07.07.2013

Dożdżowe z jagodami

To dla mnie jedno z najbardziej kojarzących się z latem ciast. Maślane ciasto drożdżowe, duuuużo jagód i spora ilość kruszonki (żeby było później co odrywać ;)). Takie ciasto było rarytasem na obozach harcerskich, na które kiedyś jeździłam. Z podanej porcji w przepisie wychodzi duża blacha ciasta (prostokątna forma ze standardowego piekarnika). Ciasto nie jest wysokie i takie ma być. To taka jednak wielka drożdżówka, rodzinna porcja. Pychotka!

Ciasto drożdżowe z jagodami i kruszonką

PRZEPIS
(na dużą blachę z piekarnika)

Temperatura: 180ºC | Czas pieczenia: 30-40 min

Print Friendly and PDF
Ciasto

  • 1kg mąki
  • 4 jajka
  • 1, 1/2 szkl. cukru
  • 1/2 l mleka
  • 10 dag drożdży
  • 1  masło 
  • zapach - waniliowy, migdałowy
  • 2 łyżki dobrego oleju
  • skórka z cytryny
Nadzienie jagodowe

  • 3/4 litra jagód
  • 3 łyżki cukru
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
Kruszonka

  • 1/2 margaryny Kasia
  • 1/2 szkl. cukru
  • 1 szkl. mąki 
  • zapach migdałowy
Przygotowanie

  1. Ciasto. Jajka utrzeć z cukrem. Drożdże rozetrzeć, wymieszać z 1 szkl. mleka, z 1 łyżką cukru i posypać 1 łyżką mąki. Poczekać az drożdże urosną. Masło rozpuścić. Mąkę przesiać, dodać utarte jajka, drożdże, mleko i dobrze wyrobić ręką. Następnie dodać roztopione i ostudzone masło, zapach waniliowy i otartą skórkę z cytryny i dobrze wyrobić. Przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia.
  2. Kruszonka. Składniki na kruszonkę rozetrzeć palcami.
  3. Pieczenie. Rozłożyć ciasto na posmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą  dużej blaszce z piecyka. Poczekać aż troszkę urośnie i rozłożyć jagody wymieszane z cukrem i mąką ziemniaczaną, posypać kruszonką.
  4. Wstawić do nagrzanego piekarnika do temp. 180ºC i piec około 30-40 min. (do zarumienienia).
Smacznego



    Polecam również: 

 

9 komentarzy:

  1. nie wiem, czy sama nie zjadłabym tej rodzinnej porcji:)) pycha!

    OdpowiedzUsuń
  2. Ojej, jak ja takie lubię :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszne. Uwielbiam drożdżowe z letnimi owocami:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Najlepsze jakie jadłam:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Uzyłam podanego przepisu, ale 10 dag drozdzy to chyba troche za duzo, poniewaz cale ciasto mi wylecialo w piekarniku - az tak wyroslo! Sprawdzilam kilka innych przepisow i drozdzy w nich co najwyzej 20-30 gram! A 10 dag to jednak 100 gram. Czy w przepisie nastąpiła pomyłka...?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Może po prostu była za mała foremka? W przepisie napisałam, że piekłam to ciasto na blaszce z wyposażenia piekarnika.

      A jeśli chodzi o ilość drożdży. To jest wiele przepisów, z różną ilością mąki, masła, jajek oraz drożdży...

      Usuń
  6. robię identyczny tylko dodaję mniej cukru i drożdży jest smaczny.

    OdpowiedzUsuń

Podziel się swoimi uwagami na temat przepisu

Facebook

Obserwatorzy

Tutaj jestem

Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne przepisy kulinarne Przepisy Na - katalog Kulinarny
zBLOGowani.pl