29.01.2013

Ciasto drożdżowe

Maślane drożdżowe ciasto, obowiązkowo z kruszonką. :) Bardzo ważne jest by dodać do ciasta dobrej jakości masło śmietankowe. To dzięki niemu ciasto ma później maślany, śmietankowy smak. Świetnie smakuje samo, jak również z konfiturą jagodową. :)


Ciasto drożdżowe z kruszonką

PRZEPIS
/na 3 keksówki/ 

Temperatura pieczenia: 180o C
Czas pieczenia: 50-60 min.

Ciasto
  • 1 kg mąki pszennej
  • 1 kostka masła śmietankowego
  • 4 jaja
  • 1,5 szklanki cukru
  • 10 dkg świeżych drożdży
  • 1,75 szkl. mleka
  • zapach śmietankowy
  • starta skórka z cytryny
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • rodzynki (opcjonalnie)
Kruszonka
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1/3 szkl cukru 
  • 1/3 kostka masła 
  • olejek migdałowy
Przygotowanie ciasta
  1. Całe jajka utrzeć z cukrem. Masło roztopić i ostudzić.
  2. Drożdże rozrobić w ciepłym mleku (1/4 szkl.) z jedną łyżeczką cukru i jedną łyżeczką mąki. Odstawić, aż drożdże podwoją objętość.
  3. Do miski wsypać przesianą mąkę, utarte jajka, resztę mleka, wyrośnięte drożdże i wyrabiać ciasto ręką (~10 min). Do wyrobionej masy dodać rozpuszczone masło, jedną łyżkę oliwy z oliwek, zapach, skórkę z cytryny, rodzynki. Dalej wyrabiać przez ok. 5 min. Ciasto przykryć ściereczką, zostawić do podwojenia objętości w ciepłym miejscu (ok. 30-40 min).
  4. Przełożyć ciasto do blach wysmarowanych tłuszczem i bułką tartą. Posypać kruszonką (przepis niżej). Ponownie odstawić ciasto do wyrośnięcia.
  5. Piec w temperaturze 180 oC przez ok 50-60 min.
Przygotowanie kruszonki 

Wszystkie składniki wymieszać i rozetrzeć palcami.Mają powstać charakterystyczne grudki, czyli nasza kruszonka.

Smacznego


1 komentarz:

Podziel się swoimi uwagami na temat przepisu

Facebook

Obserwatorzy

Tutaj jestem

Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne przepisy kulinarne Przepisy Na - katalog Kulinarny
zBLOGowani.pl