Błyskawiczne ciasto w przygotowaniu a efekt? W godzinę mamy pyszne czekoladowe ciasto, puszyste, delikatne, intensywne w smaku, wilgotne, z delikatnie wyczuwalnym smakiem dodanej konfitury (musi być to dobrej jakości konfitura, inaczej nie będzie wyczuwalna a nada jedynie nieco wilgotności). Piekłam to ciasto już z konfiturą wiśniową (bardzo dobre) i jagodową (świetne). Pasuje też malinowa, morelowa, brzoskwiniowa oraz powidła śliwkowe (takie poleca sama Autorka przepisu). Podczas pieczenia unosi się wspaniały czekoladowy zapach, jak niegdyś koło fabryki Wedla.... Ciasto warte wypróbowania. Ten przepis wybitnie udał się Nigelli. ;)
Ciasto czekoladowe z konfiturą pomarańczową
PRZEPIS
/żródło: N. Lawson "How to be a domestic goddess"/
Temperatura pieczenia: 180ºC
Czas pieczenia: 50-60 min.
Ciasto
- 125 g masła
- 100 g gorzkiej czekolady
- 300 g dżemu pomarańczowego, niskosłodzonego
- 150 g drobnego cukru (dałam 100 g)
- 2 duże jajka, rozkłócone
- szczypta soli
- 125g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Przygotowanie
1. Masło roztopić w garnuszku, dodać kawałki czekolady. Chwilę podgrzać. Zdjąć z ognia. Mieszać łyżką do rozpuszczenia i połączenia składników.
2. Dodać cukier, konfiturę, rozkłócone jajka oraz stopniowo mąkę z proszkiem do pieczenia. Zamieszać widelcem (jak ciasto na muffinki).
3. Piec w temperaturze 180ºC przez ok. 50-55 min (sprawdzić patyczkiem czy suchy).
...ale smakowicie wygląda ;D
OdpowiedzUsuńCzekolada i pomarańcza idealnie!
OdpowiedzUsuńpiękne i pyszne
OdpowiedzUsuńImponujące :)
OdpowiedzUsuńChocolate and orange is a great combination. I am just wondering would it also taste great with some other jam?
OdpowiedzUsuńYes, of course. I also baked this cake with plum jam and cherry jam and it was ok too.
UsuńWygląda baaaardzo czekoladowo. Pycha :)
OdpowiedzUsuńna jaką blache to ciasto??
OdpowiedzUsuńZwykła keksówka.
Usuńzamiast czekolady (akurat nie miałam) dodałam do ciasta dwie łyżki kakao, cukru około 100 g- ciasto pyszne, wilgotne, idealnie słodkie! połączenie z dżemem pomarańczowym idealne! polecam
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę, że ciasto się udało. Dziękuję za komentarz i podzielenie się informacją, że z kakao również wychodzi! Super! :) Pozdrawiam!
Usuńmmmm, czekolada i pomarańcze, czy może być lepsze połączenia, chyba nie :) zapraszam do mnie i czekam na Pani ocene :) http://nymuffin.blogspot.com/2014/03/chocolate-cake-ciasto-czekoladowe.html#.UzSMO6h5OSo
OdpowiedzUsuńa czy zamiast dzemu pomaranczowego moge dodac brzoskwiniowy? nie zepsuje mi smaku?
OdpowiedzUsuńczy zamiast dzemu pomaranczowego moge dodac brzoskwiniowy? nie zespuje mi to smaku?
OdpowiedzUsuńNie powinno. Pozdrawiam :)
Usuńczy masło ma byc przestudzone czy gorące?
OdpowiedzUsuń