Bardzo dobry chleb o miękkim, ale i zwartym, lekko wilgotnym miąższu (nie kruszy się). W smaku jest naprawdę orzechowy, w stylu francuskim pasuje do niego ser, ale mi wystarcza samo masło. Po raz pierwszy skorzystałam z metody powolnego wyrastania chleba w lodówce. Proces fermentacji przebiega wolno bo min. 12 h, ale dzięki temu można dodać mniej drożdży. Skorzystam z tej metody pewnie jeszcze nie raz. W przepisie wykorzystałam 3 różne mąki, ale spokojnie można użyć jedynie mąki chlebowej.
Chleb z orzechami włoskimi
PRZEPIS
PRZEPIS
Składniki
- 400 g mąki pszennej chlebowej, typ 750
- 65 g mąki orkiszowej jasnej
- 35 g mąki owsianej
- 350 ml letniej wody
- 120 g orzechów włoskich, posiekanych
- 1 łyżka oleju z orzechów włoskich
- 1 łyżka syropu z agawy
- 1 łyżeczka drożdży instant
- 1,5 łyżeczki soli
Przygotowanie
1. Wszystkie składniki wymieszać w misce. Przykryć ściereczką i odstawić do lodówki do powolnego wyrastania (minimum 12h, u mnie 20h).
2. Ponownie ciasto wyrobić, uformować bochenek i przykryć ściereczką. Odstawić na ok. 2h.
3. Chleb piecze się przez 10 minut w temperaturze 220oC (7-gaz), po czym należy zmniejszyć temperaturę do 190oC (5-gaz) i piec przez kolejne 25-35 min. Ostudzić.
Smacznego
Wartość odżywcza
2. Ponownie ciasto wyrobić, uformować bochenek i przykryć ściereczką. Odstawić na ok. 2h.
3. Chleb piecze się przez 10 minut w temperaturze 220oC (7-gaz), po czym należy zmniejszyć temperaturę do 190oC (5-gaz) i piec przez kolejne 25-35 min. Ostudzić.
Smacznego
Wartość odżywcza
uwielbiam domowe chleby, ich zapach, ich smak :) ...
OdpowiedzUsuńpychota!
OdpowiedzUsuńPyszne dodatki do niego dorzuciłaś. Jestem ciekawa smaku;)
OdpowiedzUsuńW smaku delikatnie orzechowy. Orzechów jest dość sporo, ale nie przypuszczałam, że cały bochenek będzie smakował orzechami.
UsuńFantastic bread !!
OdpowiedzUsuńYes, it does. :)
Usuń