Szybkie, bardzo proste i smaczne ciasto jogurtowe ma wielu zwolenników. Tutaj w wersji z budyniem, brzoskwiniami i płatkami migdałów. W sam raz na podwieczorek. Lubię to ciasto za to, że jest takie domowe, niewyszukane a jednak bardzo smaczne.:) Zaletą ciasta jest użycie oleju zamiast masła (można wykorzystać swój ulubiony zdrowszy olej). Smak ciasta wzbogaca ugotowany budyń (można ugotować samemu lub skorzystać z gotowego budyniu w proszku). A cząstki brzoskwiń i płatki migdałów to przysłowiowa "kropka nad i". Polecam na domowy, leniwy podwieczorek. :) Ciasto można upiec spokojnie dzień wcześniej (nic nie traci na smaku a nawet wg mnie zyskuje). :) Polecam bo naprawdę warto. Dla mnie z okazji Dnia Dziecka, a co tam. :)
Ciasto jogurtowe z masą budyniową i brzoskwiniami
PRZEPIS
{forma: 20 x 20 cm, źródło inspiracji: Pyza na drodze do smaku)}
Temperatura pieczenia: 180oC | Czas pieczenia: 50 min.
Składniki
- 2 jajka
- 0,5 szkl. cukru (można część cukru zastąpić cukrem waniliowym)
- łyżeczka ekstraktu waniliowego lub kilka kropel aromatu waniliowego
- 1 3/4 szkl. mąki pszennej (tortowej)
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 210 g jogurtu naturalnego (użyłam mały jogurt activii)
- 0,5 szkl. oleju (dałam olej ryżowy)
- Masa budyniowa: gotowy budyń waniliowy/śmietankowy przyrządzony z 0,5 l mleka lub własny
- Owoce: 4-5 połówek brzoskwiń z puszki lub świeże (pasują też truskawki, maliny, gruszki, borówki)
- Glazura: 2 łyżki konfitury/dżemu brzoskwiniowego lub morelowego
- Ugotować budyń wg przepisu na opakowaniu. Ostudzić.
- Połówki brzoskwiń odsączyć i pokroić na mniejsze cząsteczki.
- Przesiać mąkę, dodać proszek do pieczenia i szczyptę soli. Odstawić.
- Jajka ubić z cukrem i ekstraktem waniliowym na puszystą masę (ok. 10 minut). Zmniejszyć obroty miksera i dodawać stopniowo olej oraz jogurt. Dalej ubijać masę, ale już na najmniejszych obrotach i powoli dodawać mieszankę mąk i proszku do pieczenia (tylko do połączenia składników, nie mieszać za długo).
- Ciasto przelac do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Budyń najlepiej nałozyc do rękawa cukierniczego (ja nakładałam łyżką robiąc uprzednio w cieście "rowki") i wyłożyć na ciasto tworząc kratkę. Na powstałych kwadratach ciasta powtykać owoce. całośc posypac obficie płatkami migdałów.
- Wstawić do nagrzanego piekarnika do 180oC i piec przez ok. 50-55 min. Sprawdzić patyczkiem.
- Jeszcze ciepłe ciasto polać podgrzana konfiturą z 1 łyżka wody. Przechowywać w temperaturze pokojowej.
Smacznego
Wygląda pysznie :)
OdpowiedzUsuńTakie sielskie ciasta na leniwe popołudnie mają u mnie wysokie miejsce, bardzo lubię z serem, ale to Twoje z budyniem też sie apetycznie prezentuje :))
OdpowiedzUsuńDziękuję. :) Ja z kolei wariacji z serem nie jadłam. :)
Usuńszybkie, bez zbędnej pracy i pyszne - to mi się podoba :) świetny pomysł z tym budyniem na wierzchu, pyszne odróżnienie od tego typu ciast :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie ciacha, przepis zapisuję:)
OdpowiedzUsuńTak, warto zapisać i upiec przy najbliższej okazji. :)
UsuńA ja zrobiłam je z truskawkami, i nie wiem czemu chyba wyszedł mi zakalec. Od dawien dawna nie miałam takiej wpadki.
OdpowiedzUsuńAle w smaku dobre. Może z truskawkami to nie jest zbyt dobry pomysł i lepsze będą te brzoskwinie.
