To dla mnie jedno z najbardziej kojarzących się z latem ciast. Maślane ciasto drożdżowe, duuuużo jagód i spora ilość kruszonki (żeby było później co odrywać ;)). Takie ciasto było rarytasem na obozach harcerskich, na które kiedyś jeździłam. Z podanej porcji w przepisie wychodzi duża blacha ciasta (prostokątna forma ze standardowego piekarnika). Ciasto nie jest wysokie i takie ma być. To taka jednak wielka drożdżówka, rodzinna porcja. Pychotka!
Ciasto drożdżowe z jagodami i kruszonką
PRZEPIS
(na dużą blachę z piekarnika)
Temperatura: 180ºC | Czas pieczenia: 30-40 min
Ciasto
- 1kg mąki
- 4 jajka
- 1, 1/2 szkl. cukru
- 1/2 l mleka
- 10 dag drożdży
- 1 masło
- zapach - waniliowy, migdałowy
- 2 łyżki dobrego oleju
- skórka z cytryny
- 3/4 litra jagód
- 3 łyżki cukru
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1/2 margaryny Kasia
- 1/2 szkl. cukru
- 1 szkl. mąki
- zapach migdałowy
- Ciasto. Jajka utrzeć z cukrem. Drożdże rozetrzeć, wymieszać z 1 szkl. mleka, z 1 łyżką cukru i posypać 1 łyżką mąki. Poczekać az drożdże urosną. Masło rozpuścić. Mąkę przesiać, dodać utarte jajka, drożdże, mleko i dobrze wyrobić ręką. Następnie dodać roztopione i ostudzone masło, zapach waniliowy i otartą skórkę z cytryny i dobrze wyrobić. Przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia.
- Kruszonka. Składniki na kruszonkę rozetrzeć palcami.
- Pieczenie. Rozłożyć ciasto na posmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą dużej blaszce z piecyka. Poczekać aż troszkę urośnie i rozłożyć jagody wymieszane z cukrem i mąką ziemniaczaną, posypać kruszonką.
- Wstawić do nagrzanego piekarnika do temp. 180ºC i piec około 30-40 min. (do zarumienienia).
Smacznego
nie wiem, czy sama nie zjadłabym tej rodzinnej porcji:)) pycha!
OdpowiedzUsuńNie powiem pokusa jest duża. ;)
UsuńOjej, jak ja takie lubię :-)
OdpowiedzUsuńPyszne. Uwielbiam drożdżowe z letnimi owocami:)
OdpowiedzUsuńNajlepsze jakie jadłam:)
OdpowiedzUsuńUzyłam podanego przepisu, ale 10 dag drozdzy to chyba troche za duzo, poniewaz cale ciasto mi wylecialo w piekarniku - az tak wyroslo! Sprawdzilam kilka innych przepisow i drozdzy w nich co najwyzej 20-30 gram! A 10 dag to jednak 100 gram. Czy w przepisie nastąpiła pomyłka...?
OdpowiedzUsuńMoże po prostu była za mała foremka? W przepisie napisałam, że piekłam to ciasto na blaszce z wyposażenia piekarnika.
UsuńA jeśli chodzi o ilość drożdży. To jest wiele przepisów, z różną ilością mąki, masła, jajek oraz drożdży...
robię identyczny tylko dodaję mniej cukru i drożdży jest smaczny.
OdpowiedzUsuń