17.06.2014

Sernikobrownie

Nie dość, że to moje pierwsze brownie to jeszcze do tego sernikobrownie. Moje obawy związane z "zakalcowatym" brownie były zupełnie nieuzasadnione. Na pierwszy raz postanowiłam wypróbować przepis z bloga Kwestia Smaku. Piekłam w nieco większej formie dlatego zwiększyłam ilość użytego sera (pozostawiając tę samą ilość pozostałych składników). Ciasto polałam polewa czekoladową. Polecam bo jest bardzo smaczne.

Sernikobrownie
Temperatura pieczenia:
170oC |
Czas pieczenia:
1 h 15 min. (brownie 20 min,  +  masa serowa razem 55 min.)|
Blacha:
30 x 24 cm.|
Źródło:
link

Spód brownie
  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 200 g masła
  • 3 jajka
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 1 niepełna szkl. cukru pudru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 120 g mąki pszennej
Masa serowa
  • 1 kg sera (użyłam dwukrotnie więcej sera niż w przepisie wiaderka z Piątnicy)
  • 3/4 puszki skondensowanego mleka słodzonego
  • 2 jajka
Polewa czekoladowa
  • 200 g czekolady gorzkiej (użyłam deserowej Wedla)
  • 1 czubata łyżka masła
  • 2-3 łyżki pozostałego mleka skondensowanego słodzonego
  • 2 łyżki mleka (jeśli masa jest za gęsta)
Przygotowanie

Brownie. Roztopić czekoladę w rondelku razem z masłem, nie podgrzewając za bardzo masy. Ostudzić. Jajka ubić na puszystą pianę razem z cukrem i wanilią, następnie wymieszać z ostudzoną czekoladą i masłem. Na koniec delikatnie połączyć w jednolitą masę z przesianą mąką (można mikserem na małych obrotach). Masę wylać do blaszki 30x24 cm wyłożonej papierem do pieczenia i piec w temperaturze 170oC przez ok. 20-25 minut (patyczek może być delikatnie oblepiony okruszkami, nie może to być jednak surowe ciasto).

Masa serowa. Utrzeć ser na gładką i jednolitą masę, następnie stopniowo, po jednej łyżce dodawać mleko skondensowane. Później wbić kolejno po jednym jajku, ciągle miksując. Masę serową wylać na jeszcze ciepłą warstwę czekoladową (moja była bardzo rzadka, prawie jak woda a po upieczeniu i wystudzeniu dość gęsta). Wstawić do piekarnika, zmniejszyć temperaturę do 160 stopni i piec ciasto przez 35 minut. Studzić w uchylonym piekarniku. Wstawić do lodówki na około godzinę bez przykrycia. Pokroić na kwadraty.

Polewa czekoladowa. W garnuszku na bardzo małym ogniu rozpuścić masło i czekoladę cały czas mieszając. Dodać mleko skondensowane. Całość wymieszać. Jeśli masa jest gęsta dodać 1-2 łyżki mleka.Jeszcze ciepłą polewą polać ciasto.

UWAGA
Masa serowa po upieczeniu jest dość gęsta. Można zwiększyć ilość jajek.

Smacznego






18 komentarzy:

  1. wygląda obłędnie pysznie :) z pewnością też tak smakuje! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Super Ci wyszło :) Porywam kawałek ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. pyszności:) zjadłabym kosteczkę:)

    OdpowiedzUsuń
  4. PRZEPYSZNIE KUSI WYGLĄDEM;) UWIELBIAM TAKIE ZESTAWIENIA..POLECAM MÓJ SERNICZEK Z NUTĄ WANILII I TRUSKAWKAMI.POZDRAWIAM:
    http://gotujenacodzien.blogspot.com/2014/06/sernik-na-zimno-z-nuta-wanilii.html

    OdpowiedzUsuń
  5. To ciasto zdecydowanie kusi, musi być pyszne; )

    OdpowiedzUsuń
  6. Ojjjj nie udałoby się odmówić. Wygląda obłędnie pysznie!

    OdpowiedzUsuń
  7. Mmm, zdecydowanie wygląda kusząco :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Wygląda pysznie, koniecznie muszę wypróbować przepis :)
    ---
    http://takeittasty.blogspot.com
    http://facebook.com/takeittasty

    OdpowiedzUsuń
  9. właśnie siedzi w piekarniku :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Wreszcie ma przepis na sernik, który Mi wychodzi - jest obłędny :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Ja bym chciała upewnić się do tego czasu pieczenia w górnej części pisze 55min masa serowa a w dolnej 35min to który czas jest ten właściwy ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Miałam na mysli, że z masą serową pieczemy 55 min. Poprawiam w przepisie by była jasność.

      Usuń
  12. Piekłam serowa 35 minut dopiero później przeczytałam, że ma być 55 :/ podpiekam z nadzieją, że bezie dobrze.

    OdpowiedzUsuń
  13. Dała Pani 2 kg twarogu z wiaderka? dobrze zrozumiałam? pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dalam 1 kg, to juz jest ilosc po podwojeniu. W przepisie na ktorym sie wzorowalam bylo 0,5 kg sera.

      Usuń
  14. może być bez mleka skondensowanego?

    OdpowiedzUsuń
  15. Nie zrozumiałam fragmentu o tym "Masę serową wylać na jeszcze ciepłą warstwę czekoladową (moja była bardzo rzadka, prawie jak woda a po upieczeniu i wystudzeniu dość gęsta)" ja jak robię samo brownie to po 30 minutach jest już gotowe (bo tyle powinno się piec brownie (ma być lekko wilgotne w środku ) więc jeśli Pani wyszła po 25 minutach woda? a jeszcze kolejne pół godziny z masą serową to nie wyszedł ten spód zbyt suchy?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Spód po tych 25 min. nie był wodnisty. Patyczek był dość mocno pokryty okruszkami. Po wylaniu masy serowej, która jest wilgotna, spód również pochłania jej wilgoć. Spód zatem po wypieczeniu nie wyszedł mi zbyt suchy. Każdy jednak musi dopasować przepis do swojego doświadczenia z danym piekarnikiem bo piekarnik piekarnikowi nierówny.

      Usuń

Podziel się swoimi uwagami na temat przepisu

Facebook

Obserwatorzy

Tutaj jestem

Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne przepisy kulinarne Przepisy Na - katalog Kulinarny
zBLOGowani.pl