Kolejny przepis na chleb z wykorzystaniem zdrowej mąki orkiszowej. Przepis jest prosty. Wystarczy wszystkie składniki odmierzyć, wyrobić ciasto i dwukrotnie pozostawić ciasto do wyrośnięcia. I już po godzinie pieczenia możemy cieszyć się domowym chlebkiem. :)
Chleb orkiszowy II
PRZEPIS
/na 2 formy 31x12 cm /
Temperatura: 190OC
Czas pieczenia: 1h
Składniki
Czas pieczenia: 1h
Składniki
- 2 szkl. mąki orkiszowej, jasnej
- 2 szkl. mąki chlebowej, typ 750
- 1 szkl. mąki pszennej, krupczatki
- 2,5 szkl. ciepłej wody
- 5 dkg drożdży świeżych
- 0,5 szkl. otrąb żytnich
- 1 garść płatków górskich
- 1 garść słonecznika
- 2 łyżki siemienia
- 5 łyżek sezamu
- 1 łyżka miodu
- 2 łyżki cukru
- 1,5 łyżki soli morskiej
- szczypta kminku
- pestki dyni do obsypania
Przygotowanie
1. Wszystkie składniki umieścić w misce (mąkę przesiać). Wyrobić dobrze ciasto i pozostawić do wyrośnięcia.
2. Włożyć ciasto do blaszek i znowu poczekać aż ciasto podwoi swoją objętość. Zwilżyć dłonią wierzch ciasta i posypać pestkami dyni.
3. Wstawić do piekarnika na ok. 1h (190OC).
2. Włożyć ciasto do blaszek i znowu poczekać aż ciasto podwoi swoją objętość. Zwilżyć dłonią wierzch ciasta i posypać pestkami dyni.
3. Wstawić do piekarnika na ok. 1h (190OC).
Smacznego
Wartość odżywcza
nie piekłam jeszcze sama chleba, ten bardzo mi się podoba przepis ze względu na skład mąk, dodaję przepis do ulubionych i może go wykorzystam. pozdrawiam serdecznie :)
OdpowiedzUsuńMam ochotę upiec sobie ten chlebek :-) ale ile gramów ma Twoja szklanka? Szklanka szklance nierówna. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńMarcin
W moich przepisach szklanka ma 250 ml. Nie podaję ile gramów bo każda mąka w szklance o objętości 250 ml waży trochę inaczej (w tym przepisie są trzy). Mąka mące też nierówna. ;) Pozdrawiam i daj znać jak wyszedł chlebek. :)
Usuń