Pyszny, delikatny, mięciutki tort orzechowy przekładany kremem na bazie masy kajmakowej. Przypomina mi tiramisu - tyle, że w wersji kajmakowej. Przepis dla wszystkich miłośników masy kajmakowej, do których ja również należę! :)
PRZEPIS
/źródło: link, poniżej przepis z moimi modyfikacjami/
Temperatura pieczenia biszkoptu: 160 - 170ºC
Czas pieczenia: 40-45 min.
Biszkopt
(na tortownicę o śr. 23 cm)
- 4 jajka
- 0,5 szkl. mąki
- 75 g cukru
- 75 g zmielonych orzechów laskowych
- 8 g cukru waniliowego
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia (można pominąć)
- szczypta soli
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEixzhYM13aF0a2_d39DBto00RpTO9WsLeZtJUcEmGZQdlXonzaDydnMublM5gqOzRiMne3lX7DKlC6s7VphmG6T-nT2BFSOQlK4cSKf7UOa4ZzQG2zZml8e8B5FIMCHURlp-eAKRN6r_Gwm/s200/DSC_1689.jpg)
Krem
- 250 g serka mascarpone
- 100 ml śmietany kremówki
- 200 g masy kajmakowej (ok. połowa puszki)
- 1 nakrętka wódki
Poncz
- 2/3 szklanki wody
- kieliszek wódki
- kieliszek rumu
- 2 łyżki z cytryny
- cukier (do smaku)
Wszystkie składniki na poncz wymieszać w miseczce. Doprawić do smaku cukrem. Ilość dodanego alkoholu zależy od indywidualnych upodobań.
Dekoracja
- kajmak (reszta z kremu)
- 2-3 łyżki śmietany kremówki
- płatki migdałowe, uprażone na patelni
- starta czekolada
Kajmak podgrzać z kremówką. Ostudzić trochę. Czynność tę należy wykonać na samym końcu jak już mamy przełożony tort kremem.
Przygotowanie tortu
Biszkopt kroimy na trzy części. Pierwszy blat nasączyć ok. 1/3 ponczu. Nałożyć krem (ok. 1/2). Przykryć drugim blatem. Czynność powtórzyć. Nasączamy i nakładamy krem. Na koniec kładziemy trzeci blat. Nasączamy. Jesli zostało nam trochę kremy to smarujemy boki i wierzch tortu. dekoracja: lekko wystudzoną masę kajmakową wylewamy na tort, boki można obłożyć płatkami migdałowymi. Całość posypujemy startą czekoladą.
Tort wstawiamy na noc do lodówki. A z każdym dniem leżakowania w lodówce zyskuje na smaku. Pycha! :)
Smacznego
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEh58WBnDG-Ewn0UE9CaRkxYUARqjLelUIjxMMursje7qVcNMBGSP9KPSSWgaw77hDME16fqVAsmezJgi1O130R_7oMDKadlodbj6kISI3a4sLC8OarqJR8zEAzVZp1csjmDs6tmcGPxPI4Q/s640/DSC_1721-2.jpg)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgPfteT7Kd3ComQtxqbZWWaseUpjxMvyYlRaMCWmvLTJ125QNHaK3a3jURj00B5l7TRRaN5LFcVd_zDd7d_zg2Sivw-ZzJyLn68R4dNNhG46wuRsGS-vBEvA9w1m_7r0kZfCO9K7ArPl6yW/s640/DSC_1747.jpg)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjt1ZxRwmRxFL28Y6lHRLxo7ekIp5afZkhxuDSyhoms-d4TbdSZ9OW8jWntw9v3-Abb_8WsuB6spbpP52u50IVLYiNeIVqmMsDSNXYES3rq259ozqAQ12CR-L5MtPBgiSFSWm8urxnf0RgH/s640/DSC_1766.jpg)
Przepyszne...uwielbiam ciasta z kajmakiem,często kupuję tą masę w lidlu,a z migdałami musi smakowac rewelacyjnie
OdpowiedzUsuńtak, a płatki migdałów warto uprażyć chwilkę na patelni wtedy są smaczniejsze (trzeba tylko uważać, żeby ich nie przypalić) :)
Usuńtorcik wygląda wyśmienicie i zapewne smakuje wybornie :)
OdpowiedzUsuńoj taaak :)
Usuńjakie cudo wyczarowałaś! :) wygląda niezwykle kusząco :)
OdpowiedzUsuńDziękuję, a smakuje naprawdę dobrze, już tęsknię za jego smakiem. ;)
UsuńWygląda bardzo zachęcająco:)
OdpowiedzUsuńZachęcam do wypróbowania przy najbliższej okazji :) Smakuje świetnie a jest stosunkowo prosty w wykonaniu.
UsuńAle pysznie wyglada!
OdpowiedzUsuńDzięki :)
UsuńIt looks amazing! I like that mascarpone filling. And your decoration is really beautiful!
OdpowiedzUsuńThanks and it tastes good too! :)
UsuńŁał, wygląda wspaniale! Taki wysoki, równiutki - idealny. A w dodatku w moich ulubionych smakach, pycha!
OdpowiedzUsuńDziękuję.
UsuńP.S Biszkopt "rzucany" ma wielu zwolenników... Już wiem dlaczego :)
Uwielbiam kajmak. Takie połączenie bardzo mi się podoba, na pewno wypróbuję.
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo apetycznie. Chciałabym upiec (to będzie mój pierwszy tort w życiu). Zastawiam się jednak czy na prawdę tylko 0,5 szklanki mąki na biszkopt wystarczy?
OdpowiedzUsuńBo tak mało mi się to wydaje.
Proszę pamiętać, że mąkę po części zastępują tutaj zmielone orzechy. :)
Usuńczy mozna zastapic migdaly? bo bede piekla go na urodziny taty ale on nie lubi ich i nie wiem czym je zastapic
OdpowiedzUsuńNie robiłam to trudno mi potwierdzić na 100%. Jednak ciasta ze startych migdałów również się przygotowuję.
Usuńbiszkopt mi wyszedl za cienki dla sie tylko na pol przekroic i musialam upiec jeszcze jednego z polowy porcji.
OdpowiedzUsuńZrobiłam masę zgodnie z przepisem jest rzadka mam nadzieje ze zgestnieje do przełożenia tortu :(
OdpowiedzUsuńMasę zrobilam z godnie z przepisem już 1h trzymam w lodowce i w ciąjesttz rzadka :((
OdpowiedzUsuń