03.05.2013

Mielone z soczewicą

Bardzo smaczne kotlety z dodatkiem zdrowej soczewicy (zielonej, ale można użyć dowolnej) i pieczarek. Są pyszne! Kotleciki są puszyste. Bardzo gorąco zachęcam do wypróbowania.

Kotlety mielone z soczewicą

PRZEPIS

Print Friendly and PDFSkładniki
  • 0,5 kg mięsa mielonego wieprzowego
  • 3/4 szkl. soczewicy zielonej (suchej)
  • 2 średnie cebule
  • 7 średnich pieczarek
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 jajko
  • 1 czerstwa bułka
  • 2 łyżki bułki tartej
  • pieprz
  • sól
  • majeranek
  • bułka tarta do obtaczania kotletów
  • olej do smażenia
Przygotowanie
  1. Soczewicę zalać wodą i odstawić na 1h. Następnie gotować przez ok. 0,5h, odcedzić wodę (jeśli została) i zmiksować na "papkę". 
  2. Czerstwą bułkę namoczyć w wodzie (ok. 20 min), po czym odcisnąć.
  3. Pieczarki umyć, wysuszyć, drobno pokroić i usmażyć.
  4. Cebulę drobno pokroić i usmażyć na niewielkiej ilości oleju. Czosnek obrać i wycisnąć przez praskę.
  5. Wymieszać mięso, soczewicę, pieczarki, bułki, jajko, cebulę, czosnek i przyprawy, całość dobrze wyrobić.
  6. Z masy formować kotleciki, obtoczyć  w bułce tartej i smażyć do zrumienienia z dwóch stron na rozgrzanym oleju. 
Smacznego 

1 komentarz:

  1. napewno wypróbuje bo prezentują się bardzo smacznie i napewno tak też smakują :)

    OdpowiedzUsuń

Podziel się swoimi uwagami na temat przepisu

Facebook

Obserwatorzy

Tutaj jestem

Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne przepisy kulinarne Przepisy Na - katalog Kulinarny
zBLOGowani.pl