:( Mi to ciasto nie sprawiło żadnych problemów. Może była inna foremka (u mnie 20x20) i trzeba było dostosować czas pieczenia? Jajka z cukrem należy naprawdę długo ubijać (dobre 10 min). Najlepiej jak składniki do ciasta ucieranego mają temperaturę pokojową. Bo wybór truskawek nie powinien tutaj być przyczyną zakalca.
UsuńMi tez nie wyszło , też robiłam z truskawkami, w ogole nie wyrosło , jeszcze takiego przypadku nie miałam , juz robiłam podobne i bylo w porzadku , wiec nei wiem .
UsuńBardzo mi przykro. :( Trudno powiedzieć co mogło być przyczyną. Może czas pieczenia trzeba było nieco wydłużyć, albo budyń był za rzadki lub truskawki dały za dużo soku...
UsuńZrobiłam! Teraz ciasto wędruje na festyn :)
OdpowiedzUsuńSuper! Bardzo się cieszę. :)
UsuńZrobiłem wyszło smaczne piąteczka za pomysł , polecam wam przetestować przepis z tej stronki http://kpodkuchni.blogspot.gr/2012/06/kruche-ciasto-z-owocami-pianka.html ciasto jest nieziemskie jako owoce dałem brzoskwinie palce lizać
OdpowiedzUsuńZrobiłem i też zakalec ale w sumie zjadliwy i dobry :)
OdpowiedzUsuńw gwoli ścisłości pkt. 4 najpierw ubijamy jaja na puszystą masę a następnie powoli wsypujemy cukier- nie mieszamy tych składników od początku razem, wtedy ciasto musi się udać ;)
OdpowiedzUsuńMiałam blaszke 20x30 i niziutki wyszedł, ale w smaku super. Co zrobic, aby po wyrośnięciu ciasta, szybko nie opadało? Wyjąć z piekarnika po upieczeniu, czy tez trzymać do całkowietgo wystudzenia?
OdpowiedzUsuńNo tak, ja piekłam w dużo mniejszej blaszce 20x20. ;)
UsuńCiasto odrobinkę może opaść a to z powodu budyniu (w trakcie pieczenia nieco spulchnie i później faktycznie po wyjęciu z piekarnika wydaje się, że ciasto opadło). Ja wyjęłam od razu z piekarnika, ale można spróbować wystudzić je w piekarniku.
A gdybym chciała upiec je w tortownicy? czy proporcje składników mogą być te same jak w podanym przepisie?
OdpowiedzUsuńTo zależy to od średnicy tortownicy. Żeby zachować proporcje to należałoby upiec w tortownicy o śr. ~22-23 cm.
OdpowiedzUsuńMoje ciasto nie było wysokie (kroiłam kwadraty). Zastosowanie odpowiednio większej lub mniejszej średnicy spowoduje, że ciasto będzie odpowiednio wyższe lub niższe (co przekłada się również na długość pieczenia). Powodzenia! :)
Dziękuję za udostępnienie przepisu :)
OdpowiedzUsuńZ braku składników lekko zmodyfikowałam:
zamiast mąki tortowej dałam razową żytnią i nie miałam owoców i konfitury, więc dałam budyniu z 0,5 mleka po całej powierzchni, do tego soda oczyszczona zamiast proszku.
reszta wg ścisłych wskazań autorki i wyszło REWELACYJNE! :) MNIAM, własnie zajadamy
Wielkie dzięki!
I wyszło super zdrowe ciacho. :) Super! :) Dziękuję za komentarz i życzę smacznego.
UsuńMi też wyszedł lekki zakalec :/ Ale mimo wszystko bardzo smaczne :) Pozdrawiam, Luiza.
OdpowiedzUsuńBardzo lubię ciasta jogurtowe :)
OdpowiedzUsuńszybko,sprawnie ,pysznie!!!!!żadnych zakalców,.
OdpowiedzUsuńTym razem z budyniem czekoladowym,śmietankowego zabrakło ,za 30 min skosztuję,PYCHOTKA!!!!
OdpowiedzUsuńRobiłam z wiśniami i wyszło bardzo smaczne :)
OdpowiedzUsuńMnie ciasto nie wyrosło, nie wiem dlaczego?
OdpowiedzUsuńpyszne ciacho, płatki migdałów zarumieniłam z cukrem i masłem, wyszła chrupiaca skorupka, pycha, dziękuję za przepis
OdpowiedzUsuńCiasto moze i spoko ale przepis niekompletny. Np na.jaka.blache.jest przepis?hm?
OdpowiedzUsuń