27.01.2013

Chleb z orzechami

Bardzo dobry chleb o miękkim, ale i zwartym, lekko wilgotnym miąższu (nie kruszy się). W smaku jest naprawdę orzechowy, w stylu francuskim pasuje do niego ser, ale mi wystarcza samo masło. Po raz pierwszy skorzystałam z metody powolnego wyrastania chleba w lodówce. Proces fermentacji przebiega wolno bo min. 12 h, ale dzięki temu można dodać mniej drożdży. Skorzystam z tej metody pewnie jeszcze nie raz. W przepisie wykorzystałam 3 różne mąki, ale spokojnie można użyć jedynie mąki chlebowej.
Chleb z orzechami włoskimi

PRZEPIS
/na 1 bochenek/ 

Temperatura: 220oC (10 min), 190oC (25-35 min)
Czas pieczenia: 35-45 min. 


Składniki
  • 400 g mąki pszennej chlebowej, typ 750
  • 65 g mąki orkiszowej jasnej
  • 35 g mąki owsianej
  • 350 ml letniej wody
  • 120 g orzechów włoskich, posiekanych
  • 1 łyżka oleju z orzechów włoskich
  • 1 łyżka syropu z agawy
  • 1 łyżeczka drożdży instant
  • 1,5 łyżeczki soli


Przygotowanie

1. Wszystkie składniki wymieszać w misce. Przykryć ściereczką i odstawić do lodówki do powolnego wyrastania (minimum 12h, u mnie 20h).

2. Ponownie ciasto wyrobić, uformować bochenek i przykryć ściereczką. Odstawić na ok. 2h.

3. Chleb piecze się przez 10 minut w temperaturze 220oC (7-gaz), po czym należy zmniejszyć temperaturę do 190oC (5-gaz) i piec przez kolejne 25-35 min. Ostudzić.


Smacznego

Wartość odżywcza
 

Chleb domowy

6 komentarzy:

  1. uwielbiam domowe chleby, ich zapach, ich smak :) ...

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszne dodatki do niego dorzuciłaś. Jestem ciekawa smaku;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W smaku delikatnie orzechowy. Orzechów jest dość sporo, ale nie przypuszczałam, że cały bochenek będzie smakował orzechami.

      Usuń

Podziel się swoimi uwagami na temat przepisu

Facebook

Obserwatorzy

Tutaj jestem

Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne przepisy kulinarne Przepisy Na - katalog Kulinarny
zBLOGowani.pl