Zupa z dyni
Temperatura pieczenia dyni:
200oC |
Czas pieczenia dyni:
do miękkości

Składniki
  • 1 dynia, średnia
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • ok. 200 g warzyw mrożonych krojonych w słupki (lub świeżych)
  • 2 listki laurowe
  • 2 ziela angielskie
  • 1,5 - 2 l. bulionu warzywno-wołowego (lub bulion z 2 kostek rosołowych)
  • 2 łyżki startego świeżego imbiru
  • 0,5 szkl. mleka
  • pozostałe przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra, garam masala

Przygotowanie
  1. Dynię pokroić na mniejsze kawałki, usunąć gniazda nasienne i ułożyć w brytfance. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st. C i piec do miękkości (tak by można ją było później pokroić w kostkę). 
  2. Na 2 łyżkach masła zeszklić cebulę, dodać czosnek. Dodać przyprawy. Chwilę podsmażyć a następnie dodać warzywa (świeże lub mrożone). Po kilku minutach dodać drobno pokrojoną w kostkę dynię. Zalać bulionem i gotować do miękkości pod przykryciem. Po ok. 30 min. ew. doprawić solą i pieprzem. Zdjąć z ognia. Zabielić mlekiem jak zupa trochę przestygnie.
  3. Podawać z ziarnami słonecznika, pestkami dyni. Można wykonać kleks z jogurtu greckiego i ozdobić kilkoma kroplami oleju z pestek dyni. Zupa jest jeszcze smaczniejsza następnego dnia.
 Smacznego

4 komentarze:

  1. Jak się dobrze zasadzić na dynię, co zrobiłaś, to wyjdzie zawsze zjawiskowa zupa :)

    Pozdrawiam serdecznie
    Kasia

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam krem z dyni:) Zawsze w sezonie zamrożę kilka porcji na zimę:) Dynia jest bogata w beta-karoten - to pomarańczowy, czerwony i żółty barwnik roślinny (to dzięki niemu dynia ma tak intensywny kolor) i jednocześnie substancja o właściwościach leczniczych. Beta-karoten - podobnie jak wszystkie karotenoidy - jest przeciwutleniaczem, co oznacza, że hamuje szkodliwe procesy oksydacyjne, a co za tym idzie - może zapobiegać rozwojowi chorób nowotworowych.

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam dynię. Dzięki za świetny przepis :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Zupa wygląda, brzmi i z pewności jest przepyszna!

    OdpowiedzUsuń

Podziel się swoimi uwagami na temat przepisu