Babka dla wielbicieli kajmaku i snikersów. :) Kajmak znajduje się zarówno w cieście jak i w polewie. :) Całość dodatkowo obsypałam orzeszkami solonymi i mleczną czekoladą (jak na snikers przystało ;)). Babkę piekłam z myślą o nadchodzących świętach wielkanocnych. Przepis znalazłam jakiś czas temu na forum Cin Cin (poniżej przepis z moimi modyfikacjami). Przepis dodaje do propozycji ciast na Wielkanoc. Ta babka może stać się ozdobą stołu wielkanocnego.
Babka snickers
PRZEPIS
Temperatura: 180oC | Czas pieczenia: 50-60 min.
Składniki
- 125 g masła
- 125 g cukru trzcinowego (może być zwykły)
- 125 ml mleka
- 250 g mąki pszennej
- 3 jajka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 1 łyżka rumu (opcjonalnie)
- 400 g skondensowanego mleka gotowanego w puszcze 4 godziny lub gotowego (kajmaku)
- solone orzeszki ziemne
- polewa czekoladowa (kilka kostek gorzkiej lub mlecznej czekolady)
Przygotowanie
- Jajka zmiksować z cukrem na puszystą masę.
- W drugiej misce zmiksować masło, dodawać powoli utarty kogel-mogel (z pkt. 1).
- Mąkę wymieszać z solą i proszkiem do pieczenia i porcjami (na zmianę z mlekiem) dodawać do ciasta, stale miksując.
- Na końcu dodać 3/4 puszki mleka skondensowanego (resztę zachować na polewę) oraz opcjonalnie rum. Całość zmiksować.
- Do natłuszczonej formy do babek przelać ciasto. Piec ok. 50-60 minut w 180 stopniach (sprawdzić patyczkiem).
- Upieczone i wystudzone ciasto wyjąć z formy. Resztę kajmaku podgrzać (w puszce) w garnku z wodą, ew. dodać odrobinę mleka jeśli masa jest zbyt gęsta. Półpłynną masą polać ciasto. Podobnie roztopić czekoladę (można wykorzystać w tym celu puszkę po kajmaku). Drobno posiekane orzeszki ziemne posypać bezpośrednio na polewę kajmakową. Całość zaś ozdobić polewą czekoladową tworząc "esy-floresy".
Smacznego
ta babka to chyba została stworzona w sam raz dla mojego podniebienia ;) coś przepysznego :)
OdpowiedzUsuńooo taka babka byłaby dla mnie ideałem:)
OdpowiedzUsuńO jejku, jak smakowicie wygląda... aż ślinka cieknie. :)
OdpowiedzUsuńJak dla mnie oryginalny pomysł na zastąpienie tradycyjnej babki piaskowej na Wielkanocnych stołach:) Wygląda pysznie:)
OdpowiedzUsuń"Wypasiona" babka :P :)
OdpowiedzUsuńWygląda obłędnie!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie! :-)
wygląda obłędnie ;D
OdpowiedzUsuńprzepięknie się prezentuje, wygląda obłędnie i pysznie!
OdpowiedzUsuńDziękuję za tak miłe komentarze! :)
OdpowiedzUsuńOoo, Snickers, karmel i orzeszki, coś dla mnie *_* Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl
OdpowiedzUsuńjednym słowem: GENIALNA :)
OdpowiedzUsuńDziękuję. :)
UsuńHi! I’m new follower of your blog and would like to invite you to join me at my weekly Clever Chicks Blog Hop:
OdpowiedzUsuńhttp://www.the-chicken-chick.com/2013/03/clever-chicks-blog-hop-25-polka-dot.html
I hope you can make it!
Cheers,
Kathy Shea Mormino
The Chicken Chick
O kurcze brzmi kusząco :) Uwielbiam takie smaki !
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie ! ;)
OdpowiedzUsuńUwielbiam kajmak.
Ps. Bardzo apetyczna dekoracja ;)
Ja też uwielbiam kajmak. Zawsze podjadam masę, nie mogę się powstrzymać. :)
UsuńWspaniały przepis, że też nie wpadłam na taki extra pomysł:) Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuń:) Trzeba zatem wypróbować przepis. ;)
UsuńJa dzisiaj robiłam i pyszna jest!
OdpowiedzUsuńSuper, bardzo się cieszę! :)
UsuńCzy babka jest wilgotna i bardzo słodka?
OdpowiedzUsuńWitam. Czy babka należy do suchych czy bardziej wilgotnych ciast?
OdpowiedzUsuńJest bardzo słodka?
Jest słodka, ale dla mnie nie jest za słodka (ja lubię smak kajmaku, który jest z natury słodki). :) Ciasto nie jest za suche, ale to również w dużej mierze zależy od stopnia wypieczenia.
UsuńPyszna jest! Właśnie się nią zajadam :)
Usuń