Bardzo kremowy sernik z brzoskwiniami na cieście kakaowo - miodowym. Duża porcja, na dużą blachę. :) Ciasto na spód sernika pochodzi z przepisu na ciasto miodowo-kakaowe z kremem budyniowym. Ciasto kakaowe, masa serowa, cząstki brzoskwiń i pyszna mleczna polewa czekoladowa świetnie ze sobą współgrają.
PRZEPIS
/na dużą blachę/
Temperatura pieczenia ciasta kakaowego: 180oC
Czas pieczenia: ok. 10-15 min.
Temperatura pieczenia sernika: 170oC
Czas pieczenia: 1 h 30 min.
Ciasto kakaowe (spód)
- 1 1/4 szkl. mąki pszennej
- 1/3 szkl. cukru pudru
- 75 g masła
- 1 jajko
- 1 łyżka miodu
- 0,5 łyżki kakao
- 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
Masa serowa
- 1 kg sera w wiaderku, waniliowego (z Biedronki)
- 2 sery półtłuste w kostce 250 g (z Biedronki)
- 4 jajka
- 0,5 szkl. cukru
- jogurt grecki, mały
- 1 budyń śmietankowy (40 g)
- 0,5 szkl. oleju (oliwy z oliwek)
- 2 łyżki kaszy manny
- brzoskwinie z puszki
Polewa czekoladowa
- 3 czubate łyżki cukru pudru
- 3 łyżki mleka
- 2 łyżki kakao
- 2 łyżki margaryny Kasia
- 1 łyżeczka śmietany
18%
Mąkę przesiać, wymieszać z cukrem, kakao i sodą. Masło roztopić z miodem i ostudzić. Białko oddzielić od żółtka, ubić na sztywno, na koniec ubijania dodać żółtko i dalej ubijać. Do mąki wlać masło i ubite jajko. Zagnieść ciasto. Ciasto wyłożyć na dużą blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Podpiec w temperaturze 180ºC przez ok. 10-15 minut.
Przygotowanie masy serowej
Utrzeć 4 żółtka z cukrem. Dodać ser i pozostałe składniki. Na końcu pianę ubitą z 4 białek, lekko wymieszać. Na lekko podpieczone ciasto kakaowe wyłożyć ser, poukładać odsączone, pokrojone brzoskwinie i piec w temp. 170oC przez około 1,5 h.
Przygotowanie polewy czekoladowej
W małym rondelku wymieszać cukier puder, kakao i mleko. Podgrzewać wymieszaną masę na ogniu ok. 3 minut. Zdjąć z ognia. Dodać margarynę i śmietanę. Mieszać do uzyskania jednolitej konsystencji. Jeszcze ciepłą polewą polać ciasto.
Zostawić sernik na kilka godzin, żeby odparował, dopiero później włożyć do lodówki.
Smacznego
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiILYIyCwFHr7bk2fIz_uUcjHHbb8p1D6lx_9EQ0yBJKqYqoSZynduRn0hDmugcvwDNo9eeeKIe1Neo7JsYtKwVWFzLGa77LIVByHBGo0Hme_vOQm-fcaNsuiPWGzQPeOthJs1D-vu0epO2/s640/sernik3-2.jpg)
pięknie wygląda, ciemny spód, biały środek, soczyste brzoskwinie! mmm :)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam,
szana!
zjadlabym z pół tej duzej blachy! :)
OdpowiedzUsuńHa ha ha :) Przyznaję, tudno się było oprzeć. ;)
UsuńWygląda pięknie
OdpowiedzUsuńja nie jestem smakoszem sernikowym i nie przepadam, ale Twój wygląda pysznie! i jestem pewna tak smakuje, pozdrawiam serdecznie
OdpowiedzUsuńWygląda bosko :)
OdpowiedzUsuńPrzepyszne ciast - zabieram kawałek do popołudniowej kawki :)
OdpowiedzUsuńProszę bardzo. Smacznego. ;)
UsuńCzy mogę prosić o wymiary blaszki ? :)
OdpowiedzUsuńTzw. duża blacha sernikowa, 25x30 cm.
UsuńA ser w kostkach trzeba zmielić ?
OdpowiedzUsuńSera w kostce śmietankowego nie trzeba mielić.
Usuńjutro będę go piec ,bo wydaje być się mniamniuśny:)))
UsuńCzekam zatem na relację! ;-)
UsuńWitam, wypróbowałam ten przepis gdyż przyznam skusił mnie wygląd :) wygląda apetycznie, cóż po upieczeniu sernik już taki nie był, podstawowy błąd wydaje mi się, to długość pieczenia, 1,5 h to zdecydowanie za długo, ciasto kruche tym bardziej że jest wcześniej podpieczone wyszło twarde a sam ser suchy, z brzoskwiń też niewiele pozostało. Dam mu jeszcze jedną szansę, bo myślę że warto, i skrócę czas pieczenia do 1h. Pozdrawiam i życzę udanych wypieków.
OdpowiedzUsuńPodany czas pieczenia jest zawsze orientacyjny, wszystko zależy od użytego sera, wielkości foremki i niestety samego piekarnika..
UsuńPrzepis zmodyfikowałam: bez kaszy manny, i zamiast oleju masło. Sera 1 kg; dwa budynie. Plus rodzynki i cukier waniliowy. Piekłam 1 h15 minut. W nd osąd ;) pzdr!
OdpowiedzUsuńRównież piekłam ciacho 1,5h i trudno wyczuć czy jest wypieczone tzn nie próbuje bo na jest na święta. Brzoskwinie układałam na ser przekonana, ze wchłonie do srodka owoce, tymczasem zostały na wierzchu i chyba troche uschły. No nic, płakać nie będę, zobaczymy jak w smaku 😊 ah i przy wyjmowaniu chwiał sie jak galareta.ale to chyba przez to ze nadal byl gorący (?)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
I ja skuszę się😉 zrobię w piątek pięknie wygląda. uwielbiam serniki 😋
OdpowiedzUsuń