Zrobiłam tę tartę ponieważ słyszałam (i czytałam) wiele pozytywnych opinii na jej temat. Tarta jest dobra, ale mnie osobiście nie zachwyca. Może ja po prostu nie lubię aż tak bardzo cytryn :) (a i tak dałam ich mniej niż w większości proponowanych przepisów)... Prócz cytryn dałam również 1 limonkę oraz ekstrakt waniliowy dla wzbogacenia smaku. Jest to zdecydowanie przepis dla amatorów cytryn i kwaśnych smaczków. :)
Tarta cytrynowa
PRZEPIS
/inspiracja: Michel Roux "Jajka"/
Ciasto kruche
- 250 g mąki pszennej (1 2/3 szkl.)
- 100 g masła, pokrojonego w kostkę
- 100 g cukru pudru (0,5 szkl.)
- mała szczypta soli
- 2 średnie całe jajka
- 2-3 łyżki startych migdałów
- drobno starta skórka z 1 cytryny i 1 limonki
- sok z 2 cytryn, sok z 1 limonki
- 5 jajek
- 165 g cukru
- 250 ml schłodzonej śmietanki kremówki
- aromat waniliowy
Ciasto kruche
- Składniki na spód tarty wyrobić na gładkie ciasto. Owinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez 1-2h.
- Formę do tarty wysmarować dokładnie masłem. Ciasto należy rozwałkować na grubość 3-4 mm. i oblepić nim formę. Wstawić do lodówki na 20 min.
- Spód ciasta nakłuć widelcem i zapiec 20 minut w temperaturze 200oC .
- Ciasto odstawić na 1-2 minuty, żeby trochę przestygło. Wierzch tarty obsypać startymi migdałami i ponownie zapiec przez 5 minut.
- Zmniejszyć temperaturę piekarnika do temperatury 150oC.
- Skórkę i sok z cytryny wymieszać w misce. Ubić śmietanę na krem.
- W drugiej misce roztrzepać lekko jajka z cukrem, dodać aromat waniliowy. Wymieszać z sokiem z cytryny i dodać do ubitej śmietany. Delikatnie wymieszać. Wstawić do lodówki na ok. 30 minut. Warto tę czynność wykonać na ok. 0,5 h przed pieczeniem.
- Nadzienie wyłożyć na podpieczony spód tarty.
- Piec ok. 1 h min w temperaturze 150oC .
- Zostawić w blasze przez ok. 20 min. a następnie zdejmujemy formę i zostawiamy na parę godzin. Po tym czasie wstawić do lodówki na parę godzin, najlepiej na całą noc.
- Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.
Notatki:
- ciasto kruche można przechowywać kilka dni w lodówce a w zamrażarce do 3 miesięcy
Smacznego
tak kusic z samego rana :) smakowice wygląda i naszła mnie ochota na cytruski ;)
OdpowiedzUsuńUwielbiam tarty cytrynowe :)
OdpowiedzUsuńJa cytryny i kwaśne smaczki uwielbiam, więc jestem pewna, że taka tarta przypadłaby mi do gustu :)
OdpowiedzUsuńPyszne ciasto i na pewno bardzo orzeźwiające :))) uwielbiam takie wypieki :))
OdpowiedzUsuńPozdrawiam,
Olinka - Smakowy Raj
Piękne zdjęcia, tarta wygląda bardzo smakowicie. Pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuń