Bardzo proste i bardzo smaczne placuszki z jogurtem naturalnym. Użyłam mąki pełnoziarnistej, ale można zrobić również ze zwykłej mąki pszennej. Ciasto na placuszki nie jest za słodkie. Jak ktoś lubi słodsze (i nie jest na diecie ;)) to oczywiście może dorzucić łyżkę lub dwie cukru do ciasta lub bardziej obficie obsypać usmażone placuszki cukrem pudrem.
Polecam na dowolny posiłek w ciągu dnia (u mnie akurat były na obiadokolację). Podana porcja nie jest zbyt duża (starcza dla 2 osób). Dla większej liczby łasuchów, sugeruję podwoić liczbę składników.
Placuszki z jogurtem naturalnym z mąki pełnoziarnistej (bez użycia miksera)
PRZEPIS
(porcja dla 2 osób)
Składniki
PRZEPIS
(porcja dla 2 osób)
Składniki
- 1 szkl. mąki pszennej pełnoziarnistej
- 1 szkl. jogurtu naturalnego (250 ml)
- 2 jajka
- 1 małe opakowanie cukru waniliowego
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- szczypta soli
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego (opcj.)
- 1 jabłko, pokrojone na małe cząsteczki
- olej do smażenia
- Jajka rozbełtać z jogurtem naturalnym (użyłam widelca).
- Do masy jajecznej dodać przesianą mąkę, proszek do pieczenia, sodę, szczyptę soli, cukier waniliowy, ekstrakt waniliowy. Całość dobrze wymieszać widelcem. Dodać cząstki jabłek. Ciasto odstawić na 10 minut.
- Placuszki smażyć z obydwu stron na złoty kolor na dobrze rozgrzanej patelni. Po zdjęciu z patelni położyć placuszki na ręcznikach papierowych w celu odsączenia nadmiaru tłuszczu. Przełożyć na talerz i oprószyć cukrem pudrem.
Smacznego
Smakowitości! Szkoda, że już jestem po śniadaniu. :D
OdpowiedzUsuńGrubiutkie racuszki :) Na pewno są przepyszne, po zdjęciach widać.
OdpowiedzUsuńRzeczywiście ładnie rosną. :) Są puchate i delikatne. Po prostu pyszne.:)
Usuńnie wiem dlaczego , ale mam ochotę na placuszki ;)pysznie wyglądają:)
OdpowiedzUsuńale apetyczne - takie zarumienione i puchate
OdpowiedzUsuńlubię te jogurtowe, do tego zdrowe ! pycha ;D
OdpowiedzUsuńTak, od czasu do czasu można nawet zjeść smażone. ;)
Usuńuwielbiam takie robić!!:) cudowne!:)
OdpowiedzUsuńale cudne smakołyki:)
OdpowiedzUsuńZrobiłam dzisiaj i wyszły genialne. Polecam z całego serca, bardzo krótki czas przyrządzania, nawet jak na mnie, a musicie wiedzieć, że najpierw pomyliłam cukier z mąką... Ja tak mam zawsze, a i tak szybko poszło i jestem meega zadowolona.
OdpowiedzUsuńTakie zdrowe placuszki bardzo chętnie zjadam :)
OdpowiedzUsuńPyszne. Polecam gorąco mimo że nie jadam smażonego, czasami warto zgrzeszyc.
OdpowiedzUsuńTwój komentarz przypomniał mi ten świetny przepis. :) Cieszę się, że Ci równiez smakowąły.
UsuńZrobiłam te placuszki z drobnymi modyfikacjami i naprawdę smakują wyśmienicie. W dodatku sprawdziły się w wersji "wytrawnej", co jest dla nich dużym plusem. Można podejrzeć je tutaj: http://czerwonygupik.blogspot.com/2015/02/racuchy-jogurtowe.html
OdpowiedzUsuńPewnie znajdę u Ciebie jeszcze inne smaczne rzeczy :)
pysznosci xxx
OdpowiedzUsuńPrzepyszne, proste do zrobienia- moja rodzina uwielbia!
OdpowiedzUsuńWłaśnie przymierzam się do zrobienia :) Moje dzieciaki uwielbiają!
OdpowiedzUsuńSuper placki. Zamiast cukru dodałam łyżkę miodu do ciasta. Połowę upiekłam bez owoców, połowę z malinami. Zjedzone z serkiem śniadaniowym i miodem, mmm... Polecam przepis, rzadko kiedy udają mi się pełnoziarniste placki, bo nie chcą odchodzić od patelni, a tu odchodziły idealnie. :) Trzeba tylko uważać, aby dobrze wysmażyć - ciasto w środku nie może być surowe. Użyłam rzadkiego jogurtu naturalnego i mąki żytniej - świetna konsystencja ciasta.
OdpowiedzUsuńRewelacyjny przepis ;)
OdpowiedzUsuń