Bardzo dobre muffinki czekoladowe z dodatkiem kawy rozpuszczalnej (kawa wzmacnia smak kakao) oraz pyszną orzechową niespodzianką w środku - do każdego muffinka dałam ok. pół łyżeczki masła orzechowego. :) Całość smakuje świetnie. Jest to zmodyfikowany przepis Nigelli Lawson. Najlepsze muffinki są lekko wystudzone, kiedy kawałki czekolady są jeszcze rozpuszczone. Połączenie roztopionej czekolady z masłem orzechowym jest obłędne. :) Polecam wypróbować.
PRZEPIS
Ciasto
- 250 g mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- 2 łyżki kakao
- 175 g cukru pudru (dałam ~150g)
- 250 ml mleka
- 90 ml oleju (użyłam oleju z orzechów włoskich)
- 1 jajko
- 1 łyżeczka aromatu waniliowego
- 150 g chocolate chips (dałam 100 g czekolady)
- 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
- ok. 0,5 łyżeczki masła orzechowego na muffinkę (opcj.)
Przygotowanie
Mąkę przesiać. Dodać resztę suchych składników, wsypać pokrojoną czekoladę.W oddzielnej misce wymieszać mokre składniki.
Mokre składniki wlać do suchych. Wymieszać widelcem (nie za długo, tylko do wymieszania składników).
Wykładać do papilotek do połowy wysokości, nałożyć masło orzechowe i przykryć masą muffinkową.
Piec w temperaturze 200 przez 20 min.
Smacznego







śliczne i na pewno pyszne :))))))))))))))))
OdpowiedzUsuńwyglądają mega pysznie!
OdpowiedzUsuńTestowałam różne przepisy na muffinki czekoladowe, ale tych póki co żaden przepis nie pobił. :)
Usuńmhm, dobry pomysł, zawsze fajnie coś w muffince odnaleźć ;)
OdpowiedzUsuńTak, nie są wtedy takie monotonne w smaku. :)
UsuńPyszne mufiny:)
OdpowiedzUsuń