02.01.2013

Snikers vel Gosiak

W Internecie funkcjonuje wiele wariantów tego ciasta. My mamy swoją wersję a ciasto nazywa się u nas Gosiak :) Na to pyszne ciasto składają się następujące warstwy: biszkopt kakaowy, krem krówkowy, warstwa biszkoptów, krem o smaku cappucino, warstwa krakersów, orzeszki ziemne, kajmak i pyszna polewa czekoladowa. :) Z takiego połączenia musi powstać dobre ciasto.


Snikers vel Gosiak

PRZEPIS 

/na dużą blachę tzw. "sernikową"/ 

Temperatura pieczenia biszkoptu kakaowego: 180oC 
Czas pieczenia: 30-35 min. 

Ciasto kakaowe  
  • 4 jajka
  • 0,5 szkl. cukru 
  • 1 szkl. mąki krupczatki 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia 
  • 2 łyżki kakao 
Białka ubić, dodać cukier, żółtka, mąkę, proszek, kakao. Upiec ciasto. Ciasto można przekroić na pół, dzięki czemu uzyskamy dodatkową warstwę (przedstawiona tutaj na zdjęciu wersja jest bez przekrojenia). 

Krem I - krówkowy
  • 1 szkl. mleka
  • 10 dkg cukru
  • 1 łyżka maki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 15 dkg masła
  • cukier waniliowy
  • 3-4 łyżki kajmaku (puszka ugotowanego mleko skondensowanego), do smaku (reszta kajmaku zostanie wyłożona na wierzch ciasta - zob. niżej jak układać)
Z mleka, cukru, mąk ugotować budyń. Jak ostygnie utrzeć z masłem i kajmakiem.

Krem II - cappucino
  • śmietana kremówka łaciata czerwona 400ml
  • 2 śmietan- fix
  • 4 łyżki cappuccino
  • cukier puder 2 łyżki / do smaku/
Kremówkę ubić, dodać śmietan-fixy, cappucino i cukier puder.


Polewa czekoladowa
  • 3 czubate łyżki cukru pudru
  • 3 łyżki gorącej wody
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżki masła
W małym rondelku wymieszać cukier puder, kakao i wodę. Chwilę podgrzać, cały czas mieszać aż do połączenia składników. Zdjąć z ognia. Dodać masło. Mieszać do uzyskania jednolitej konsystencji. Jeszcze ciepłą polewą polać ciasto.

Dodatkowo
  • paczka biszkoptów
  • 2 paczki krakersów/herbatników
  • prażone orzeszki ziemne, solone
Złożenie ciasta

  • ciasto ciemne
  • krem I - krówkowy
  • biszkopt
  • krem II - cappucino
  • krakersy/herbatniki
  • pozostała część podgrzanego kajmaku
  • orzeszki ziemne, solone
  • polewa 

Smacznego




14 komentarzy:

  1. Musi powstać - tak jak piszesz :D Mm.. dobrze, że zbliża się weekend :D Zapraszam http://cynamon.blogujaca.pl

    OdpowiedzUsuń
  2. podoba mi się Twoja wersja snickersa. wygląda bardzo apetycznie i kusząco :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ciasto jest bardzo dobre i jest już na mojej liście ciast wielkanocnych. ;)

      Usuń
  3. Oto ciasto z moich marzeń,dzięki,pozdrawiam,maja38.

    OdpowiedzUsuń
  4. Kaloryczność tego cuda jest porażająca. Ale kto by na to patrzył, skoro smakuje, jak smakuje... :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Dziękuję za dodanie przepisu do akcji Wigilia. Przypominam o konieczności umieszczenia banerka na blogu. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  6. Thanks for the recipe! Could you please give the size of you baking pan?

    OdpowiedzUsuń
  7. ten snicers jest bajeczny. Słodki i kaloryczny, ale nigdy nier jadłam lepszego. Zajadam się nim nie tylko ja, ale i wszyscy moi najbliżsi

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę, że ciasto smakowało. Ja również uwielbiam to ciacho mimo, że jest kaloryczne. ;)

      Usuń
  8. Witam,czy orzeszki ziemne mona zastapic wloskimi?

    OdpowiedzUsuń

Podziel się swoimi uwagami na temat przepisu

Facebook

Obserwatorzy

Tutaj jestem

Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne przepisy kulinarne Przepisy Na - katalog Kulinarny
zBLOGowani.pl