Muffinki czekoladowe

Bardzo dobre muffinki czekoladowe z dodatkiem kawy rozpuszczalnej (kawa wzmacnia smak kakao) oraz pyszną orzechową niespodzianką w środku - do każdego muffinka dałam ok. pół łyżeczki masła orzechowego. :) Całość smakuje świetnie. Jest to zmodyfikowany przepis Nigelli Lawson. Najlepsze muffinki są lekko wystudzone, kiedy kawałki czekolady są jeszcze rozpuszczone. Połączenie roztopionej czekolady z masłem orzechowym jest obłędne. :) Polecam wypróbować.

Muffinki czekoladowe

PRZEPIS
/źródło: link/

Temperatura pieczenia: 200ºC 
Czas pieczenia: 20 min.

Ciasto
  • 250 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 łyżki kakao
  • 175 g cukru pudru (dałam ~150g)
  • 250 ml mleka
  • 90 ml oleju (użyłam oleju z orzechów włoskich)
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka aromatu waniliowego
  • 150 g chocolate chips (dałam 100 g czekolady)
  • 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • ok. 0,5 łyżeczki masła orzechowego na muffinkę (opcj.)

Przygotowanie

  1. Mąkę przesiać. Dodać resztę suchych składników, wsypać  pokrojoną czekoladę.

  2. W oddzielnej misce wymieszać mokre składniki.

  3. Mokre składniki wlać do suchych. Wymieszać widelcem (nie za długo, tylko do wymieszania składników).

  4. Wykładać do papilotek do połowy wysokości, nałożyć masło orzechowe i przykryć masą muffinkową.

  5. Piec w temperaturze 200 przez 20 min.


Smacznego



5 komentarzy:

  1. śliczne i na pewno pyszne :))))))))))))))))

    OdpowiedzUsuń
  2. wyglądają mega pysznie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Testowałam różne przepisy na muffinki czekoladowe, ale tych póki co żaden przepis nie pobił. :)

      Usuń
  3. mhm, dobry pomysł, zawsze fajnie coś w muffince odnaleźć ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, nie są wtedy takie monotonne w smaku. :)

      Usuń