2.02.2013

Ciasto czekoladowe I

Błyskawiczne ciasto w przygotowaniu a efekt? W godzinę mamy pyszne czekoladowe ciasto, puszyste, delikatne, intensywne w smaku, wilgotne, z delikatnie wyczuwalnym smakiem dodanej konfitury (musi być to dobrej jakości konfitura, inaczej nie będzie wyczuwalna a nada jedynie nieco wilgotności). Piekłam to ciasto już z konfiturą wiśniową (bardzo dobre) i jagodową (świetne). Pasuje też malinowa, morelowa, brzoskwiniowa oraz powidła śliwkowe (takie poleca sama Autorka przepisu). Podczas pieczenia unosi się wspaniały czekoladowy zapach, jak niegdyś koło fabryki Wedla.... Ciasto warte wypróbowania. Ten przepis wybitnie udał się Nigelli. ;) 
 
Ciasto czekoladowe z konfiturą pomarańczową


PRZEPIS
/żródło: N. Lawson "How to be a domestic goddess"/

Temperatura pieczenia: 180ºC
Czas pieczenia: 50-60 min.

Ciasto
  • 125 g masła
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 300 g dżemu pomarańczowego, niskosłodzonego
  • 150 g drobnego cukru (dałam 100 g)
  • 2 duże jajka, rozkłócone
  • szczypta soli
  • 125g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia


Przygotowanie


1. Masło roztopić w garnuszku, dodać kawałki czekolady. Chwilę podgrzać. Zdjąć z ognia. Mieszać łyżką do rozpuszczenia i połączenia składników.

2. Dodać cukier, konfiturę, rozkłócone jajka oraz stopniowo mąkę z proszkiem do pieczenia. Zamieszać widelcem (jak ciasto na muffinki).

3. Piec w temperaturze 180ºC przez ok. 50-55 min (sprawdzić patyczkiem czy suchy).

4. Polać polewą czekoladową (w oryginalnym przepisie należy rozpuścić czekoladę i dodać 2-3 łyżki masła).

Notatki: eksperymentalnie upiekłam to ciasto nace orkiszowej, jest wtedy bardziej zwarte, już nie tak delikatne jak ze zwykłą mąką, ale na pewno zdrowsze! :)

Smacznego
 
Wartość odżywcza




16 komentarzy:

  1. ...ale smakowicie wygląda ;D

    OdpowiedzUsuń
  2. Czekolada i pomarańcza idealnie!

    OdpowiedzUsuń
  3. Chocolate and orange is a great combination. I am just wondering would it also taste great with some other jam?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Yes, of course. I also baked this cake with plum jam and cherry jam and it was ok too.

      Usuń
  4. Wygląda baaaardzo czekoladowo. Pycha :)

    OdpowiedzUsuń
  5. na jaką blache to ciasto??

    OdpowiedzUsuń
  6. zamiast czekolady (akurat nie miałam) dodałam do ciasta dwie łyżki kakao, cukru około 100 g- ciasto pyszne, wilgotne, idealnie słodkie! połączenie z dżemem pomarańczowym idealne! polecam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę, że ciasto się udało. Dziękuję za komentarz i podzielenie się informacją, że z kakao również wychodzi! Super! :) Pozdrawiam!

      Usuń
  7. mmmm, czekolada i pomarańcze, czy może być lepsze połączenia, chyba nie :) zapraszam do mnie i czekam na Pani ocene :) http://nymuffin.blogspot.com/2014/03/chocolate-cake-ciasto-czekoladowe.html#.UzSMO6h5OSo

    OdpowiedzUsuń
  8. a czy zamiast dzemu pomaranczowego moge dodac brzoskwiniowy? nie zepsuje mi smaku?

    OdpowiedzUsuń
  9. czy zamiast dzemu pomaranczowego moge dodac brzoskwiniowy? nie zespuje mi to smaku?

    OdpowiedzUsuń
  10. czy masło ma byc przestudzone czy gorące?

    OdpowiedzUsuń

Podziel się swoimi uwagami na temat przepisu

Facebook

Obserwatorzy

Tutaj jestem

Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne przepisy kulinarne Przepisy Na - katalog Kulinarny
zBLOGowani.pl