Bardzo dobre muffinki czekoladowe z dodatkiem kawy rozpuszczalnej (kawa wzmacnia smak kakao) oraz pyszną orzechową niespodzianką w środku - do każdego muffinka dałam ok. pół łyżeczki masła orzechowego. :) Całość smakuje świetnie. Jest to zmodyfikowany przepis Nigelli Lawson. Najlepsze muffinki są lekko wystudzone, kiedy kawałki czekolady są jeszcze rozpuszczone. Połączenie roztopionej czekolady z masłem orzechowym jest obłędne. :) Polecam wypróbować.
PRZEPIS
Ciasto
- 250 g mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- 2 łyżki kakao
- 175 g cukru pudru (dałam ~150g)
- 250 ml mleka
- 90 ml oleju (użyłam oleju z orzechów włoskich)
- 1 jajko
- 1 łyżeczka aromatu waniliowego
- 150 g chocolate chips (dałam 100 g czekolady)
- 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
- ok. 0,5 łyżeczki masła orzechowego na muffinkę (opcj.)
Przygotowanie
Mąkę przesiać. Dodać resztę suchych składników, wsypać pokrojoną czekoladę.
W oddzielnej misce wymieszać mokre składniki.
Mokre składniki wlać do suchych. Wymieszać widelcem (nie za długo, tylko do wymieszania składników).
Wykładać do papilotek do połowy wysokości, nałożyć masło orzechowe i przykryć masą muffinkową.
Piec w temperaturze 200 przez 20 min.
Smacznego
śliczne i na pewno pyszne :))))))))))))))))
OdpowiedzUsuńwyglądają mega pysznie!
OdpowiedzUsuńTestowałam różne przepisy na muffinki czekoladowe, ale tych póki co żaden przepis nie pobił. :)
Usuńmhm, dobry pomysł, zawsze fajnie coś w muffince odnaleźć ;)
OdpowiedzUsuńTak, nie są wtedy takie monotonne w smaku. :)
UsuńPyszne mufiny:)
OdpowiedzUsuń