29.04.2013

Tort czekoladowy II

Biszkopt do tego tortu, po upieczeniu, należy rzucić z wysokości ok. 60 cm na blat kuchenny (tę metodę wykorzystałam również przy upieczeniu tortu kajmakowego i byłam bardzo zadowolona z efektów) :) Biszkopt kakaowy wyszedł bardzo puszysty (można go odwrócić do góry nogami, gdyby była górka). Biszkopt przełożyłam kremem budyniowo-maślanym z dodatkiem serka waniliowego. Taki tort musi być koniecznie dobrze nasączony najlepiej procentami, które dodają charakteru całości. Jak każdy tort (i większość ciast przekładanych kremem) i to ciasto należy przygotować wcześniej. Pracę można rozłożyć na dwa dni, pierwszego dnia upiec biszkopt, następnego przygotować krem i przełożyć nim ciasto a kolejnego dnia podawać i zajadać ze smakiem. :)

Tort czekoladowy
Temperatura pieczenia: 170oC | Czas pieczenia: ok. 40 min.

Print Friendly and PDF

Biszkopt kakaowy (źródło: Moje Wypieki)

  • 5 jajek 
  • 3/4 szkl. cukru 
  • 2/3 szkl. maki tortowej 
  • 1/3 szkl. kakao 
Krem
  • 3 szkl. mleka 
  • 5 czubatych łyżek mąki pszennej
  • 5 czubatych łyżek mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżki drobnych wiórków kokosowych 
  • 7 łyżek cukru
  • 3-5 łyżek serka waniliowego, gęstego 
  • 1 małe masło roślinne (250 g) 
  • 1/2 kostki masła 
  • 4 łyżki kakao
  • 1 łyżka spirytusu
  • 3 łyżki kawy rozpuszczalnej, rozpuszczonej w niewielkiej ilości wody i cukru (ma powstać gęsty płyn)
Poncz
  • 3/4 szkl. zaparzonej mocnej i dobrej jakościowo herbaty, wystudzonej
  • 1-2 łyżki spirytusu
  • 3 łyżki rumu (lub innego trunku)
  • cukier do smaku
Przygotowanie

Biszkopt

  1. Mąkę i kakao wymieszać, przesiać. Białka ubić na sztywną pianę. Dodawać po trochu cukier a następnie po kolei żółtka. Do tej masy wsypywać suche składniki i delikatnie wymieszać łyżką, nie ubijać. Tortownicę o śr. 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia, samo dno, nie smarować boków. 
  2. Piec w temp. 170oC ok.o 40 min. Cisto po wyjęciu z piekarnika upuścić z wysokości ok. 60 cm na podłogę lub blat kuchenny. Wystudzony biszkopt przekroić na 3 części. 
Krem
  1. Ugotować z mleka, mąk, wiórków kokosowych i cukru budyń. Ostudzić masę. 
  2. Masło utrzeć na pulchną masę, dodawać po łyżce zimny budyń i rozpuszczone kakao z kawą, 1 łyżkę spirytusu oraz 5 łyżek serka waniliowego gęstego. Wszystkie składniki na poncz wymieszać w miseczce. Pierwszy blat biszkoptu nasączamy ponczem, wykładamy krem i tak robimy ze wszystkimi warstwami. Biszkopt na górze też nasączyć i cienko posmarować kremem. Tort wstawić do lodówki. Po kilku godzinach, jak masa trochę zgęstnieje zrobić polewę czekoladową. 
Gotowy tort powinien "poleżakować" w lodówce minimum 2 dni, wtedy nabiera głębokiego smaku.

Smacznego



37 komentarzy:

  1. cudowny! dawno nie widziałam tak pięknego

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziękuję za miły komentarz i cieszę się, że u mnie zmiany się podobają :))), przez jakiś błąd w połączeniu Twój komentarz się nie wyświetla, ale ja zdążyłam go przeczytać i jest w moim archiwum :). pozdrawiam ciepło!

      Usuń
  2. ale genialnie ozdobiony! mmm.. cud, miód, malina!

    OdpowiedzUsuń
  3. Aaale czekoladowo... A ja kocham wszystkie torty! :) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
  4. What a beautiful cake! The decoration looks just lovely.

    OdpowiedzUsuń
  5. Łał, wygląda niesamowicie, cudo!

