Pyszne "lekkie" ciasto biszkoptowe przełożone jedną warstwą kremu na bazie serka mascarpone. Do tego rodzaju ciasta pasuje wiele owoców (np. borówka amerykańska, jagody, jeżyny itp), w tym wypadku użyłam mrożonych truskawek. Całość smakowała pysznie i prezentowała się równie dobrze. Bardzo polecam. :)
Ciasto biszkoptowe z truskawkami i galaretką
PRZEPIS
{forma: 20x35 cm}
Temperatura pieczenia: 170oC | Czas pieczenia: 30 min.
Ciasto
- 1 szkl. mąki pszennej
- 1/2 szkl. cukru
- 4 jajka
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 500 ml śmietany kremówki
- 250 g serka mascarpone
- 3 łyżki cukru pudru
- kilka kropli aromatu waniliowego
- 2 śmietan - fix'y (opcj.)
Poncz
- 1/2szkl. przegotowanej wody
- sok z cytryny
- rum
- cukier do smaku
Przygotowanie
Smacznego
- Ciasto. Białka ubić, dodać cukier, po 1 żółtku i na końcu po trochu mąkę z proszkiem do pieczenia. Piec w temp. 170 C ok. 30 min.
- Krem. Kremówkę ubić, dodać cukier i lekko wymieszać z serkiem i opcjonalnie ze śmietan-fix'em.
- Poncz. 1/2szkl. przegotowanej wody wymieszać z sokiem cytrynowym i z rumem. Posłodzic do smaku.
- Złożenie ciasta. Na upieczony, ostudzony i nasączony ponczem biszkopt wyłożyć krem, położyć truskawki i zalać tężejącą galaretką np. truskawkową (wykonac wg przepisu na opakowaniu).
Smacznego
smacznie wygląda, bardzo lubię takie ciasta :)
OdpowiedzUsuńTakie biszkoptowe ciasto z truskaweczkami to wspaniały sposób na naszą zimową wiosnę ....
OdpowiedzUsuńTak, zwłaszcza, że ciasta z galaretką częściej robimy wiosną lub latem. ;)
Usuńtakie ciasto to wspomnienie mojego dzieciństwa ;)
OdpowiedzUsuńCieszę się, że przywołałam te wspomnienia. :)
UsuńGdzie nałożyć ten poncz?? na którą warstwę?
OdpowiedzUsuńPonczem nasączamy zawsze ciasto, w tym przypadku biszkopt. :)
Usuńbiszkopt bez zadnego tluszczu? nie robilam takiego. Jaka roznica w smaku porownojac taki z olejem czy maslem?
OdpowiedzUsuńTak, bez tłuszczu. :) To jest właśnie podstawowy przepis na biszkopt :) Nie powinno się jeszcze dodawać proszku do pieczenia, ale dla nie wprawionych doradzam jednak dodać odrobinkę dla pewności, że biszkopt urośnie.
UsuńPolecam krem gotowy dowolny ja lubię waniliowy lub śmietankowy do tego dodaję odrobinę śmietan fixu- pyszny lekki a biszkopt mojego przepisu nie wymaga ponczu, biszkopt piecze się 10 - 15 min w temp. 200.
OdpowiedzUsuńBeta
UsuńW takiej temperaturze nigdy nie piecze się prawdziwego biszkoptu, jest to niezgodne z technologią cukiernictwa.
A te zamrozone truskawki to takie gluty , czy jest jakis sposob zeby tego unoknac?
OdpowiedzUsuńA te zamrozone truskawki to takie gluty , czy jest jakis sposob zeby tego unoknac?
OdpowiedzUsuń