Wspaniały przepis na włoski deser tiramisu (wariantów tego deseru jest mnóstwo). Bardzo lubię ten przepis, ponieważ nie dodaję do niego surowych jajek - czasy kiedy lubiłam kogel mogel już dawno mam za sobą. Dla mnie deser jest idealny, ma wspaniałą konsystencję (nie można tylko przesadzić z ubijaniem śmietanki by nie powstało masło ;)), a o smaku nie wspomnę - każdy kawosz (i nie tylko) będzie w siódmym niebie. :-)deser banalnie prosty a efekt końcowy każdego mile zaskoczy. Deser prezentuje się elegancko i nie sprawia wrażenia, że jego przygotowanie zajęło niecałe 20 minut... ;-)
Z włoskiego tirami sù znaczy poderwij mnie. No to jak, dacie się poderwać? :)
Tiramisu (wariant bez jajek)
{blacha: 30 x 24 cm}
- 500 g ser mascarpone (Piątnica)
- 260 g śmietanki 30%
- 500 g podłużnych biszkoptów (Lajkonik)
- 100 g cukru pudru
- 1 filiżanka kawy espresso
- 100 g likieru Amaretto
- 6 łyżek kakao
Przygotowanie
- W salaterce ubić śmietankę 30%.
- Do serka mascarpone dodać cukier puder i wymieszać. Do masy stopniowo dodawać ubitą wcześniej śmietankę, całość wymieszać.
- Biszkopty nasączyć kawą z dodatkiem likieru. W blaszce wyłożonej papierem lub folią spożywczą ułożyć pierwszą warstwę biszkoptów, położyć warstwę kremu, posypać kakao, następnie kolejną warstwę biszkoptów i kremu. Deser posypać kakao, wstawić do lodówki na kilka godzin przed podaniem.
pisałam już na facebook BOSKIE!
OdpowiedzUsuńA to widzisz nawet nie wiedziałam, że to Ty. :)) Dzięki. Swoją drogą piękne zdjęcia rafy wstawiłaś na FB. :)
Usuńja się daję poderwać, pyszne !
OdpowiedzUsuńzdecydowanie wolę z jajkami, bo takie na kremówce robię tiramisu deserowe i niektórym nie smakuje, zbyt mdłe :)
OdpowiedzUsuńDobra kawa, likier, kakao i nie jest mdłe. :) Z jajkami również jadłam, ale nie wydaje mi się, żeby to od nich zależała wyrazistość smaku. ;-)
UsuńWygląda przepysznie i jak równo "złożone". :)
OdpowiedzUsuńmnim mniam mniam!
OdpowiedzUsuńwygląda pysznie:) bardzo lubię ten deser:)
OdpowiedzUsuńOOo muszę spróbować, nigdy nie robiłam tiramisu ze względu na surowe jajka, a twój przepis jest niezłą alternatywą, dla mnie idealny :)
OdpowiedzUsuńrewelacyjne, aż ślinka leci
OdpowiedzUsuńAle pyszne ciacho , jedno z moich ulubionych:)
OdpowiedzUsuńZrobiłam i wyszło przepysznie ! Z ledwoscia się powstrzymuje by nie zjeść wszystkiego na raz! Polecam przepis sprawdzony i wyśmienity :-)
OdpowiedzUsuń