Przepyszny sernik gotowany przekładany plackami miodowymi. Jest to świetna propozycja dla tych, którzy obawiają się upiec sernik tradycyjny. Ten sernik nie może się nie udać! :-) Masę serową należy tylko ugotować a przygotowanie i upieczenie placków miodowych nie sprawia większych trudności. Sernik należy przygotować 2-3 dni wcześniej i do czasu konsumpcji przechowywać w lodówce (placki miodowe zmiękną a smaki się przegryzą). Polecam!
Sernik gotowany
PRZEPIS
/forma: 25 x 35 cm/
Temperatura pieczenia placków miodowych: 190oC
Czas pieczenia placków miodowych: ok. 25 min.
Ciasto
- 3 szkl. mąki pszennej
- 1 szkl. cukru
- 2 jajka
- 0,5 kostki (100 g) masła
- 2 łyżki miodu
- 2 łyżki mleka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia lub 1 łyżeczka sody
Masa serowa
- 1 kg sera trzykrotnie zmielonego
- 5 jaj
- 3/4 szkl. cukru
- 1 kostka masła (200 g)
- 1 szkl. mleka
- budyń śmietankowy bez cukru
- zapach waniliowy
Przygotowanie
- Ciasto. Z podanych składników zagnieść ciasto. Podzielić na 3 części. Upiec placki na mocno złoty kolor w temp. 190oC przez ok. 25 min.
- Masa serowa. W garnku z grubym dnem zagotować ser, jajka, cukier i masło. Mieszając doprowadzić do wrzenia. W szklance mleka rozprowadzić budyń śmietankowy, dodać zapach waniliowy. Mieszankę dodać do wrzącej masy serowej. Zagotować.
- Złożenie ciasta. Na upieczony placek miodowy wylać 1/2 gorącej masy serowej, następnie położyć drugi placek i wylać resztę masy serowej. Przykryć całość ostatnim plackiem. Pozostawić do wystygnięcia. Ostudzone ciasto polać polewą czekoladową (np. rozpuszczoną mleczną czekoladą z odrobiną masła). Ciasto przechowywać w lodówce. Najlepiej smakuje po 2-3 dniach leżakowania kiedy smaki dobrze się przegryzą a placki miodowe staną się mięciutkie.
znam ten przepis i również bardzo mi smakuje :)coś przepysznego :)
OdpowiedzUsuńteż znam, też mam u siebie :-)
OdpowiedzUsuńwygląda naprawdę smakowicie :)
OdpowiedzUsuńI tak smakuje! :) Znowu chętnie bym zjadła chociaż kawałeczek... ;)
Usuńzjadłabym! :D Wygląda pysznie!
OdpowiedzUsuńA z każdym dniem zyskuje na smaku. Jest pyszny! :)
UsuńChciałabym upiec ten smacznie wyglądający sernik :) Tylko mam pytanie na jakiej wielkości blachę jest ten przepis?
OdpowiedzUsuńdużą blachę :)
UsuńPrzepis do niczego, jesli nie podano wielkosci blaszki
OdpowiedzUsuńJest informacja 25 x 35 cm
Usuńa jaka polewa?
OdpowiedzUsuń