Dodatek mleczka kokosowego i masła orzechowego nadaje bardzo ciekawy, oryginalny smak. Warto od czasu do czasu spróbować czegoś innego, odkrywać nowe smaki i połączenia. Ja to danie zrobiłam w wersji wegetariańskiej, ale można również dodać kawałki kurczaka lub paseczki wołowiny (na pewno będą świetnie pasowały).
P.S Danie na zdjęciu może nie prezentuje się zbyt efektownie, ale było naprawdę smaczne. :)
Makaron w sosie kokosowym
PRZEPIS
(źródło: "Makaron. Dania tradycyjne i nowe przepisy")
Składniki (na 3 porcje)
- 275 g ulubionego makaronu (u mnie penne tricolor)
- 3 łyżki oleju arachidowego (użyłam oleju z orzechów włoskich)
- 2 posiekane ząbki czosnku
- 2 pokrojone szalotki (użyłam jedną średnią cebulę)
- 226 g fasolki szparagowej (dałam mrożoną)
- 100 g pomidorków cherry, pokrojonych na pół (ok. 6-7)
- 1 łyżeczka wiórków chili
- 4 łyżki masła orzechowego z kawałkami orzechów (typ crunchy)
- 150 ml mleczka kokosowego
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego (następnym razem dałabym mniej, ok. 0,5 łyżki)
- Makaron ugotować wg instrukcji na opakowaniu.
- W woku lub na patelni rozgrzać olej, dodać czosnek oraz dymkę. Smażyć ok. 1 min.
- Makaron odcedzić i dodać razem z fasolką do woka. Smażyć ok. 5 minut. Dodać pomidorki, wymieszać.
- W miseczce wymieszać wiórki chili z masłem orzechowym, mleczkiem kokosowym i koncentratem pomidorowym. Otrzymaną mieszaninę dodać do makaronu i całośc dobrze wymieszać. Dobrze zagrzać i przełożyć na talerz. Od razu podawać.
Notatki: to jest wersja wegetariańska; można dodać na trzecim etapie mięso z kurczaka lub wołowinę.
Smacznego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Podziel się swoimi uwagami na temat przepisu