1.05.2013

Ciasto owsiane

Pyszne, zdrowe, pożywne ciasto z płatkami owsianymi i otrębami. Ale to nie wszystkie zdrowe składniki tego ciacha. Do ciasta dodajemy również siemię lniane, żurawinę, jogurt naturalny, miód oraz orzechy. Ciasto ma wspaniały smak i kolor karmelu (płatki, siemię, otręby i orzechy podpiekłam przez parę minut w piekarniku dzięki temu ciasto ma taki kolor i orzechowo-miodowo-karmelowy smak). Jest bardzo sycące bo jeden (no niech będzie dwa ;)) kawałki zaspakajają nie tylko ochotę na coś słodkiego, ale i głód (to pewnie przez błonnik zawarty w dodatkach). Warto skorzystać z przepisu by poskromić apetyt na słodkości a przy tym nadal zdrowo i świadomie się odżywiać. Przepis jak znalazł na wiosnę i nadchodzące lato, kiedy chcemy poczuć się nieco lżejsi. :) Ciasto jest dobre samo w sobie, ale z masłem orzechowym również niczego sobie. ;) Bardzo polecam.


Pyszne ciasto owsiane z otrębami (na zdrowie!)


PRZEPIS
(źródło: "Zdrowie na talerzu", wyd. RD, w nawiasie moje modyfikacje)
Print Friendly and PDF

Temperatura pieczenia: 180oC  Czas pieczenia: 1h20min.


Składniki (forma: 23x12 cm)
  • 1 1/2 szkl. płatków owsianych
  • 1/2 szkl. siemienia lnianego, całe ziarna (miałam tylko 1/4 szkl. i tyle dałam)
  • 1/2 szkl. otrębów pszennych (dałam 3/4 szkl. by zrekompensować niedostatek siemienia)
  • 1 szkl. mąki pszennej (użyłam mąki tortowej)
  • 1/2 szkl. cukru trzcinowego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3/4 łyżeczki soli (można dać 1/2 łyżeczki)
  • 1 1/2 szkl. chudego jogurtu naturalnego (dałam zwykły jogurt naturalny Activia)
  • 2/3 szkl. miodu
  • 1 duże jajko
  • 1 szklanka rodzynków (dałam żurawinę)
 dodatkowo dodałam (nie było w przepisie): 
  • 1 duża łyżka masła orzechowego
  • ziarenka z 1 laski wanilii
  • garść orzechów brazylijskich
  • garść orzechów laskowych
Przygotowanie
  1. Płatki owsiane, siemię lniane , otręby pszenne oraz opcjonalnie orzechy wsypać na dużą blachę i opiekać w temp. 180oC  ok. 7-9 min., aż otręby lekko się przyrumienią. Przełożyć do malaksera i zmielić na drobno.
  2. Przełożyć do dużej miski, dodać mąkę, cukier, proszek do pieczenia i sól (opcjonalnie dodać ziarenka z 1 laski wanilii).
  3. Utrzeć jogurt z miodem, jajkiem i opcjonalnie z masłem orzechowym. Zrobić zagłębienie w środku suchych składników i wlać jogurtową masę. Dodać żurawinę lub rodzynki. Wymieszać łyżką delikatnie (jak ciasto na muffinki).
  4. Przełożyć ciasto do foremki i piec 1 h ok. 20 min. (piekłam o 25 minut dłużej). Ciasto ma się piec do tzw. suchego patyczka. Zostawić w blaszce przez 5 minut a następnie wyłożyć na kratkę do całkowitego ostudzenia. 
Ciasto jest najlepsze w dniu pieczenia.
Smacznego

Przywołujemy wiosnę!!!

21 komentarzy:

  1. Wygląda pięknie. Trochę jak chlebek.

    OdpowiedzUsuń
  2. Czytając sam tytuł wiedziałam, że to będzie coś dla mnie, a kiedy doczytałam do końca składniki to już całkiem przepadłam! Zapisuję sobie:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, ze trafiłam w gust. :) Czekam na wrażenia. ;)

      Usuń
  3. Zdecydowanie zapisuję ponieważ lubię takie "fit łakocie" ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja również, mam jeszcze parę pomysłów na takie "fit łakocie". :)

      Usuń
  4. nie dość, że zdrowe to i jeszcze pyszne! koniecznie do zdrobienia :)

    OdpowiedzUsuń
  5. takim ciastem można się zajadać i zajadać! :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwieeelbiam takie zdrowe słodkości :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ciekawie wygląda - zapisuję...

    OdpowiedzUsuń
  8. Świetny pomysł, zapisuję przepis:-)

    OdpowiedzUsuń
  9. Genialne, z tego co widzę, prawie wegańkie i z małą ilością tłuszczu, świetne :-)

    OdpowiedzUsuń
  10. A właśnie! Zdążyłaś mnie 'przyłapać' nim tu wpadłam do Ciebie i pochwaliłam ciachem z Twojego przepisu - upiekłam i jest bardzo dobre! Faktycznie, po zmianie paru składników można wypiec już coś zupełnie innego; fajna sprawa takie uniwersalne receptury :]]

    Pozdrawiam!
    N.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, podstawowy przepis można wzbogacać o ulubione bakalie. A Twoje ciacho wypatrzyłam na durszlaku. ;)

      Usuń
  11. Super ciacho! Będę musiała go wypróbować!:)

    OdpowiedzUsuń
  12. Zrobiłam, wlasnie sie piecze mam nadz ze nie wyjdzie zakalec jesli tak to sie poddaję bo ostatnio tylko takie mi wychodza:(( nie wiem co jest

    OdpowiedzUsuń
  13. Witam, czy można pominąć miód lub czymś go zastąpic?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bez miodu będzie na pewno niesłodkie i trudno mi powiedzieć jaki będzie efekt końcowy. Można zamiast miodu dodać cukier biały lub trzcinowy, albo syrop z agawy/klonowy, ale to już będzie inne ciasto. :)

      Usuń
  14. Hm....dzisiaj zrobiłam😀 z połowy składników ale chyba dodałam za dużo sybkich składników bo wyszło za twarde 😔 Piecze się ale raczej nie będzie udane😔

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mam nadzieję, że mimo wszystko wyszło smaczne. :)

      Usuń

Podziel się swoimi uwagami na temat przepisu

Facebook

Obserwatorzy

Tutaj jestem

Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne przepisy kulinarne Przepisy Na - katalog Kulinarny
zBLOGowani.pl