4.01.2013

Królewiec

Bardzo smaczne, miodowo-kakaowe ciasto przekładane kremem budyniowym i biszkoptem. Mięciutkie i delikatne. Bardzo ładnie się kroi i pięknie prezentuje na stole. Z podanej porcji wychodzi duża blacha, tzw. "sernikowa".
Królewiec

PRZEPIS
/źródło MW/  

Ciasto kakaowe


Temperatura pieczenia ciasta kakaowego: 180ºC
Czas pieczenia: 15-20 min.
  • 2,5 szklanki mąki pszennej
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 150 g margaryny lub masła
  • 1 jajko
  • 2 łyżki miodu
  • 1 łyżka kakao
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
Przygotowanie

Mąkę przesiać, wymieszać z cukrem, kakao i sodą. Margarynę roztopić z miodem i ostudzić. Białko oddzielić od żółtka, ubić na sztywno, na koniec ubijania dodać żółtko i dalej ubijać. Do mąki wlać margarynę i ubite jajko. Zagnieść ciasto i podzielić na 2 części.
Ciasto wyłożyć na blaszkę o wym. 20 x 35 wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 180ºC przez 15-20 minut. Drugi placek upiec w ten sam sposób, ostudzić.


Jasne ciasto biszkoptowe

Temperatura pieczenia jasnego biszkoptu: 160-170ºC
Czas pieczenia: ok. 30 min.
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • pół szklanki cukru
  • 4 jajka
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
Przygotowanie

Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić z cukrem na sztywną pianę. Dodawać po 1 żółtku i dalej ubijać. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, wsypać do masy jajecznej i delikatnie wymieszać.
Ciasto wlać do wyłożonej papierem blachy o wymiarach 20 x 35 cm i piec w temperaturze 160 - 170ºC przez około 30 minut. Ostudzić.

Krem budyniowy
  • 500 ml mleka
  • 250 g masła lub margaryny, miękkiej
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • cukier waniliowy (16 g)
Przygotowanie


Z mąki ziemniaczanej, pszennej, mleka i cukrów ugotować budyń (czyli: pół szklanki mleka odlać, wymieszać z mąką; pozostałe mleko zagotować z cukrami, wlewać powoli mleko z mąką i cały czas mieszać do zgęstnienia). Budyń ostudzić. Masło lub margarynę utrzeć na puszystą masę. Dodać ostudzony budyń (może być lekko ciepły), zmiksować na gładką masę.

Polewa czekoladowa
  • 3 czubate łyżki cukru pudru
  • 3 łyżki gorącej wody
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżki masła

Przygotowanie

W małym rondelku wymieszać cukier puder, kakao i wodę. Chwilę podgrzać, cały czas mieszać aż do połączenia składników. Zdjąć z ognia. Dodać masło. Mieszać do uzyskania jednolitej konsystencji. Jeszcze ciepłą polewą polać ciasto.

Złożenie
  • ciasto kakaowe (I placek)
  • krem budyniowy
  • jasne ciasto biszkoptowe
  • krem budyniowy
  • ciasto kakaowe (II placek)
  • polewa czekoladowa

Ciasto przechowywać w lodówce. Podawać następnego dnia (na drugi i trzeci dzień ciasto też jest bardzo dobre).


Smacznego


14 komentarzy:

  1. cudowny przepis! ciasto musi być przepyszne :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, ciasto jest pyszne. Polecam wypróbować przepis :)

      Usuń
  2. jak pięknie się prezentuje!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Świetnie się kroi, zatem można bez problemu ukroić ładne "kwadraciki". To ciasto zwraca na siebie uwagę. Każdy sięgał po nie w pierwszej kolejności. Cud miód. :)

      Usuń
  3. U mnie nazywa się "Królewiec", nie wiedzieć czemu, ale w starym babcinym zeszycie z przepisami tak jest napisane ;)
    Ja przygotowuję prawie tak samo, tylko krem budyniowy jest zastąpiony kremem Karpatka Delecty.
    Ciasto jest pyszne!
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. "Królewca", którego ja znam to ciasto składające się z placków miodowych wykonanych w nieco inny sposób niż tutaj. Dodatek kakao również zmienia charakter tego ciasta. Polecam wypróbować i się przekonać. :)

      Usuń
  4. Bardzo reprezentacyjne, wygląda wspaniale :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ciasto jest fantastyczne, jak byłam dzieckiem to piekła je moja babcia, nazywał się królewicz, ale przepis jest ten sam:) polecam!!!

    OdpowiedzUsuń
  6. Mam pytanie o te blaszki,ciemne ciasto wyłożyc na dużą blaszkę/wymiar nie podany/ ,a jasne na blaszkę 20x35cm czyli małą.To ciemne placki maja być większe niż ten jasny? Czy wszystkie mają być na takich małych?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Obydwa ciasta jasne i ciemne pieczemy w jednakowej formie (poprawiłam przepis tak by to było jasne i zrozumiałe). Ja piekłam w blaszce o wym. 20 x 35 cm, ale może być również 25 x 35 cm.

      Usuń
  7. Narobiłaś mi ochoty na samą noc :P

    OdpowiedzUsuń
  8. Dlaczego ciasto kakaowe przed upieczeniem wyszlo mi konsystencji maki?? Wszystko zrobilam jak w przepisie

    OdpowiedzUsuń
  9. Może czegoś nie nie dodałeś/aś 😉?

    OdpowiedzUsuń

Podziel się swoimi uwagami na temat przepisu

Facebook

Obserwatorzy

Tutaj jestem

Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne przepisy kulinarne Przepisy Na - katalog Kulinarny
zBLOGowani.pl