W Internecie funkcjonuje wiele wariantów tego ciasta. My mamy swoją wersję a ciasto nazywa się u nas Gosiak :) Na to pyszne ciasto składają się następujące warstwy: biszkopt kakaowy, krem krówkowy, warstwa biszkoptów, krem o smaku cappucino, warstwa krakersów, orzeszki ziemne, kajmak i pyszna polewa czekoladowa. :) Z takiego połączenia musi powstać dobre ciasto.
Snikers vel Gosiak
PRZEPIS
/na dużą blachę tzw. "sernikową"/
Temperatura pieczenia biszkoptu kakaowego: 180oC
Czas pieczenia: 30-35 min.
Ciasto kakaowe
- 4 jajka
- 0,5 szkl. cukru
- 1 szkl. mąki krupczatki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki kakao
Białka ubić,
dodać cukier, żółtka, mąkę, proszek, kakao. Upiec ciasto. Ciasto można
przekroić na pół, dzięki czemu uzyskamy dodatkową warstwę (przedstawiona tutaj
na zdjęciu wersja jest bez przekrojenia).
Krem I - krówkowy
- 1 szkl. mleka
- 10 dkg cukru
- 1 łyżka maki pszennej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 15 dkg masła
- cukier waniliowy
- 3-4 łyżki kajmaku (puszka ugotowanego mleko skondensowanego), do smaku (reszta kajmaku zostanie wyłożona na wierzch ciasta - zob. niżej jak układać)
Krem II - cappucino
Kremówkę ubić, dodać śmietan-fixy, cappucino i cukier puder.- śmietana kremówka łaciata czerwona 400ml
- 2 śmietan- fix
- 4 łyżki cappuccino
- cukier puder 2 łyżki / do smaku/
Polewa czekoladowa
- 3 czubate łyżki cukru pudru
- 3 łyżki gorącej wody
- 2 łyżki kakao
- 2 łyżki masła
W małym rondelku wymieszać cukier puder, kakao i wodę. Chwilę podgrzać, cały czas mieszać aż do połączenia składników. Zdjąć z ognia. Dodać masło. Mieszać do uzyskania jednolitej konsystencji. Jeszcze ciepłą polewą polać ciasto.
Dodatkowo
- paczka biszkoptów
- 2 paczki krakersów/herbatników
- prażone orzeszki ziemne, solone
- ciasto ciemne
- krem I - krówkowy
- biszkopt
- krem II - cappucino
- krakersy/herbatniki
- pozostała część podgrzanego kajmaku
- orzeszki ziemne, solone
- polewa
Smacznego
Musi powstać - tak jak piszesz :D Mm.. dobrze, że zbliża się weekend :D Zapraszam http://cynamon.blogujaca.pl
OdpowiedzUsuńpodoba mi się Twoja wersja snickersa. wygląda bardzo apetycznie i kusząco :)
OdpowiedzUsuńCiasto jest bardzo dobre i jest już na mojej liście ciast wielkanocnych. ;)
UsuńOto ciasto z moich marzeń,dzięki,pozdrawiam,maja38.
OdpowiedzUsuńpyszotka :)
OdpowiedzUsuńKaloryczność tego cuda jest porażająca. Ale kto by na to patrzył, skoro smakuje, jak smakuje... :)
OdpowiedzUsuńDziękuję za dodanie przepisu do akcji Wigilia. Przypominam o konieczności umieszczenia banerka na blogu. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńbaner dodany :)
UsuńThanks for the recipe! Could you please give the size of you baking pan?
OdpowiedzUsuńI used rectangular baking pan 25 x 35 cm.
UsuńThank you very much!
OdpowiedzUsuńten snicers jest bajeczny. Słodki i kaloryczny, ale nigdy nier jadłam lepszego. Zajadam się nim nie tylko ja, ale i wszyscy moi najbliżsi
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę, że ciasto smakowało. Ja również uwielbiam to ciacho mimo, że jest kaloryczne. ;)
UsuńWitam,czy orzeszki ziemne mona zastapic wloskimi?
OdpowiedzUsuń