Bardzo smaczne kotlety z dodatkiem zdrowej soczewicy (zielonej, ale można użyć dowolnej) i pieczarek. Są pyszne! Kotleciki są puszyste. Bardzo gorąco zachęcam do wypróbowania.
Kotlety mielone z soczewicą
PRZEPIS
Składniki
- 0,5 kg mięsa mielonego wieprzowego
- 3/4 szkl. soczewicy zielonej (suchej)
- 2 średnie cebule
- 7 średnich pieczarek
- 1 ząbek czosnku
- 1 jajko
- 1 czerstwa bułka
- 2 łyżki bułki tartej
- pieprz
- sól
- majeranek
- bułka tarta do obtaczania kotletów
- olej do smażenia
- Soczewicę zalać wodą i odstawić na 1h. Następnie gotować przez ok. 0,5h, odcedzić wodę (jeśli została) i zmiksować na "papkę".
- Czerstwą bułkę namoczyć w wodzie (ok. 20 min), po czym odcisnąć.
- Pieczarki umyć, wysuszyć, drobno pokroić i usmażyć.
- Cebulę drobno pokroić i usmażyć na niewielkiej ilości oleju. Czosnek obrać i wycisnąć przez praskę.
- Wymieszać mięso, soczewicę, pieczarki, bułki, jajko, cebulę, czosnek i przyprawy, całość dobrze wyrobić.
- Z masy formować kotleciki, obtoczyć w bułce tartej i smażyć do zrumienienia z dwóch stron na rozgrzanym oleju.
Smacznego
napewno wypróbuje bo prezentują się bardzo smacznie i napewno tak też smakują :)
OdpowiedzUsuń