Bardzo smaczne, miodowo-kakaowe ciasto przekładane kremem budyniowym i biszkoptem. Mięciutkie i delikatne. Bardzo ładnie się kroi i pięknie prezentuje na stole. Z podanej porcji wychodzi duża blacha, tzw. "sernikowa".
Królewiec
Ciasto kakaowe
W małym rondelku wymieszać cukier puder, kakao i wodę. Chwilę podgrzać, cały czas mieszać aż do połączenia składników. Zdjąć z ognia. Dodać masło. Mieszać do uzyskania jednolitej konsystencji. Jeszcze ciepłą polewą polać ciasto.
Złożenie
Ciasto przechowywać w lodówce. Podawać następnego dnia (na drugi i trzeci dzień ciasto też jest bardzo dobre).
Smacznego
PRZEPIS
/źródło MW/
Ciasto kakaowe
Temperatura pieczenia ciasta kakaowego: 180ºC
Czas pieczenia: 15-20 min.
- 2,5 szklanki mąki pszennej
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 150 g margaryny lub masła
- 1 jajko
- 2 łyżki miodu
- 1 łyżka kakao
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
Przygotowanie
Mąkę przesiać, wymieszać z cukrem, kakao i sodą. Margarynę roztopić z miodem i ostudzić. Białko oddzielić od żółtka, ubić na sztywno, na koniec ubijania dodać żółtko i dalej ubijać. Do mąki wlać margarynę i ubite jajko. Zagnieść ciasto i podzielić na 2 części.
Mąkę przesiać, wymieszać z cukrem, kakao i sodą. Margarynę roztopić z miodem i ostudzić. Białko oddzielić od żółtka, ubić na sztywno, na koniec ubijania dodać żółtko i dalej ubijać. Do mąki wlać margarynę i ubite jajko. Zagnieść ciasto i podzielić na 2 części.
Ciasto
wyłożyć na blaszkę o wym. 20 x 35 wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 180ºC przez 15-20 minut. Drugi placek upiec w
ten sam sposób, ostudzić.
Jasne ciasto biszkoptowe
Temperatura pieczenia jasnego biszkoptu: 160-170ºC
Czas pieczenia: ok. 30 min.
- 1 szklanka mąki pszennej
- pół szklanki cukru
- 4 jajka
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
Przygotowanie
Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić z cukrem na sztywną pianę. Dodawać po 1 żółtku i dalej ubijać. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, wsypać do masy jajecznej i delikatnie wymieszać.
Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić z cukrem na sztywną pianę. Dodawać po 1 żółtku i dalej ubijać. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, wsypać do masy jajecznej i delikatnie wymieszać.
Ciasto
wlać do wyłożonej papierem blachy o wymiarach 20 x 35 cm i piec w
temperaturze 160 - 170ºC przez około 30 minut. Ostudzić.
Krem budyniowy
- 500 ml mleka
- 250 g masła lub margaryny, miękkiej
- 3/4 szklanki cukru
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki mąki pszennej
- cukier waniliowy (16 g)
Przygotowanie
Z
mąki ziemniaczanej, pszennej, mleka i cukrów ugotować budyń (czyli: pół
szklanki mleka odlać, wymieszać z mąką; pozostałe mleko zagotować z
cukrami, wlewać powoli mleko z mąką i cały czas mieszać do zgęstnienia).
Budyń ostudzić. Masło lub margarynę utrzeć na puszystą masę. Dodać
ostudzony budyń (może być lekko ciepły), zmiksować na gładką masę.
Polewa czekoladowa
- 3 czubate łyżki cukru pudru
- 3 łyżki gorącej wody
- 2 łyżki kakao
- 2 łyżki masła
Przygotowanie
W małym rondelku wymieszać cukier puder, kakao i wodę. Chwilę podgrzać, cały czas mieszać aż do połączenia składników. Zdjąć z ognia. Dodać masło. Mieszać do uzyskania jednolitej konsystencji. Jeszcze ciepłą polewą polać ciasto.
Złożenie
- ciasto kakaowe (I placek)
- krem budyniowy
- jasne ciasto biszkoptowe
- krem budyniowy
- ciasto kakaowe (II placek)
- polewa czekoladowa
Ciasto przechowywać w lodówce. Podawać następnego dnia (na drugi i trzeci dzień ciasto też jest bardzo dobre).
Smacznego
cudowny przepis! ciasto musi być przepyszne :)
OdpowiedzUsuńTak, ciasto jest pyszne. Polecam wypróbować przepis :)
Usuńjak pięknie się prezentuje!
OdpowiedzUsuńŚwietnie się kroi, zatem można bez problemu ukroić ładne "kwadraciki". To ciasto zwraca na siebie uwagę. Każdy sięgał po nie w pierwszej kolejności. Cud miód. :)
UsuńU mnie nazywa się "Królewiec", nie wiedzieć czemu, ale w starym babcinym zeszycie z przepisami tak jest napisane ;)
OdpowiedzUsuńJa przygotowuję prawie tak samo, tylko krem budyniowy jest zastąpiony kremem Karpatka Delecty.
Ciasto jest pyszne!
Pozdrawiam
"Królewca", którego ja znam to ciasto składające się z placków miodowych wykonanych w nieco inny sposób niż tutaj. Dodatek kakao również zmienia charakter tego ciasta. Polecam wypróbować i się przekonać. :)
UsuńBardzo reprezentacyjne, wygląda wspaniale :)
OdpowiedzUsuńA jak smakuje! :)
UsuńCiasto jest fantastyczne, jak byłam dzieckiem to piekła je moja babcia, nazywał się królewicz, ale przepis jest ten sam:) polecam!!!
OdpowiedzUsuńMam pytanie o te blaszki,ciemne ciasto wyłożyc na dużą blaszkę/wymiar nie podany/ ,a jasne na blaszkę 20x35cm czyli małą.To ciemne placki maja być większe niż ten jasny? Czy wszystkie mają być na takich małych?
OdpowiedzUsuńObydwa ciasta jasne i ciemne pieczemy w jednakowej formie (poprawiłam przepis tak by to było jasne i zrozumiałe). Ja piekłam w blaszce o wym. 20 x 35 cm, ale może być również 25 x 35 cm.
UsuńNarobiłaś mi ochoty na samą noc :P
OdpowiedzUsuńDlaczego ciasto kakaowe przed upieczeniem wyszlo mi konsystencji maki?? Wszystko zrobilam jak w przepisie
OdpowiedzUsuńMoże czegoś nie nie dodałeś/aś 😉?
OdpowiedzUsuń