    OdpowiedzUsuń
  6. Robiłem go i wyszedł trochę za ciężki, według mnie zamiast góry mąki w kremie wystarczą 2 budynie i będzie git. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie wiem co masz na myśli mówiąc ciężki, sam biszkopt jest bardzo lekki, krem również (może kakao masz "ciężkie").

      A czym jest budyń? :) To właśnie mieszanina mąk i innych aromatów tyle, że sztucznych...

      Usuń
  7. prze-pię-kny ;D

    OdpowiedzUsuń
  8. cudnyyy ..... :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Tam w kremie pisze : 1/2 masła ... jakiego masła? w kostce?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiście kostki, już dopisuję w przepisie.

      Usuń
    2. Dzięki :)

      Usuń
    3. A można ten tort zjeść od razu, bez wstawiania go do lodówki na pare dni?
      Będzie się nadawał?

      Usuń
    4. Ale nie będzie tak smaczny....To ciasto jest nasączone i całość musi się przegryźć razem z kremem i ciastem.

      Usuń
  10. A gdyby się robiło ten krem i ... zamiast tego budyniu co jest w przepisie bym użyła takiego gotowego ze sklepu dr. oektera, to ile go dać do tej masy?
    Może być gotowy? Bo boje się, że jak zrobie ten z przepisu to zrobią się grudki i będzie nie dobry.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W przepisie użyłam 3/4 l mleka, tyle potrzeba zatem budyniu (z 3/4 l mleka). Natomiast trudno mi powiedzieć czy uzyskana masa będzie odpowiednio gęsta do kremu. Trzeba wyczuć i w razie gdy budyń z proszku okaze się zbyt rzadki dodac 1 łyżkę mąki pszennej lub ziemniaczanej.

      Usuń
  11. Bez proszku do pieczenia?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Biszkopty piecze się bez proszku do pieczenia. :)

      Usuń
    2. ale przecież bez proszku do pieczenia nie wyrośnie :)

      Usuń
    3. Wyrośnie :-D wszystko zależy od ubicia białek i ich delikatnego połączenia z pozostałymi składnikami!

      Usuń
  12. a to kakao rozpuścić w jednej szklance z kawą? , czy osobno dać kakao i osobno rozpuszczoną kawę.
    Bo jest napisane że rozpuszczona kawa i kakao (nierozpuszczone), a potem jest napisane, że rozpuszczone kakao z kawą....
    No to o co chodzi?

    OdpowiedzUsuń
  13. Mozna wmieszać kakao w masę rozpuszczonej kawy lub dodac od razu do kremu. Kakao łatwiej jest wmieszać w krem niż gdyby dodać granulki rozpuszczonej kawy do kremu.

    OdpowiedzUsuń
  14. mam pytanie można masło roślinne zastąpić zwykłym w kostce?
    cz lepiej dać oba rodzaje masła

    OdpowiedzUsuń
  15. Hej. Zastanawiam się, czemu ma służyć wypuszczanie ciasta na podłogę z wysokości 60 cm. Wiele razy piekłam biszkopt i nigdy się nie spotkałam się z taką metodą postępowania.

    OdpowiedzUsuń
  16. za dwa dni urodziny więc dziś robię :) ale bez spirytusu bo braki mam na stanie ;) mam nadzieję, że będzie równie dobry

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. kurczę... budyń kompletnie nie wyszedł, zrobiła się wielka klucha. Ale ratujemy torcik dodając budyń w proszku i resztę dodatków z przepisu...

      Usuń
  17. hej hej właśnie robię torcik i mam pytanko ile cukru do tego gęstego płynu z 3 łyżek kawy? to ma być dodatkowo poza tymi 7 łyżkami? pomocy!

    OdpowiedzUsuń
  18. Hej hej pomocy! Robię torcik i mam pytanko ile cukru do tego gęstego płynu z kawy? Dodatkowo poza tymi 7 łyżkami trzeba dodać?

    OdpowiedzUsuń
  19. Mam pytanie, czy naprawdę trzeba do kremu aż 1,5 kostki masła?

    OdpowiedzUsuń
  20. Ten biszkopt pieczecie bez proszku do pieczenia???😱

    OdpowiedzUsuń
  21. Uważam że do dobrego tortu który je się od święta należy dać masło i nie liczyć mu kalorii bo to mija się z zasadą świętowania.

    OdpowiedzUsuń
  22. Jak robi pani polewe bo ta wyglada swietnie

    OdpowiedzUsuń
  23. Jsk robi pani połowę bo ta wyglada świetnie

    OdpowiedzUsuń

Podziel się swoimi uwagami na temat przepisu