07.04.2013

Sernik gotowany

Przepyszny sernik gotowany przekładany plackami miodowymi. Jest to świetna propozycja dla tych, którzy obawiają się upiec sernik tradycyjny. Ten sernik nie może się nie udać! :-) Masę serową należy tylko ugotować a przygotowanie i upieczenie placków miodowych nie sprawia większych trudności. Sernik należy przygotować 2-3 dni wcześniej i do czasu konsumpcji przechowywać w lodówce (placki miodowe zmiękną a smaki się przegryzą). Polecam!


Sernik gotowany
Print Friendly and PDF  
PRZEPIS
/forma: 25 x 35 cm/

Temperatura pieczenia placków miodowych: 190oC
Czas pieczenia placków miodowych: ok. 25 min. 

Ciasto
  • 3 szkl. mąki pszennej
  • 1 szkl. cukru
  • 2 jajka
  • 0,5 kostki (100 g) masła
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki mleka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia lub 1 łyżeczka sody

    Masa serowa
    • 1 kg sera trzykrotnie zmielonego
    • 5 jaj
    • 3/4 szkl. cukru
    • 1 kostka masła (200 g)
    • 1 szkl. mleka
    • budyń śmietankowy bez cukru
    • zapach waniliowy

    Przygotowanie
    1. Ciasto. Z podanych składników zagnieść ciasto. Podzielić na 3 części. Upiec placki na mocno złoty kolor w temp. 190oC przez ok. 25 min.
    2. Masa serowa. W garnku z grubym dnem zagotować ser, jajka, cukier i masło. Mieszając doprowadzić do wrzenia. W szklance mleka rozprowadzić budyń śmietankowy, dodać zapach waniliowy. Mieszankę dodać do wrzącej masy serowej. Zagotować.
    3. Złożenie ciasta. Na upieczony placek miodowy wylać 1/2 gorącej masy serowej, następnie położyć drugi placek i wylać resztę masy serowej. Przykryć całość ostatnim plackiem. Pozostawić do wystygnięcia. Ostudzone ciasto polać polewą czekoladową (np. rozpuszczoną mleczną czekoladą z odrobiną masła). Ciasto przechowywać w lodówce. Najlepiej smakuje po 2-3 dniach leżakowania kiedy smaki dobrze się przegryzą a placki miodowe staną się mięciutkie.
    Smacznego

     



    10 komentarzy:

    1. znam ten przepis i również bardzo mi smakuje :)coś przepysznego :)

      OdpowiedzUsuń
    2. też znam, też mam u siebie :-)

      OdpowiedzUsuń
    3. wygląda naprawdę smakowicie :)

      OdpowiedzUsuń
      Odpowiedzi
      1. I tak smakuje! :) Znowu chętnie bym zjadła chociaż kawałeczek... ;)

        Usuń
    4. Odpowiedzi
      1. A z każdym dniem zyskuje na smaku. Jest pyszny! :)

        Usuń
    5. Chciałabym upiec ten smacznie wyglądający sernik :) Tylko mam pytanie na jakiej wielkości blachę jest ten przepis?

      OdpowiedzUsuń
    6. Przepis do niczego, jesli nie podano wielkosci blaszki

      OdpowiedzUsuń

    Podziel się swoimi uwagami na temat przepisu

    Facebook

    Obserwatorzy

    Tutaj jestem

    Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne przepisy kulinarne Przepisy Na - katalog Kulinarny
    zBLOGowani.pl