22.01.2013

Sernik z brzoskwiniami

Bardzo kremowy sernik z brzoskwiniami na cieście kakaowo - miodowym. Duża porcja, na dużą blachę. :) Ciasto na spód sernika pochodzi z przepisu na ciasto miodowo-kakaowe z kremem budyniowym. Ciasto kakaowe, masa serowa, cząstki brzoskwiń i pyszna mleczna polewa czekoladowa świetnie ze sobą współgrają.


Sernik z brzoskwiniami

PRZEPIS
/na dużą blachę/

Temperatura pieczenia ciasta kakaowego: 180oC
Czas pieczenia: ok. 10-15 min.

Temperatura pieczenia sernika: 170oC
Czas pieczenia: 1 h 30 min. 

Ciasto kakaowe (spód)
  • 1 1/4 szkl. mąki pszennej
  • 1/3 szkl. cukru pudru
  • 75 g masła
  • 1 jajko
  • 1 łyżka miodu
  • 0,5 łyżki kakao
  • 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
Masa serowa
  • 1 kg sera w wiaderku, waniliowego (z Biedronki)
  • 2 sery półtłuste w kostce 250 g (z Biedronki)
  • 4 jajka
  • 0,5 szkl. cukru
  • jogurt grecki, mały
  • 1 budyń śmietankowy (40 g)
  • 0,5 szkl. oleju (oliwy z oliwek)
  • 2 łyżki kaszy manny
  • brzoskwinie z puszki
Polewa czekoladowa  
  • 3 czubate łyżki cukru pudru
  • 3 łyżki mleka
  • 2 łyżki kakao  
  • 2 łyżki margaryny Kasia
  • 1 łyżeczka śmietany 18% 
Przygotowanie ciasta kakaowego

Mąkę przesiać, wymieszać z cukrem, kakao i sodą. Masło roztopić z miodem i ostudzić. Białko oddzielić od żółtka, ubić na sztywno, na koniec ubijania dodać żółtko i dalej ubijać. Do mąki wlać masło i ubite jajko. Zagnieść ciasto. Ciasto wyłożyć na dużą blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Podpiec w temperaturze 180ºC przez  ok. 10-15 minut.

Przygotowanie masy serowej

Utrzeć 4 żółtka z cukrem. Dodać ser i pozostałe składniki. Na końcu pianę ubitą z 4 białek, lekko wymieszać. Na lekko podpieczone ciasto kakaowe wyłożyć ser, poukładać odsączone, pokrojone brzoskwinie i piec w temp. 170oC przez około 1,5 h.

Przygotowanie polewy czekoladowej

W małym rondelku wymieszać cukier puder, kakao i mleko. Podgrzewać wymieszaną masę na ogniu ok. 3 minut. Zdjąć z ognia. Dodać margarynę i śmietanę. Mieszać do uzyskania jednolitej konsystencji. Jeszcze ciepłą polewą polać ciasto. 
Zostawić sernik na kilka godzin, żeby odparował, dopiero później włożyć do lodówki.

Smacznego

19 komentarzy:

  1. pięknie wygląda, ciemny spód, biały środek, soczyste brzoskwinie! mmm :)
    pozdrawiam,
    szana!

    OdpowiedzUsuń
  2. zjadlabym z pół tej duzej blachy! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ha ha ha :) Przyznaję, tudno się było oprzeć. ;)

      Usuń
  3. ja nie jestem smakoszem sernikowym i nie przepadam, ale Twój wygląda pysznie! i jestem pewna tak smakuje, pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
  4. Przepyszne ciast - zabieram kawałek do popołudniowej kawki :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Czy mogę prosić o wymiary blaszki ? :)

    OdpowiedzUsuń
  6. A ser w kostkach trzeba zmielić ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Sera w kostce śmietankowego nie trzeba mielić.

      Usuń
    2. jutro będę go piec ,bo wydaje być się mniamniuśny:)))

      Usuń
    3. Czekam zatem na relację! ;-)

      Usuń
  7. Witam, wypróbowałam ten przepis gdyż przyznam skusił mnie wygląd :) wygląda apetycznie, cóż po upieczeniu sernik już taki nie był, podstawowy błąd wydaje mi się, to długość pieczenia, 1,5 h to zdecydowanie za długo, ciasto kruche tym bardziej że jest wcześniej podpieczone wyszło twarde a sam ser suchy, z brzoskwiń też niewiele pozostało. Dam mu jeszcze jedną szansę, bo myślę że warto, i skrócę czas pieczenia do 1h. Pozdrawiam i życzę udanych wypieków.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Podany czas pieczenia jest zawsze orientacyjny, wszystko zależy od użytego sera, wielkości foremki i niestety samego piekarnika..

      Usuń
  8. Przepis zmodyfikowałam: bez kaszy manny, i zamiast oleju masło. Sera 1 kg; dwa budynie. Plus rodzynki i cukier waniliowy. Piekłam 1 h15 minut. W nd osąd ;) pzdr!

    OdpowiedzUsuń
  9. Również piekłam ciacho 1,5h i trudno wyczuć czy jest wypieczone tzn nie próbuje bo na jest na święta. Brzoskwinie układałam na ser przekonana, ze wchłonie do srodka owoce, tymczasem zostały na wierzchu i chyba troche uschły. No nic, płakać nie będę, zobaczymy jak w smaku 😊 ah i przy wyjmowaniu chwiał sie jak galareta.ale to chyba przez to ze nadal byl gorący (?)
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  10. I ja skuszę się😉 zrobię w piątek pięknie wygląda. uwielbiam serniki 😋

    OdpowiedzUsuń

Podziel się swoimi uwagami na temat przepisu

Facebook

Obserwatorzy

Tutaj jestem

Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne przepisy kulinarne Przepisy Na - katalog Kulinarny
zBLOGowani.pl