Puszysta i delikatna babka, obecnie chyba już trochę zapomniana (chociaż może tylko przeze mnie). Dawno jej nie jadłam (ostatnio chyba w dzieciństwie :)), dlatego postanowiłam sięgnąć po przepis z zeszytu rodzinnego (zmniejszyłam ilość cukru i tak też podałam w przepisie). Charakterystyczny smak zawdzięcza oranżadzie, dlatego warto dodać właśnie ten napój a nie żaden inny. Zawarte w oranżadzie "bąbelki" dodatkowo (prócz proszku do pieczenia) spulchniają ciasto. Babka pięknie wyrosła, jest mięciutka a brzeg ciasta przyjemnie chrupiący (tak jak lubię).
Babka zebra
PRZEPIS
/forma: Ø 24 cm/
Temperatura: 180oC | Czas pieczenia: ~1h
Składniki
- 5 jajek
- 1 szkl. cukru trzcinowego (może być zwykły)
- małe opakowanie cukru waniliowego
- 1 szkl. oleju
- 1 szkl. oranżady
- 2 szkl. mąki, przesianej
- 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- aromat waniliowy
- 3 łyżki kakao
- 3 łyżki mąki
Przygotowanie
- Mąkę przesiać (nawet dwukrotnie), dodać proszek do pieczenia. Całość zamieszać widelcem i odstawić.
- W oddzielnej misce ubić jajka z cukrem i cukrem waniliowym. Ubijać długo ok. 5-7 min. Ma powstać puszysta, prawie biała masa.
- Nie przerywając miksowania dodać olej i dalej ubijać. Wlać oranżadę, aromat waniliowy i dalej miksować na najwyższych obrotach.
- Ustawić najniższe obroty i stopniowo dodawać do masy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia (po jednej łyżce).
- Masę podzielić na dwie połowy. Do jednej dodać 3 łyżki kakao a do drugiej 3 łyżki mąki (dla wyrównania gęstości ciasta).
- Do wysmarowanej tłuszczem formy na babkę z kominem i obsypanej mąką lub bułką tartą napełniać na przemian masą raz ciemnego ciasta a raz białego (2 łyżki jasnego, 2 łyżki ciemnego).
- Piec 60 minut w temperaturze180oC.
Nie zapomniana:)
OdpowiedzUsuńMam tę babkę też na swoim blogu.
Pozdrawiam
6niebo
dzisiaj widziałam już u kogoś taką babkę wg takiego przepisu, ale Twoja wygląda dużo lepiej, jest piękna!
OdpowiedzUsuńWidać nie tylko ja sobie dziś o tej babce przypomniałam. ;)
Usuńpiekna babka,zdjecia sa zachwycajace,pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńDziękuję. :)
UsuńMoja ulubiona, mam w planach zrobienie jej na dniach :)
OdpowiedzUsuńNie tylko przez ciebie zapomniana. Ja uczyłam się piec właśnie piekąc zebrę, a teraz już nie pamiętam kiedy piekłąm:)
OdpowiedzUsuńDlatego warto przypomnieć sobie jej smak. :)
Usuń... co za misterny wzorek po przekrojeniu.
OdpowiedzUsuńBabka wybitnie fotogeniczna i tak pięknie wyrośnięta, że może dumą napawać swoją twórczynię...
przepiękna, aż dech zapiera, pięknie urosła i ma cudny wzorek :)
OdpowiedzUsuńDziękuję. :)
Usuńjak zobaczyłam Twoją babkę to wyskoczyłam na głos z tekstem "Ale fajna babka!!", aż się mąż zapatrzał co się dzieje :)))
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i dodaje się do obserwacji :)
Olinka - Smakowy Raj
Ale mnie rozbawił Twój komentarz! :))) Pozdrawiam i dzięki.
UsuńExtra, trzeba upiec;)
OdpowiedzUsuńPolecam. :) Przepis prosty a smakiem przebija nie jedną zwykłą babkę marmurkową. :)
UsuńWygląda pięknie nawet idealnie, świetne zdjęcia i zapewne jest pyszna :) gratuluję...ja robię podobną :)
OdpowiedzUsuńWitam :)
OdpowiedzUsuńMam takie pytanie ;)
O co chodzi z tą oranżadą? :)
Jaką kupić??? Jakiś smak?? :)
Babka bedzie pieczona na święta i mam nadzieję że wyjdzie równie piękna co Twoja :)
Pozdrawiam :)
Ja użyłam oranżady Helleny. :)
Usuńmocno czuć w niej smak oranżady? Chcę dziś ją zrobić... tylko oranżada mnie trochę martwi;) proszę o odpowiedź
OdpowiedzUsuńNie mocno, natomiast jeśli bardzo się obawiasz i nie lubisz oranżady dodaj wodę gazowaną. :)
Usuńhmm... dodając wodę gazowaną babka nie będzie mniej słodka ?:)
OdpowiedzUsuńTak, trzeba wtedy dodać więcej cukru, ja bym dodała 0,5 szkl. cukru więcej. :)
Usuńsuper blog!
OdpowiedzUsuńzapraszam do mnie:
kulinarne-przygody-ziuty-i-pati.blogspot.com
pozdrowionka, Pati x3
a jaki olej? słonecznikowy, kujawski?
OdpowiedzUsuńTak. Ważne żeby nie miał intensywnego smaku. Słonecznikowy będzie ok.
UsuńSUPER! Wyszła cudowna! A jaka pyszna przepis 100% pewny! :)
OdpowiedzUsuń.. witam .. i ja rowniez wspominam smak tej babki ..dziekuje za wspanialy przepis .. zrobie ja na zblizajace sie Wielkanocne Swieta ... pozdrawiam serdecznie Ala
OdpowiedzUsuń