Maślane drożdżowe ciasto, obowiązkowo z kruszonką. :) Bardzo ważne jest by dodać do ciasta dobrej jakości masło śmietankowe. To dzięki niemu ciasto ma później maślany, śmietankowy smak. Świetnie smakuje samo, jak również z konfiturą jagodową. :)
Czas pieczenia: 50-60 min.
Ciasto
- 1 kg mąki pszennej
- 1 kostka masła śmietankowego
- 4 jaja
- 1,5 szklanki cukru
- 10 dkg świeżych drożdży
- 1,75 szkl. mleka
- zapach śmietankowy
- starta skórka z cytryny
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- rodzynki (opcjonalnie)
Kruszonka
- 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1/3 szkl cukru
- 1/3 kostka masła
- olejek migdałowy
Przygotowanie ciasta
- Całe jajka utrzeć z cukrem. Masło roztopić i ostudzić.
- Drożdże rozrobić w ciepłym mleku (1/4 szkl.) z jedną łyżeczką cukru i jedną łyżeczką mąki. Odstawić, aż drożdże podwoją objętość.
- Do miski wsypać przesianą mąkę, utarte jajka, resztę mleka, wyrośnięte drożdże i wyrabiać ciasto ręką (~10 min). Do wyrobionej masy dodać rozpuszczone masło, jedną łyżkę oliwy z oliwek, zapach, skórkę z cytryny, rodzynki. Dalej wyrabiać przez ok. 5 min. Ciasto przykryć ściereczką, zostawić do podwojenia objętości w ciepłym miejscu (ok. 30-40 min).
- Przełożyć ciasto do blach wysmarowanych tłuszczem i bułką tartą. Posypać kruszonką (przepis niżej). Ponownie odstawić ciasto do wyrośnięcia.
- Piec w temperaturze 180 oC przez ok 50-60 min.
Przygotowanie kruszonki
Wszystkie składniki wymieszać i rozetrzeć palcami.Mają powstać charakterystyczne grudki, czyli nasza kruszonka.
Smacznego
Ciasto drożdżowe z kruszonką to nasz smak z dzieciństwa :)
OdpowiedzUsuń