Calzone czyli złożona pizza. :) Ta popularna włoska przekąska była dziś u mnie serwowana na obiad. :) Nadzienia calzone mogą być, podobne jak w przypadku pizzy, różne. Ja wybrałam jedną z najprostszych wersji. Dodałam do środka mozzarellę, szynkę, pomidorki suszone i starty ser. Efekt? Powiem tylko tyle, że to był bardzo smaczny obiad.. Ale takie obiadki to tylko w wolne soboty. ;)
Calzone
{4 porcje}
Temperatura piekarnika: 210oC | Czas pieczenia: ok. 20 min.
Ciasto {wg przepisu na calzone w książce "Wypieki" Anneka Manning}
- spora szczypta cukru
- 250 ml ciepłej wody
- 7 g suszonych lub 25 g świeżych drożdży
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 350 g mąki pszennej
- 1 1/2 łyżeczki soli
- 200 g cienko pokrojonej mozzarelli
- 200 g pokrojonej szynki
- 1 pokrojony w plastry pomidor
- świeża bazylia
- kilka sztuk suszonych pomidorków z zalewy
- 100 g startego sera gouda
- przyprawy: bazylia, oregano, pieprz
Przygotowanie
- Wszystkie składniki na ciasto umieścić w misce, wymieszać. Kulę z ciastem wyłożyć na obsypaną mąką stolnicę i wyrabiać przez ok. 10 min na gładkie, elastyczne ciasto. Wyrobione ciasto włożyć do wysmarowanej oliwą miski. Przykryć folią i odstawić do czasu podwojenia objętości (ok. 1h).
- Uderzyć pięścią w ciasto (by pozbyć się powietrza). Podzielić na 4 równe porcje. Każdą porcję ciasta rozwałkować na okrągły placek o średnicy 22 cm. Rozdzielić mozzarellę, szynkę, pomidorki i goudę na każdy placek (zostawić odstępy 1 cm od brzegu). Posypać przyprawami. Złożyć placki na pół a brzegi pozawijać. Wierzch każdego pieroga można posypać kminkiem i słodką papryką.
- Piec w temperaturze 210oC ok. 20 min. Podawać od razu z sałatką lub/i sosem pomidorowym.
ja i moja rodzinka też lubimy calzone, często je więc robię, a dobór nadzienia nie ma końca :-)pozdrawiam :-)
OdpowiedzUsuńJa robiłam pierwszy raz, ale na pewno przepis powtórzę. :)
UsuńWyglądają cudownie :) Za tydzień mam wolną sobotę, więc kto wie... :)
OdpowiedzUsuńDzięki. :) Gorąco zachęcam. :) Są pyszne.
Usuńwidzę ,że polecasz to i ja spróbuje :)rzeczywiście prezentują się bardzo smacznie :)
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo smacznie, a to nadzienie z pomidorkami i mozzarellą super!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam,
Olinka - Smakowy Raj
Dziękuję, a ja już myślę jakim nadzieniem nadziać calzone następnym razem. ;)
Usuń