Spaghetti bolognese to jedno z ulubionych dań mojego męża. Ja mogłabym się chyba obejść bez jedzenia mięsa. To danie jest jednak wyjątkowe i nawet ja osoba, która nie przepada za mięsem, zajadałam się ze smakiem. Może to przez dodatek wina czerwonego..... Hmmm :) W każdym razie polecam. :)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgJFwD1MQvln50EVOHj5u9m088UNf_-Ll6lPVLz4XXMqsy9WZlKi2D5lLtWmcM-nQIDJzh5O9oLaL1LvdyFPv1dKItYyfh5OA7eE5Hf_h2ZjUBPU4iFJJHszeG3yLdtStkTSrbOLFXF5hdI/s640/DSC_2913-1.jpg)
PRZEPIS
/na 2 porcje/
Składniki
- 200 g ulubionego makaronu (np. spaghetti, wstążki)
- 1 mała cebula
- 3 ząbki czosnku
- 250 g mielonego mięsa wieprzowego (z szynki, łopatki lub wołowo-wieprzowego)
- 350 ml przecieru pomidorowego (użyłam przecieru pomidorowego własnej roboty)
- 100 ml wina czerwonego, wytrawnego
- 0,5 szkl. bulionu warzywnego (można połowę kostki rosołowej rozpuścić w 0,5 szkl. wody)
- oliwa z oliwek
- przyprawy: liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz, bazylia, oregano, tymianek, majeranek, świeża natka z pietruszki
- starty parmezan
Przygotowanie
- Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu.
- Mięso wymieszać z majerankiem, doprawić solą i pieprzem. Odstawić.
- Cebulę drobno posiekać i zeszklić na odrobinie oliwy z oliwek (wsypać szczyptę soli), wrzucić posiekany czosnek. Dodać mięso. Dolać wino, a zaraz potem przecier pomidorowy i bulion warzywny. Całość dusić ok. 20 minut. Mięso ma być uduszone, cebulka mięciutka. Doprawić do smaku przyprawami.
- Nakładać na talerz makaron z sosem, ozdobić posiekaną natką pietruszki a do smaku obsypać startym parmezanem.
Smaczanego
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhWQy8-O25AQkIowP99NlJs4x2tlZJNL64k4-FiF8wH_PQAqxhvrA9nqxn5sVcwgntkOS9eziG6tMpCq5C9mAdgk32_9J-Y7SlQOdqCQj8NUjU9gkuf4EHiK_pBvdHxYW8cr_yudlk9xcJd/s640/DSC_2914-1.jpg)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgVUfZ8BSB-4WvgdmTgL7Kt0bYf2598XW1TV0tsm5GnL7j3Z_YEKYjJBYXV5RprZvnYCVM3wmWiR2iq57dCvk-fWQOwnKMKOrPLW6QXjcokQucWhdS5eva_QARReCMznC6UJ_kqZ0BZRyys/s640/DSC_2928-1.jpg)
to jest również ulubione danie mojego męża , ale nie tylko ;) cała moja rodzinka je lubi :)
OdpowiedzUsuńAle to już chyba bez winka? ;)
Usuńuwielbiam takie dania ;d
OdpowiedzUsuńWszelkiego rodzaju pasty to jest coś co ja lubię najbardziej. Szybko, smacznie i sycąco. :)
UsuńChoć sama nie jem dużo mięsa, to spaghetti nie odmawiam.
OdpowiedzUsuńA z czerwonym winem musi być pyszne ;).
Ja podobnie. Wino nadaje ciekawy smak. Zresztą czerwone wino lubi się z czerwonym mięsem. ;)
Usuńto w końcu spaghetti czy wstążki? NA zdjęciu sa wstążki, a w nazwie dania spaghetti ;)
OdpowiedzUsuńW składnikach napisałam, że można dodać swój ulubiony makaron. Ja dałam akurat wstążki bo taki miałam.
Usuń