Szybkie rogaliki drożdżowe - prosty przepis

Bardzo prosty przepis na puszyste, maślane rogaliki drożdżowe. Rogaliki można nadziewać dowolną konfiturą, powidłami, masłem orzechowym, nutellą itp. Czas wyrastania ciasta to tylko 30 minut!


Szybkie rogaliki drożdżowe - prosty przepis

PRZEPIS

Temperatura pieczenia: 190oC
Print Friendly and PDFCzas pieczenia: ok. 20 min. (w zależności od wielkości rogalików)
 
Składniki
  • 500 g mąki pszennej
  • 3 jajka (2 jajka do ciasta, 1 jajko do glazury)
  • 1/3 szkl. mleka
  • 200 g masła
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 2 łyżki cukru
  • 7 g suszonych drożdży lub 40 g świeżych
  • dowolna konfitura/marmolada (np. jabłkowa)
Przygotowanie
  1. Masło roztopić, ostudzić. Mleko lekko podgrzać. Wymieszać drożdże z cukrem i ciepłym mlekiem. Rozbełtać dwa jajka. 
  2. Mąkę przesiać, dodać sól, drożdże z cukrem i mlekiem oraz jajka. Połączyć z letnim masłem. Wyrobić gładkie i elastyczne ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić na 30 minut.
  3. Z ciasta formować rogaliki (wałkować okrągłe placki o średnicy 25 cm, podzielić na 8 części przez środek jak pizzę), można nadziewać dowolną konfiturą. Posmarować rozbełtanym jajkiem.
  4. Piec ok. 20 min w 190oC, czas pieczenia zależy od wielkości rogalików (rogaliki mają być rumiane).
Smacznego 



29 komentarzy:

  1. ale rumiane i muszą byc chrupiące :) a takie właśnie lubię ...pycha :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z zewnątrz chrupiące, a w środku mięciutkie, puszyste. :)

      Usuń
  2. ja jestem cienka w zawijaniu, Twoje są śliczne! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zawinięty rogalik nawet byle jak, upieczony i rumiany wygląda pięknie. ;)

      Usuń
  3. Odpowiedzi
    1. Nie pozostaje nic innego jak tylko upiec przy najbliższej okazji. ;)

      Usuń
  4. Przepis fajny ale czy aby na pewno potrzebna aż cała kostka masła na 50 dag mąki? Czy nie dałoby się tego przepisu odchudzić? Ja na 70 dag mąki daję tylko 7 dag Kasi i piekę pyszną bułkę drożdżową z rodzynkami i żurawiną. Pozdrawiam wszystkich łasuchów

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiście, że można, ale będą miały na pewno wtedy mniej maślany smak. :) Ponadto wolę użyć do ciasta drożdżowego dobrej jakości masło niż margarynę. ;) Pozdrawiam!

      Usuń
  5. Własnie piekę Twoje rogaliki. tylko ze wkladam truskawki do srodka. zobaczymy jak wyjda ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Czekam na relację! :) Z truskawkami również powinny być wyśmienite. Ja dziś z truskawkami piekłam ciasto kruche. Niebawem przepis wrzucę na blog. :)

      Usuń
  6. Ile rogalików wychodzi z tej porcji?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przyznam szczerze, że nie liczyłam (zależy też jakiej wielkości będą to rogaliki). Porcja jest z 0,5 kg, u mnie były dwa pełne (z górką) talerze obiadowe. Dla 4 osób.

      Usuń
  7. zapomniałaś w przygotowaniu o soli

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki za czujność! :) Już zaktualizowałam.

      Usuń
  8. Polecam wszystkim, przed chwilą zrobiłam, są FANTASTYCZNE!!!

    OdpowiedzUsuń
  9. moim zdaniem należy dodać więcej cukru, ale ogólnie przepis super, rogaliki wyszły pyszne! :) dziękuję

    OdpowiedzUsuń
  10. jestem w trakcie przygotowywania jeszcze tylko rozwałkować ,zwinąć i upiec no i wtedy wyjdzie szydło z worka jaki ze mnie ciastkarz :P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. :) Na pewno wyjdą. :) Daj później znać jak wyszły. :)

      Usuń
  11. Pięknie tu u Ciebie! A i no rogaliki cudowne :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Przepyszne!!!pierwsze juz wyszly z piekarnika i zniknely...sprobuje zrobic zdjecia nastepnym...jak zdoze...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że Ci smakowały. :) I konieczne prześlij zdjęcie jak zrobisz następnym razem - opublikuję. :)

      Usuń
  13. ja właśnie czekam na ciasto-30minut przerwy na przygotowanie masy,mojej ulubionej-makowej!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ale zazdroszczę. :) Podziel się wrażeniami smakowymi po upieczeniu rogalików. I co ważniejsze jak przyrządziłaś nadzienie makowe. :) Pozdrawiam!

      Usuń
    2. rogaliki przepyszne, ale cukru to trzeba więcej niż dwie łyżki, bo za mało słodkie :) może warto w przepisie dopisać? masa makowa kupiona, wzbogacona przeze mnie migdałami, rodzynkami. Moja mama robi sama amsę- uciera mak, dodaje zółtko, roztopione masło, mokre rodzynki , olejek migdałowy i orzechy i to własnie ta masa jest najlepsza !

      Usuń
    3. Stopień słodkości rogalika zależy przede wszystkim od użytego nadzienia, ale również od własnych preferencji smakowych (jedni wolą słodsze, inni mniej słodkie wypieki :)). Jak rogalik jest za mało słodki to zawsze można go później posypać cukrem pudrem albo polukrować. Bardzo dziękuję za komentarz. Niech również służy innym. :)

      Usuń
  14. Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę, że smakowały. :) Pozdrawiam

      Usuń
  15. czy mogę piec w termoobiegu ? :)

    OdpowiedzUsuń