08.04.2013

Chleb pełnoziarnisty

Wspaniały przepis na chleb zwłaszcza dla początkujących! To już moja trzecia modyfikacja przepisu podstawowego (przepis nr 1, przepis nr 2). Za każdym razem dobieram inne rodzaje mąki, ziarna i przyprawy. Tutaj zamiast cukru dodałam miód i zrezygnowałam całkowicie z przypraw (prócz soli). Gorąco polecam ten przepis dla wszystkich, którzy chcą upiec swój pierwszy bochenek! To bardzo proste.


Chleb pełnoziarnisty

PRZEPIS
/na 1 keksówkę/

Print Friendly and PDF Temperatura: 210oC | Czas pieczenia: ok. 55 min.

Składniki
  • 40 dkg mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 10 dkg mąki owsianej
  • 10 dkg mąki pszennej
  • 6 łyżek płatków owsianych
  • 4 łyżki siemienia lnianego
  • 4 łyżki sezamu
  • 3 łyżki pestek z dyni
  • 3 łyżki słonecznika
  • 1 łyżka miodu
  • 3/4 łyżki soli
  • 25 g świeżych drożdży lub 7 g suszonych
  • 0,5 l ciepłej wody
Przygotowanie
  1. Do miski przesiać wszystkie mąki, dodać ziarna, drożdże, sól, miód oraz wodę. Ciasto wymieszać mikserem. Przykryć ściereczką i odstawić na ok. 20 min.
  2. Ponownie wyrobić ciasto i przelać do foremki. Ponownie przykryć ściereczką i pozostawić na ok. 20 min.
  3. Piec w temperaturze 210oC przez ok. 55 min. Wystudzić na kratce.
    Smacznego


    26 komentarzy:

    1. Chrupkość i puszystość zadziwiająca..... a gdyby tak można było jeszcze przekazać aromat pieczenia ..... ;-)
      Pozdrawiam

      OdpowiedzUsuń
      Odpowiedzi
      1. Gdyby to było możliwe (przekazanie aromatu) to sądzę, że każdy czym prędzej pobiegłby do kuchni piec ten chlebek! :) Dziękuję za komentarz.

        Usuń
    2. Wyrósł pięknie :) :) Może w przyszlosci bedxiemy mogli poczuć zapach przez internet. ...wszystko jest mozliwe :)

      OdpowiedzUsuń
      Odpowiedzi
      1. Tak, rósł jak szalony. A jeśli chodzi chodzi o przekazywanie zapachu to kto wie... ;) Kiedyś pojęcie Internetu było science-fiction. :)

        Usuń
    3. Cudnie wyrósł i prezencje ma nienaganną! Ah... :)

      OdpowiedzUsuń
    4. Ja za pieczenie chleba sie nie biorę. Na szczęście moja mama piecze namiętnie ;) chleb na własnym zakwasie!

      OdpowiedzUsuń
      Odpowiedzi
      1. Ten przepis jest naprawdę bardzo prosty. Ja póki co nie biorę się za robienie chleba na własnym zakwasie (to na razie jest dla mnie wyższa szkoła jazdy). ;) Ale jestem uparta i jeszcze podejmę to wyzwanie. ;)

        Usuń
    5. Chlebek rewelacja. Pierwsze 40 minut piekłam w 180 stopniach a póżniej 20 minut 210 stopni z termoobiegiem. Skórka jest wtedy bardziej chrupiąca. I góre dobrze posmarować białkiem.

      OdpowiedzUsuń
      Odpowiedzi
      1. Bardzo się cieszę, że chlebek się udał. :) Ja sama bardzo lubię ten przepis. Daje wiele możliwości. Dziękuję za uwagi odnośnie pieczenia w piekarniku elektrycznym (chociaż wiem, że każdy musi się nauczyć obsługi swojego piekarnika ;)). Polecam wypróbować również inne przepisy na chleb! :) Pozdrawiam.

        Usuń
    6. Właśnie takiego przepisu szukałem!! Przepiękny chlebek!!

      OdpowiedzUsuń
      Odpowiedzi
      1. :) Bardzo się cieszę, że przepis przypadł Ci do gustu. Jak wypróbujesz przepis, daj znać. Nie powinieneś być zawiedziony! :)

        Usuń
    7. Świetny przepis. Bardzo prosty i szybki. A chlebek bardzo smaczny. Pieke juz kolejny raz. Dzieki :-)

      OdpowiedzUsuń
      Odpowiedzi
      1. Proszę bardzo. :) To również mój ulubiony przepis na chleb. Dziękuję za komentarz.

        Usuń
    8. jakiej wielkość formę zastosować ?

      OdpowiedzUsuń
    9. wygląda apetycznie, miałam ochotę go upiec, ale niestety nie mam mąki pełnoziarnistej, mam tylko pszenną razową i żytnią razową, ale to chyba nie to samo. Muszę kupić pełnoziarnistą i spróbuję upiec go w automacie do chleba. Co o tym myśli autorka przepisu?

      OdpowiedzUsuń
      Odpowiedzi
      1. Niestety nie posiadam automatu do pieczenia chleba i nie mam z nim doświadczenia.

        Usuń
    10. acha a zamiast owsianej mąki jaką można użyć?

      OdpowiedzUsuń
    11. Zaraz zabieram się za ten chlebek, oczywiście w automacie, dam znać jak mi wyjdzie. Jestem ciekawa czy mój chleb też będzie taki jasny, mąkę kupiłam w Lidli, zazwyczaj chleby z mąki pełnoziarnistej wychodziły mi raczej ciemne, a ten powyżej jest fajny jaśniutki. Mam jeszcze pytanie, czy może robiłaś ten chleb z mąki pełnoziarnistej żytniej?

      OdpowiedzUsuń
      Odpowiedzi
      1. Z zytniej mąki jest trudno upiec chlen na drozdzach. Do zytniej używa się częściej zakwasu.

        Usuń
    12. Chlebek już upieczony w automacie i jest bardzo dobry, choć tak jak przypuszczałam jest ciemniejszy od tego co na zdjęciu powyżej i jest trochę bardziej zbity (nie ma takich dziur), ale nie jest taki zbity jak inne chleby na mące pełnoziarnistej. Jeśli możesz to napisz jakiej użyłaś mąki pełnoziarnistej, bo przekonałam się że mąka mące nie jest równa, a bardzo chciałabym chleb jaśniejszy. Szkoda że nie można wstawić tu zdjęcia, pozdrawiam.

      OdpowiedzUsuń
    13. i tak mi się wydaje że trochę za dużo tych ziaren, po ich dodaniu ciasto zrobiło się dość gęste, chyba dlatego też wyszło bardziej zbite.

      OdpowiedzUsuń
    14. Uzylam maki pszennej pelnoziarnistej lubella.

      OdpowiedzUsuń
    15. Ja tyle dodaje i jest ok. Maka ma czesto rozna wilgotnosc i mniej lub bardziej chlonie plyny - moze to jest powodem gęstego ciasta.

      OdpowiedzUsuń
      Odpowiedzi
      1. Dzięki za odpowiedzi, muszę spróbować z lubellą

        Usuń

    Podziel się swoimi uwagami na temat przepisu

    Facebook

    Obserwatorzy

    Tutaj jestem

    Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne przepisy kulinarne Przepisy Na - katalog Kulinarny
    zBLOGowani.pl