Wspaniały przepis na chleb zwłaszcza dla początkujących! To już moja trzecia modyfikacja przepisu podstawowego (przepis nr 1, przepis nr 2). Za każdym razem dobieram inne rodzaje mąki, ziarna i przyprawy. Tutaj zamiast cukru dodałam miód i zrezygnowałam całkowicie z przypraw (prócz soli). Gorąco polecam ten przepis dla wszystkich, którzy chcą upiec swój pierwszy bochenek! To bardzo proste.
Chleb pełnoziarnisty
PRZEPIS
/na 1 keksówkę/
Temperatura: 210oC | Czas pieczenia: ok. 55 min.
Składniki
- 40 dkg mąki pszennej pełnoziarnistej
- 10 dkg mąki owsianej
- 10 dkg mąki pszennej
- 6 łyżek płatków owsianych
- 4 łyżki siemienia lnianego
- 4 łyżki sezamu
- 3 łyżki pestek z dyni
- 3 łyżki słonecznika
- 1 łyżka miodu
- 3/4 łyżki soli
- 25 g świeżych drożdży lub 7 g suszonych
- 0,5 l ciepłej wody
- Do miski przesiać wszystkie mąki, dodać ziarna, drożdże, sól, miód oraz wodę. Ciasto wymieszać mikserem. Przykryć ściereczką i odstawić na ok. 20 min.
- Ponownie wyrobić ciasto i przelać do foremki. Ponownie przykryć ściereczką i pozostawić na ok. 20 min.
- Piec w temperaturze 210oC przez ok. 55 min. Wystudzić na kratce.
Smacznego
Chrupkość i puszystość zadziwiająca..... a gdyby tak można było jeszcze przekazać aromat pieczenia ..... ;-)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Gdyby to było możliwe (przekazanie aromatu) to sądzę, że każdy czym prędzej pobiegłby do kuchni piec ten chlebek! :) Dziękuję za komentarz.
UsuńWyrósł pięknie :) :) Może w przyszlosci bedxiemy mogli poczuć zapach przez internet. ...wszystko jest mozliwe :)
OdpowiedzUsuńTak, rósł jak szalony. A jeśli chodzi chodzi o przekazywanie zapachu to kto wie... ;) Kiedyś pojęcie Internetu było science-fiction. :)
UsuńCudnie wyrósł i prezencje ma nienaganną! Ah... :)
OdpowiedzUsuńJa za pieczenie chleba sie nie biorę. Na szczęście moja mama piecze namiętnie ;) chleb na własnym zakwasie!
OdpowiedzUsuńTen przepis jest naprawdę bardzo prosty. Ja póki co nie biorę się za robienie chleba na własnym zakwasie (to na razie jest dla mnie wyższa szkoła jazdy). ;) Ale jestem uparta i jeszcze podejmę to wyzwanie. ;)
UsuńChlebek rewelacja. Pierwsze 40 minut piekłam w 180 stopniach a póżniej 20 minut 210 stopni z termoobiegiem. Skórka jest wtedy bardziej chrupiąca. I góre dobrze posmarować białkiem.
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę, że chlebek się udał. :) Ja sama bardzo lubię ten przepis. Daje wiele możliwości. Dziękuję za uwagi odnośnie pieczenia w piekarniku elektrycznym (chociaż wiem, że każdy musi się nauczyć obsługi swojego piekarnika ;)). Polecam wypróbować również inne przepisy na chleb! :) Pozdrawiam.
UsuńWłaśnie takiego przepisu szukałem!! Przepiękny chlebek!!
OdpowiedzUsuń:) Bardzo się cieszę, że przepis przypadł Ci do gustu. Jak wypróbujesz przepis, daj znać. Nie powinieneś być zawiedziony! :)
UsuńŚwietny przepis. Bardzo prosty i szybki. A chlebek bardzo smaczny. Pieke juz kolejny raz. Dzieki :-)
OdpowiedzUsuńProszę bardzo. :) To również mój ulubiony przepis na chleb. Dziękuję za komentarz.
Usuńjakiej wielkość formę zastosować ?
OdpowiedzUsuńwygląda apetycznie, miałam ochotę go upiec, ale niestety nie mam mąki pełnoziarnistej, mam tylko pszenną razową i żytnią razową, ale to chyba nie to samo. Muszę kupić pełnoziarnistą i spróbuję upiec go w automacie do chleba. Co o tym myśli autorka przepisu?
OdpowiedzUsuńNiestety nie posiadam automatu do pieczenia chleba i nie mam z nim doświadczenia.
Usuńacha a zamiast owsianej mąki jaką można użyć?
OdpowiedzUsuńNp. Zwykłą pszenna, orkiszowa jasna.
UsuńZaraz zabieram się za ten chlebek, oczywiście w automacie, dam znać jak mi wyjdzie. Jestem ciekawa czy mój chleb też będzie taki jasny, mąkę kupiłam w Lidli, zazwyczaj chleby z mąki pełnoziarnistej wychodziły mi raczej ciemne, a ten powyżej jest fajny jaśniutki. Mam jeszcze pytanie, czy może robiłaś ten chleb z mąki pełnoziarnistej żytniej?
OdpowiedzUsuńZ zytniej mąki jest trudno upiec chlen na drozdzach. Do zytniej używa się częściej zakwasu.
UsuńChlebek już upieczony w automacie i jest bardzo dobry, choć tak jak przypuszczałam jest ciemniejszy od tego co na zdjęciu powyżej i jest trochę bardziej zbity (nie ma takich dziur), ale nie jest taki zbity jak inne chleby na mące pełnoziarnistej. Jeśli możesz to napisz jakiej użyłaś mąki pełnoziarnistej, bo przekonałam się że mąka mące nie jest równa, a bardzo chciałabym chleb jaśniejszy. Szkoda że nie można wstawić tu zdjęcia, pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńi tak mi się wydaje że trochę za dużo tych ziaren, po ich dodaniu ciasto zrobiło się dość gęste, chyba dlatego też wyszło bardziej zbite.
OdpowiedzUsuń?????????????????????
OdpowiedzUsuńUzylam maki pszennej pelnoziarnistej lubella.
OdpowiedzUsuńJa tyle dodaje i jest ok. Maka ma czesto rozna wilgotnosc i mniej lub bardziej chlonie plyny - moze to jest powodem gęstego ciasta.
OdpowiedzUsuńDzięki za odpowiedzi, muszę spróbować z lubellą
UsuńMój ulubiony chlebek 😋 pieke go już kolejny raz z kolei i za każdym razem jest rewelacyjny! Na naszym stole zagościł już na stałe 😊polecam!
OdpowiedzUsuń