Maślane drożdżowe ciasto, obowiązkowo z kruszonką. :) Bardzo ważne jest by dodać do ciasta dobrej jakości masło śmietankowe. To dzięki niemu ciasto ma później maślany, śmietankowy smak. Świetnie smakuje samo, jak również z konfiturą jagodową. :)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEj9TyE8ztjRM7oB8QORMI8elpGo3jmqmnlThgG7YlLLIzJAZnzHwIclRje6RO8qoBV9sadhS5ojNgVmQ9VuLTeUeTi9elaigtehYpNB99HoptDC7Vz1UWXa1O0E9OLvzPsOsANQ199rReDQ/s640/DSC_2065-2.jpg)
Czas pieczenia: 50-60 min.
Ciasto
- 1 kg mąki pszennej
- 1 kostka masła śmietankowego
- 4 jaja
- 1,5 szklanki cukru
- 10 dkg świeżych drożdży
- 1,75 szkl. mleka
- zapach śmietankowy
- starta skórka z cytryny
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- rodzynki (opcjonalnie)
Kruszonka
- 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1/3 szkl cukru
- 1/3 kostka masła
- olejek migdałowy
Przygotowanie ciasta
- Całe jajka utrzeć z cukrem. Masło roztopić i ostudzić.
- Drożdże rozrobić w ciepłym mleku (1/4 szkl.) z jedną łyżeczką cukru i jedną łyżeczką mąki. Odstawić, aż drożdże podwoją objętość.
- Do miski wsypać przesianą mąkę, utarte jajka, resztę mleka, wyrośnięte drożdże i wyrabiać ciasto ręką (~10 min). Do wyrobionej masy dodać rozpuszczone masło, jedną łyżkę oliwy z oliwek, zapach, skórkę z cytryny, rodzynki. Dalej wyrabiać przez ok. 5 min. Ciasto przykryć ściereczką, zostawić do podwojenia objętości w ciepłym miejscu (ok. 30-40 min).
- Przełożyć ciasto do blach wysmarowanych tłuszczem i bułką tartą. Posypać kruszonką (przepis niżej). Ponownie odstawić ciasto do wyrośnięcia.
- Piec w temperaturze 180 oC przez ok 50-60 min.
Przygotowanie kruszonki
Wszystkie składniki wymieszać i rozetrzeć palcami.Mają powstać charakterystyczne grudki, czyli nasza kruszonka.
Smacznego
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhZsk9GQMeBGykOL8nbFREf5tgbOQPZksY9att1cey-kLb2ygH9kHn6h47Cm6AZzYRS-0EMLpRv_oGbozJje7pGJEn5oKVirzAWKMeMXWQQcME4tYxpw049DKG349sgnca5mhyphenhyphenSl3ltEoMN/s640/DSC_2043.jpg)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEg62cgc3DMf5gWHn3eR7uXukm2rFjcORBu8MxfieGrqTUOFTwg81obJjaMOCCh2LaPrMVoisjOHQY8D5Z7emm9w1NeYsLCm-GeyYnfhgK7dxdFSWqrpCBBLLLHKtAdFVc7D0VY2nhmFdXtn/s640/DSC_2088.jpg)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgjapbPpuAS76ZWBvAGPIL-H-NF3lJV4ireBuxdmDJ9el-98a-iZh93iwkOrRHtSE21WwS9BuGGQjkRyouEDtDcxbs9j6mGAyiymFTwelW_NszQytlVpLvYmKGqxTLECc-Jd-gU6A619xzg/s640/DSC_2074.jpg)
Ciasto drożdżowe z kruszonką to nasz smak z dzieciństwa :)
OdpowiedzUsuń