Bardzo prosty przepis na puszyste, maślane rogaliki drożdżowe. Rogaliki można nadziewać dowolną konfiturą, powidłami, masłem orzechowym, nutellą itp. Czas wyrastania ciasta to tylko 30 minut!
Szybkie rogaliki drożdżowe - prosty przepis
PRZEPIS
Temperatura pieczenia: 190oC
Czas pieczenia: ok. 20 min. (w zależności od wielkości rogalików)
Składniki
- 500 g mąki pszennej
- 3 jajka (2 jajka do ciasta, 1 jajko do glazury)
- 1/3 szkl. mleka
- 200 g masła
- 0,5 łyżeczki soli
- 2 łyżki cukru
- 7 g suszonych drożdży lub 40 g świeżych
- dowolna konfitura/marmolada (np. jabłkowa)
- Masło roztopić, ostudzić. Mleko lekko podgrzać. Wymieszać drożdże z cukrem i ciepłym mlekiem. Rozbełtać dwa jajka.
- Mąkę przesiać, dodać sól, drożdże z cukrem i mlekiem oraz jajka. Połączyć z letnim masłem. Wyrobić gładkie i elastyczne ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić na 30 minut.
- Z ciasta formować rogaliki (wałkować okrągłe placki o średnicy 25 cm, podzielić na 8 części przez środek jak pizzę), można nadziewać dowolną konfiturą. Posmarować rozbełtanym jajkiem.
- Piec ok. 20 min w 190oC, czas pieczenia zależy od wielkości rogalików (rogaliki mają być rumiane).
Smacznego
ale rumiane i muszą byc chrupiące :) a takie właśnie lubię ...pycha :)
OdpowiedzUsuńZ zewnątrz chrupiące, a w środku mięciutkie, puszyste. :)
Usuńja jestem cienka w zawijaniu, Twoje są śliczne! :)
OdpowiedzUsuńZawinięty rogalik nawet byle jak, upieczony i rumiany wygląda pięknie. ;)
Usuńaż ślinka mi cieknie :)
OdpowiedzUsuńNie pozostaje nic innego jak tylko upiec przy najbliższej okazji. ;)
UsuńPrzepis fajny ale czy aby na pewno potrzebna aż cała kostka masła na 50 dag mąki? Czy nie dałoby się tego przepisu odchudzić? Ja na 70 dag mąki daję tylko 7 dag Kasi i piekę pyszną bułkę drożdżową z rodzynkami i żurawiną. Pozdrawiam wszystkich łasuchów
OdpowiedzUsuńOczywiście, że można, ale będą miały na pewno wtedy mniej maślany smak. :) Ponadto wolę użyć do ciasta drożdżowego dobrej jakości masło niż margarynę. ;) Pozdrawiam!
UsuńWłasnie piekę Twoje rogaliki. tylko ze wkladam truskawki do srodka. zobaczymy jak wyjda ;)
OdpowiedzUsuńCzekam na relację! :) Z truskawkami również powinny być wyśmienite. Ja dziś z truskawkami piekłam ciasto kruche. Niebawem przepis wrzucę na blog. :)
UsuńIle rogalików wychodzi z tej porcji?
OdpowiedzUsuńPrzyznam szczerze, że nie liczyłam (zależy też jakiej wielkości będą to rogaliki). Porcja jest z 0,5 kg, u mnie były dwa pełne (z górką) talerze obiadowe. Dla 4 osób.
Usuńzapomniałaś w przygotowaniu o soli
OdpowiedzUsuńDzięki za czujność! :) Już zaktualizowałam.
UsuńPolecam wszystkim, przed chwilą zrobiłam, są FANTASTYCZNE!!!
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę, że smakują. :)
Usuńmoim zdaniem należy dodać więcej cukru, ale ogólnie przepis super, rogaliki wyszły pyszne! :) dziękuję
OdpowiedzUsuńjestem w trakcie przygotowywania jeszcze tylko rozwałkować ,zwinąć i upiec no i wtedy wyjdzie szydło z worka jaki ze mnie ciastkarz :P
OdpowiedzUsuń:) Na pewno wyjdą. :) Daj później znać jak wyszły. :)
UsuńPięknie tu u Ciebie! A i no rogaliki cudowne :)
OdpowiedzUsuńPrzepyszne!!!pierwsze juz wyszly z piekarnika i zniknely...sprobuje zrobic zdjecia nastepnym...jak zdoze...
OdpowiedzUsuńCieszę się, że Ci smakowały. :) I konieczne prześlij zdjęcie jak zrobisz następnym razem - opublikuję. :)
Usuńja właśnie czekam na ciasto-30minut przerwy na przygotowanie masy,mojej ulubionej-makowej!
OdpowiedzUsuńAle zazdroszczę. :) Podziel się wrażeniami smakowymi po upieczeniu rogalików. I co ważniejsze jak przyrządziłaś nadzienie makowe. :) Pozdrawiam!
Usuńrogaliki przepyszne, ale cukru to trzeba więcej niż dwie łyżki, bo za mało słodkie :) może warto w przepisie dopisać? masa makowa kupiona, wzbogacona przeze mnie migdałami, rodzynkami. Moja mama robi sama amsę- uciera mak, dodaje zółtko, roztopione masło, mokre rodzynki , olejek migdałowy i orzechy i to własnie ta masa jest najlepsza !
UsuńStopień słodkości rogalika zależy przede wszystkim od użytego nadzienia, ale również od własnych preferencji smakowych (jedni wolą słodsze, inni mniej słodkie wypieki :)). Jak rogalik jest za mało słodki to zawsze można go później posypać cukrem pudrem albo polukrować. Bardzo dziękuję za komentarz. Niech również służy innym. :)
Usuńrogaliki rewelacyjne!!
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę, że smakowały. :) Pozdrawiam
Usuńczy mogę piec w termoobiegu ? :)
OdpowiedzUsuńTak, ale należy wtedy dostosować temperaturę i czas pieczenia. :) Piekąc w tej funkcji należy zmniejszyć o 20-30 st temp i pilnować czasu pieczenia.
UsuńRogaliki wyśmienite!! Piekłam już drugi raz, znajomym bardzo smakują :) Do drożdży dodałam o jedną łyżkę cukru więcej,i na wierzch posypałam cukrem trzcinowym :) Extra są :)
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę. Dziękuję za komentarz. :)
UsuńPycha!!!!!! Robiłam rogaliki 1-y raz e życiu i.. sukces! Faktycznie cukru można dać więcej. Ja dałam 3 łyżki+ nadzienie czekoladowe i jest ok. Dzięki za przepis- zapamiętuję.
OdpowiedzUsuńRogaliki tego typu są na pewno przepyszne. Sama robię podobne. Dodaje też mak, orzechy czy posypkę sezamową. Na pewno też wykorzystam ten przepis. Sama robiłam na razie takie http://www.open-youweb.com/jak-zrobic-rogaliki-drozdzowe-z-dzemem/ ale warto czasami wprowadzać zmiany i spróbować czegoś nowego. Dziękuję Ci za przepis i czekam na kolejne.
OdpowiedzUsuńDzięki za przepis rogaliki wyszły super 👌
OdpowiedzUsuńDzięki za przepis rogaliki wyszły super 👌
OdpowiedzUsuńRogaliki przepyszne :) bardzo prosty przepis.. szybki w przygotowaniu.
OdpowiedzUsuńWlasnie upieklam z pani przepisu sa pyszne dziekuje
OdpowiedzUsuń