Pyszne, zdrowe, pożywne ciasto z płatkami owsianymi i otrębami. Ale to nie wszystkie zdrowe składniki tego ciacha. Do ciasta dodajemy również siemię lniane, żurawinę, jogurt naturalny, miód oraz orzechy. Ciasto ma wspaniały smak i kolor karmelu (płatki, siemię, otręby i orzechy podpiekłam przez parę minut w piekarniku dzięki temu ciasto ma taki kolor i orzechowo-miodowo-karmelowy smak). Jest bardzo sycące bo jeden (no niech będzie dwa ;)) kawałki zaspakajają nie tylko ochotę na coś słodkiego, ale i głód (to pewnie przez błonnik zawarty w dodatkach). Warto skorzystać z przepisu by poskromić apetyt na słodkości a przy tym nadal zdrowo i świadomie się odżywiać. Przepis jak znalazł na wiosnę i nadchodzące lato, kiedy chcemy poczuć się nieco lżejsi. :) Ciasto jest dobre samo w sobie, ale z masłem orzechowym również niczego sobie. ;) Bardzo polecam.
Pyszne ciasto owsiane z otrębami (na zdrowie!)
PRZEPIS
(źródło: "Zdrowie na talerzu", wyd. RD, w nawiasie moje modyfikacje)
Temperatura pieczenia: 180oC | Czas pieczenia: 1h20min.
Składniki (forma: 23x12 cm)
- 1 1/2 szkl. płatków owsianych
- 1/2 szkl. siemienia lnianego, całe ziarna (miałam tylko 1/4 szkl. i tyle dałam)
- 1/2 szkl. otrębów pszennych (dałam 3/4 szkl. by zrekompensować niedostatek siemienia)
- 1 szkl. mąki pszennej (użyłam mąki tortowej)
- 1/2 szkl. cukru trzcinowego
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3/4 łyżeczki soli (można dać 1/2 łyżeczki)
- 1 1/2 szkl. chudego jogurtu naturalnego (dałam zwykły jogurt naturalny Activia)
- 2/3 szkl. miodu
- 1 duże jajko
- 1 szklanka rodzynków (dałam żurawinę)
- 1 duża łyżka masła orzechowego
- ziarenka z 1 laski wanilii
- garść orzechów brazylijskich
- garść orzechów laskowych
- Płatki owsiane, siemię lniane , otręby pszenne oraz opcjonalnie orzechy wsypać na dużą blachę i opiekać w temp. 180oC ok. 7-9 min., aż otręby lekko się przyrumienią. Przełożyć do malaksera i zmielić na drobno.
- Przełożyć do dużej miski, dodać mąkę, cukier, proszek do pieczenia i sól (opcjonalnie dodać ziarenka z 1 laski wanilii).
- Utrzeć jogurt z miodem, jajkiem i opcjonalnie z masłem orzechowym. Zrobić zagłębienie w środku suchych składników i wlać jogurtową masę. Dodać żurawinę lub rodzynki. Wymieszać łyżką delikatnie (jak ciasto na muffinki).
- Przełożyć ciasto do foremki i piec 1 h ok. 20 min. (piekłam o 25 minut dłużej). Ciasto ma się piec do tzw. suchego patyczka. Zostawić w blaszce przez 5 minut a następnie wyłożyć na kratkę do całkowitego ostudzenia.
Smacznego
Wygląda pięknie. Trochę jak chlebek.
OdpowiedzUsuńCzytając sam tytuł wiedziałam, że to będzie coś dla mnie, a kiedy doczytałam do końca składniki to już całkiem przepadłam! Zapisuję sobie:)
OdpowiedzUsuńCieszę się, ze trafiłam w gust. :) Czekam na wrażenia. ;)
UsuńZdecydowanie zapisuję ponieważ lubię takie "fit łakocie" ;)
OdpowiedzUsuńJa również, mam jeszcze parę pomysłów na takie "fit łakocie". :)
Usuńnie dość, że zdrowe to i jeszcze pyszne! koniecznie do zdrobienia :)
OdpowiedzUsuńtakim ciastem można się zajadać i zajadać! :)
OdpowiedzUsuńPiekne to ciacho :)
OdpowiedzUsuńUwieeelbiam takie zdrowe słodkości :)
OdpowiedzUsuńCiekawie wygląda - zapisuję...
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł, zapisuję przepis:-)
OdpowiedzUsuńGenialne, z tego co widzę, prawie wegańkie i z małą ilością tłuszczu, świetne :-)
OdpowiedzUsuńA właśnie! Zdążyłaś mnie 'przyłapać' nim tu wpadłam do Ciebie i pochwaliłam ciachem z Twojego przepisu - upiekłam i jest bardzo dobre! Faktycznie, po zmianie paru składników można wypiec już coś zupełnie innego; fajna sprawa takie uniwersalne receptury :]]
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!
N.
Tak, podstawowy przepis można wzbogacać o ulubione bakalie. A Twoje ciacho wypatrzyłam na durszlaku. ;)
UsuńSuper ciacho! Będę musiała go wypróbować!:)
OdpowiedzUsuńZrobiłam, wlasnie sie piecze mam nadz ze nie wyjdzie zakalec jesli tak to sie poddaję bo ostatnio tylko takie mi wychodza:(( nie wiem co jest
OdpowiedzUsuńDaj znać jak wyszło ciasto!
UsuńWitam, czy można pominąć miód lub czymś go zastąpic?
OdpowiedzUsuńBez miodu będzie na pewno niesłodkie i trudno mi powiedzieć jaki będzie efekt końcowy. Można zamiast miodu dodać cukier biały lub trzcinowy, albo syrop z agawy/klonowy, ale to już będzie inne ciasto. :)
UsuńHm....dzisiaj zrobiłam😀 z połowy składników ale chyba dodałam za dużo sybkich składników bo wyszło za twarde 😔 Piecze się ale raczej nie będzie udane😔
OdpowiedzUsuńMam nadzieję, że mimo wszystko wyszło smaczne. :)
Usuń