16.03.2013

Babka zebra

Puszysta i delikatna babka, obecnie chyba już trochę zapomniana (chociaż może tylko przeze mnie). Dawno jej nie jadłam (ostatnio chyba w dzieciństwie :)), dlatego postanowiłam sięgnąć po przepis z zeszytu rodzinnego (zmniejszyłam ilość cukru i tak też podałam w przepisie). Charakterystyczny smak zawdzięcza oranżadzie, dlatego warto dodać właśnie ten napój a nie żaden inny. Zawarte w oranżadzie "bąbelki" dodatkowo (prócz proszku do pieczenia) spulchniają ciasto. Babka pięknie wyrosła, jest mięciutka a brzeg ciasta przyjemnie chrupiący (tak jak lubię).


Babka zebra

PRZEPIS 
/forma: Ø 24 cm/

Temperatura: 180oC | Czas pieczenia: ~1hPrint Friendly and PDF 

Składniki
    • 5 jajek
    • 1 szkl. cukru trzcinowego (może być zwykły)
    • małe opakowanie cukru waniliowego
    • 1 szkl. oleju
    • 1 szkl. oranżady
    • 2 szkl. mąki, przesianej
    • 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    • aromat waniliowy
    • 3 łyżki kakao
    • 3 łyżki mąki

      Przygotowanie
      1. Mąkę przesiać (nawet dwukrotnie), dodać proszek do pieczenia. Całość zamieszać widelcem i odstawić.
      2. W oddzielnej misce ubić jajka z cukrem i cukrem waniliowym. Ubijać długo ok. 5-7 min. Ma powstać puszysta, prawie biała masa.
      3. Nie przerywając miksowania dodać olej i dalej ubijać. Wlać oranżadę, aromat waniliowy i dalej miksować na najwyższych obrotach.
      4. Ustawić najniższe obroty i stopniowo dodawać do masy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia (po jednej łyżce).
      5. Masę podzielić na dwie połowy. Do jednej dodać 3 łyżki kakao a do drugiej 3 łyżki mąki (dla wyrównania gęstości ciasta).
      6. Do wysmarowanej tłuszczem formy na babkę z kominem i obsypanej mąką lub bułką tartą napełniać na przemian masą raz ciemnego ciasta a raz białego (2 łyżki jasnego, 2 łyżki ciemnego).
      7. Piec 60 minut w temperaturze180oC.
        Smacznego 


        27 komentarzy:

        1. Nie zapomniana:)
          Mam tę babkę też na swoim blogu.
          Pozdrawiam
          6niebo

          OdpowiedzUsuń
        2. dzisiaj widziałam już u kogoś taką babkę wg takiego przepisu, ale Twoja wygląda dużo lepiej, jest piękna!

          OdpowiedzUsuń
          Odpowiedzi
          1. Widać nie tylko ja sobie dziś o tej babce przypomniałam. ;)

            Usuń
        3. piekna babka,zdjecia sa zachwycajace,pozdrawiam.

          OdpowiedzUsuń
        4. Moja ulubiona, mam w planach zrobienie jej na dniach :)

          OdpowiedzUsuń
        5. Nie tylko przez ciebie zapomniana. Ja uczyłam się piec właśnie piekąc zebrę, a teraz już nie pamiętam kiedy piekłąm:)

          OdpowiedzUsuń
          Odpowiedzi
          1. Dlatego warto przypomnieć sobie jej smak. :)

            Usuń
        6. ... co za misterny wzorek po przekrojeniu.
          Babka wybitnie fotogeniczna i tak pięknie wyrośnięta, że może dumą napawać swoją twórczynię...

          OdpowiedzUsuń
        7. przepiękna, aż dech zapiera, pięknie urosła i ma cudny wzorek :)

          OdpowiedzUsuń
        8. jak zobaczyłam Twoją babkę to wyskoczyłam na głos z tekstem "Ale fajna babka!!", aż się mąż zapatrzał co się dzieje :)))
          Pozdrawiam i dodaje się do obserwacji :)
          Olinka - Smakowy Raj

          OdpowiedzUsuń
          Odpowiedzi
          1. Ale mnie rozbawił Twój komentarz! :))) Pozdrawiam i dzięki.

            Usuń
        9. Odpowiedzi
          1. Polecam. :) Przepis prosty a smakiem przebija nie jedną zwykłą babkę marmurkową. :)

            Usuń
        10. Wygląda pięknie nawet idealnie, świetne zdjęcia i zapewne jest pyszna :) gratuluję...ja robię podobną :)

          OdpowiedzUsuń
        11. Witam :)
          Mam takie pytanie ;)
          O co chodzi z tą oranżadą? :)
          Jaką kupić??? Jakiś smak?? :)
          Babka bedzie pieczona na święta i mam nadzieję że wyjdzie równie piękna co Twoja :)
          Pozdrawiam :)

          OdpowiedzUsuń
        12. mocno czuć w niej smak oranżady? Chcę dziś ją zrobić... tylko oranżada mnie trochę martwi;) proszę o odpowiedź

          OdpowiedzUsuń
          Odpowiedzi
          1. Nie mocno, natomiast jeśli bardzo się obawiasz i nie lubisz oranżady dodaj wodę gazowaną. :)

            Usuń
        13. hmm... dodając wodę gazowaną babka nie będzie mniej słodka ?:)

          OdpowiedzUsuń
          Odpowiedzi
          1. Tak, trzeba wtedy dodać więcej cukru, ja bym dodała 0,5 szkl. cukru więcej. :)

            Usuń
        14. super blog!
          zapraszam do mnie:
          kulinarne-przygody-ziuty-i-pati.blogspot.com

          pozdrowionka, Pati x3

          OdpowiedzUsuń
        15. a jaki olej? słonecznikowy, kujawski?

          OdpowiedzUsuń
          Odpowiedzi
          1. Tak. Ważne żeby nie miał intensywnego smaku. Słonecznikowy będzie ok.

            Usuń
        16. SUPER! Wyszła cudowna! A jaka pyszna przepis 100% pewny! :)

          OdpowiedzUsuń
        17. .. witam .. i ja rowniez wspominam smak tej babki ..dziekuje za wspanialy przepis .. zrobie ja na zblizajace sie Wielkanocne Swieta ... pozdrawiam serdecznie Ala

          OdpowiedzUsuń

        Podziel się swoimi uwagami na temat przepisu

        Facebook

        Obserwatorzy

        Tutaj jestem

        Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne przepisy kulinarne Przepisy Na - katalog Kulinarny
        zBLOGowani.pl