12.01.2013

Tort kajmakowy

Pyszny, delikatny, mięciutki tort orzechowy przekładany kremem na bazie masy kajmakowej. Przypomina mi tiramisu - tyle, że w wersji kajmakowej. Przepis dla wszystkich miłośników masy kajmakowej, do których ja również należę! :)

Orzechowy tort kajmakowy


PRZEPIS
/źródło: link, poniżej przepis z moimi modyfikacjami/

Temperatura pieczenia biszkoptu: 160 - 170ºC
Czas pieczenia: 40-45 min. 

Biszkopt
(na tortownicę o śr. 23 cm)
  • 4 jajka
  • 0,5 szkl. mąki
  • 75 g cukru
  • 75 g zmielonych orzechów laskowych
  • 8 g cukru waniliowego
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia (można pominąć)
  • szczypta soli 
Nastawić piekarnik na temperaturę 160 - 170ºC. Mąkę przesiać (dałam pól na pół mąki ziemniaczanej i pszennej), dodać zmielone orzechy i ew. proszek do pieczenia. W oddzielnej misce, ubić białka na sztywną pianę ze szczyptą soli. Cały czas ubijając dodawać cukier (~1/3 szkl.), cukier waniliowy. Zwolnić obroty miksera, dodawać kolejno żółtka, wymieszać. Wyłączyć mikser. Dosypywać mąkę zmieszaną z orzechami do masy jajecznej, delikatnie mieszając łopatką. Przelać ciasto do tortownicy wyłożonej papierem. Od razu wstawić do nagrzanego piekarnika (żeby piana nie opadła). Piec ok. 40-45 minut. Po wyjęciu z piekarnika, opuścić biszkopt formie na blat z wysokości ok. 30-50 cm. Następnie wstawić do wyłączonego piekarnika, lekko uchylić drzwiczki. Po pół godzinie wyjąć formę z piekarnika, ostudzić.  

Krem
  • 250 g serka mascarpone
  • 100 ml śmietany kremówki
  • 200 g masy kajmakowej (ok. połowa puszki)
  • 1 nakrętka wódki
Serek mascarpone wymieszać mikserem z masą kajmakową (najlepiej próbować i dodać tyle masy kajmakowej ile uważamy za stosowne) i wódką. Kremówkę ubić w oddzielnym naczyniu. Dodać kremówkę do masy serowo-kajmakowej. Krem do czasu przełożenia biszkoptu wstawić do lodówki.

Poncz
  • 2/3 szklanki wody
  • kieliszek wódki
  • kieliszek rumu
  • 2 łyżki z cytryny
  • cukier (do smaku)
Wszystkie składniki na poncz wymieszać w miseczce. Doprawić do smaku cukrem. Ilość dodanego alkoholu zależy od indywidualnych upodobań.    

Dekoracja 
  • kajmak (reszta z kremu)
  • 2-3 łyżki śmietany kremówki
  • płatki migdałowe, uprażone na patelni
  • starta czekolada
Kajmak podgrzać z kremówką. Ostudzić trochę. Czynność tę należy wykonać na samym końcu jak już mamy przełożony tort kremem.


Przygotowanie tortu

Biszkopt kroimy na trzy części. Pierwszy blat nasączyć ok. 1/3 ponczu. Nałożyć krem (ok. 1/2). Przykryć drugim blatem. Czynność powtórzyć. Nasączamy i nakładamy krem. Na koniec kładziemy trzeci blat. Nasączamy. Jesli zostało nam trochę kremy to smarujemy boki i wierzch tortu.
dekoracja: lekko wystudzoną masę kajmakową wylewamy na tort, boki można obłożyć płatkami migdałowymi.  Całość posypujemy startą czekoladą.
Tort wstawiamy na noc do lodówki. A z każdym dniem leżakowania w lodówce zyskuje na smaku. Pycha! :) 

Smacznego


22 komentarze:

  1. Przepyszne...uwielbiam ciasta z kajmakiem,często kupuję tą masę w lidlu,a z migdałami musi smakowac rewelacyjnie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. tak, a płatki migdałów warto uprażyć chwilkę na patelni wtedy są smaczniejsze (trzeba tylko uważać, żeby ich nie przypalić) :)

      Usuń
  2. torcik wygląda wyśmienicie i zapewne smakuje wybornie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. jakie cudo wyczarowałaś! :) wygląda niezwykle kusząco :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję, a smakuje naprawdę dobrze, już tęsknię za jego smakiem. ;)

      Usuń
  4. Wygląda bardzo zachęcająco:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zachęcam do wypróbowania przy najbliższej okazji :) Smakuje świetnie a jest stosunkowo prosty w wykonaniu.

      Usuń
  5. It looks amazing! I like that mascarpone filling. And your decoration is really beautiful!

    OdpowiedzUsuń
  6. Łał, wygląda wspaniale! Taki wysoki, równiutki - idealny. A w dodatku w moich ulubionych smakach, pycha!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję.
      P.S Biszkopt "rzucany" ma wielu zwolenników... Już wiem dlaczego :)

      Usuń
  7. Uwielbiam kajmak. Takie połączenie bardzo mi się podoba, na pewno wypróbuję.

    OdpowiedzUsuń
  8. Wygląda bardzo apetycznie. Chciałabym upiec (to będzie mój pierwszy tort w życiu). Zastawiam się jednak czy na prawdę tylko 0,5 szklanki mąki na biszkopt wystarczy?
    Bo tak mało mi się to wydaje.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Proszę pamiętać, że mąkę po części zastępują tutaj zmielone orzechy. :)

      Usuń
  9. czy mozna zastapic migdaly? bo bede piekla go na urodziny taty ale on nie lubi ich i nie wiem czym je zastapic

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie robiłam to trudno mi potwierdzić na 100%. Jednak ciasta ze startych migdałów również się przygotowuję.

      Usuń
  10. biszkopt mi wyszedl za cienki dla sie tylko na pol przekroic i musialam upiec jeszcze jednego z polowy porcji.

    OdpowiedzUsuń
  11. Zrobiłam masę zgodnie z przepisem jest rzadka mam nadzieje ze zgestnieje do przełożenia tortu :(

    OdpowiedzUsuń
  12. Masę zrobilam z godnie z przepisem już 1h trzymam w lodowce i w ciąjesttz rzadka :((

    OdpowiedzUsuń

Podziel się swoimi uwagami na temat przepisu

Facebook

Obserwatorzy

Tutaj jestem

Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne przepisy kulinarne Przepisy Na - katalog Kulinarny
zBLOGowani.pl