Bardzo smaczne kotlety z dodatkiem zdrowej soczewicy (zielonej, ale można użyć dowolnej) i pieczarek. Są pyszne! Kotleciki są puszyste. Bardzo gorąco zachęcam do wypróbowania.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEglVAxhIDs0KKHWCNeRJdXD_-588ciAy-wToIDp1L9EDBAgTXXSHgXA0S3NkpzrvX6Cr6FE2ipTpf7GDk4G1l6k1U2aLla4wKscpgNq-Ma-5XJeXSWPlwJP3dIW30nfxy9nVnr1XauTjANv/s640/DSC_0114-1-4.jpg)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjtU7zF_-DyUnjyfGUtvzJyqQucET_E6c-CzhqVQE6-ZZrGMutaxDqTywqpoHxwqArQLoVnx_3n61lPqukLsDaO-1r5hEGDXgc2Ld2KFvA8edleyFHzijfVNKQNAKpPF20vIohoK-7J6MWI/s200/DSC_0129-1-1.jpg)
PRZEPIS
![Print Friendly and PDF](http://cdn.printfriendly.com/button-print-gry20.png)
- 0,5 kg mięsa mielonego wieprzowego
- 3/4 szkl. soczewicy zielonej (suchej)
- 2 średnie cebule
- 7 średnich pieczarek
- 1 ząbek czosnku
- 1 jajko
- 1 czerstwa bułka
- 2 łyżki bułki tartej
- pieprz
- sól
- majeranek
- bułka tarta do obtaczania kotletów
- olej do smażenia
- Soczewicę zalać wodą i odstawić na 1h. Następnie gotować przez ok. 0,5h, odcedzić wodę (jeśli została) i zmiksować na "papkę".
- Czerstwą bułkę namoczyć w wodzie (ok. 20 min), po czym odcisnąć.
- Pieczarki umyć, wysuszyć, drobno pokroić i usmażyć.
- Cebulę drobno pokroić i usmażyć na niewielkiej ilości oleju. Czosnek obrać i wycisnąć przez praskę.
- Wymieszać mięso, soczewicę, pieczarki, bułki, jajko, cebulę, czosnek i przyprawy, całość dobrze wyrobić.
- Z masy formować kotleciki, obtoczyć w bułce tartej i smażyć do zrumienienia z dwóch stron na rozgrzanym oleju.
Smacznego
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjJ6Z_CK7E8s22lYWFQslmD_iN_NMcn3D8rDjdUD1juAmrW5MFA5_m3jfeGcFnaM62bUUkskgUFAFIDXLFb9IoLXQp3AGQfnQk2PSrcvty3PS6yJ3Nsp6_wIwO1R9ggNe_9Zwth68A2sE3I/s640/DSC_0114-1.jpg)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjtU7zF_-DyUnjyfGUtvzJyqQucET_E6c-CzhqVQE6-ZZrGMutaxDqTywqpoHxwqArQLoVnx_3n61lPqukLsDaO-1r5hEGDXgc2Ld2KFvA8edleyFHzijfVNKQNAKpPF20vIohoK-7J6MWI/s640/DSC_0129-1-1.jpg)
napewno wypróbuje bo prezentują się bardzo smacznie i napewno tak też smakują :)
OdpowiedzUsuń