Bardzo kremowy sernik z brzoskwiniami na cieście kakaowo - miodowym. Duża porcja, na dużą blachę. :) Ciasto na spód sernika pochodzi z przepisu na ciasto miodowo-kakaowe z kremem budyniowym. Ciasto kakaowe, masa serowa, cząstki brzoskwiń i pyszna mleczna polewa czekoladowa świetnie ze sobą współgrają.
PRZEPIS
/na dużą blachę/
Temperatura pieczenia ciasta kakaowego: 180oC
Czas pieczenia: ok. 10-15 min.
Temperatura pieczenia sernika: 170oC
Czas pieczenia: 1 h 30 min.
Ciasto kakaowe (spód)
- 1 1/4 szkl. mąki pszennej
- 1/3 szkl. cukru pudru
- 75 g masła
- 1 jajko
- 1 łyżka miodu
- 0,5 łyżki kakao
- 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
Masa serowa
- 1 kg sera w wiaderku, waniliowego (z Biedronki)
- 2 sery półtłuste w kostce 250 g (z Biedronki)
- 4 jajka
- 0,5 szkl. cukru
- jogurt grecki, mały
- 1 budyń śmietankowy (40 g)
- 0,5 szkl. oleju (oliwy z oliwek)
- 2 łyżki kaszy manny
- brzoskwinie z puszki
Polewa czekoladowa
- 3 czubate łyżki cukru pudru
- 3 łyżki mleka
- 2 łyżki kakao
- 2 łyżki margaryny Kasia
- 1 łyżeczka śmietany
18%
Mąkę przesiać, wymieszać z cukrem, kakao i sodą. Masło roztopić z miodem i ostudzić. Białko oddzielić od żółtka, ubić na sztywno, na koniec ubijania dodać żółtko i dalej ubijać. Do mąki wlać masło i ubite jajko. Zagnieść ciasto. Ciasto wyłożyć na dużą blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Podpiec w temperaturze 180ºC przez ok. 10-15 minut.
Przygotowanie masy serowej
Utrzeć 4 żółtka z cukrem. Dodać ser i pozostałe składniki. Na końcu pianę ubitą z 4 białek, lekko wymieszać. Na lekko podpieczone ciasto kakaowe wyłożyć ser, poukładać odsączone, pokrojone brzoskwinie i piec w temp. 170oC przez około 1,5 h.
Przygotowanie polewy czekoladowej
W małym rondelku wymieszać cukier puder, kakao i mleko. Podgrzewać wymieszaną masę na ogniu ok. 3 minut. Zdjąć z ognia. Dodać margarynę i śmietanę. Mieszać do uzyskania jednolitej konsystencji. Jeszcze ciepłą polewą polać ciasto.
Zostawić sernik na kilka godzin, żeby odparował, dopiero później włożyć do lodówki.
Smacznego
pięknie wygląda, ciemny spód, biały środek, soczyste brzoskwinie! mmm :)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam,
szana!
zjadlabym z pół tej duzej blachy! :)
OdpowiedzUsuńHa ha ha :) Przyznaję, tudno się było oprzeć. ;)
UsuńWygląda pięknie
OdpowiedzUsuńja nie jestem smakoszem sernikowym i nie przepadam, ale Twój wygląda pysznie! i jestem pewna tak smakuje, pozdrawiam serdecznie
OdpowiedzUsuńWygląda bosko :)
OdpowiedzUsuńPrzepyszne ciast - zabieram kawałek do popołudniowej kawki :)
OdpowiedzUsuńProszę bardzo. Smacznego. ;)
UsuńCzy mogę prosić o wymiary blaszki ? :)
OdpowiedzUsuńTzw. duża blacha sernikowa, 25x30 cm.
UsuńA ser w kostkach trzeba zmielić ?
OdpowiedzUsuńSera w kostce śmietankowego nie trzeba mielić.
Usuńjutro będę go piec ,bo wydaje być się mniamniuśny:)))
UsuńCzekam zatem na relację! ;-)
UsuńWitam, wypróbowałam ten przepis gdyż przyznam skusił mnie wygląd :) wygląda apetycznie, cóż po upieczeniu sernik już taki nie był, podstawowy błąd wydaje mi się, to długość pieczenia, 1,5 h to zdecydowanie za długo, ciasto kruche tym bardziej że jest wcześniej podpieczone wyszło twarde a sam ser suchy, z brzoskwiń też niewiele pozostało. Dam mu jeszcze jedną szansę, bo myślę że warto, i skrócę czas pieczenia do 1h. Pozdrawiam i życzę udanych wypieków.
OdpowiedzUsuńPodany czas pieczenia jest zawsze orientacyjny, wszystko zależy od użytego sera, wielkości foremki i niestety samego piekarnika..
UsuńPrzepis zmodyfikowałam: bez kaszy manny, i zamiast oleju masło. Sera 1 kg; dwa budynie. Plus rodzynki i cukier waniliowy. Piekłam 1 h15 minut. W nd osąd ;) pzdr!
OdpowiedzUsuńRównież piekłam ciacho 1,5h i trudno wyczuć czy jest wypieczone tzn nie próbuje bo na jest na święta. Brzoskwinie układałam na ser przekonana, ze wchłonie do srodka owoce, tymczasem zostały na wierzchu i chyba troche uschły. No nic, płakać nie będę, zobaczymy jak w smaku 😊 ah i przy wyjmowaniu chwiał sie jak galareta.ale to chyba przez to ze nadal byl gorący (?)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
I ja skuszę się😉 zrobię w piątek pięknie wygląda. uwielbiam serniki 😋
OdpowiedzUsuń