Sernik z polewą czekoladową

Wymyśliłam sobie sernik na cienkim kakaowym spodzie (bardziej biszkoptowym niż kruchym), oblany grubą warstwą mlecznej polewy czekoladowej. Spód dobrze się sprawdził, nie jest ani za miękki, ani za twardy. Masa serowa oczywiście w dużej mierze zależy od zastosowanego sera (w przepisie podałam dokładne nazwy serów jakich użyłam). I polewa czekoladowa..... Ta polewa jest pyszna! Zrobiłam ją na bazie czekolady gorzkiej, dosłodziłam łyżką cukru pudru bo chciałam przełamać gorzki smak czekolady (można też nie dodawać cukru; wszystko zależy od tego na co mamy ochotę). Dodałam również łyżkę śmietany. Polewa wyszła rewelacyjna, jest mleczna, aksamitna, miękka (i zwarta zarazem). Pychotka. :)
Aktualizacja wpisu z dn. 5 maja br.
Tak się złożyło (zupełnie przez przypadek), że wpis ten powstał dokładnie 6 miesięcy po ukazaniu się pierwszego wpisu na blogu, a był to przepis na chleb orkiszowy. :) Całkiem ładnie się złożyło. ;)


Sernik z polewą czekoladową

PRZEPIS
(tortownica: ø22 cm)


Kakaowy spód sernika 
(źródło: "Czekolada", Jacqueline Bellefontaine)  

Temperatura: 180oC | Czas pieczenia: ~25 min.

Print Friendly and PDF
  • 5,5 łyżek mąki pszennej
  • 1 czubata łyżka kakao
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1 jajko
  • 1 łyżka miodu
  • 50 ml oleju słonecznikowego
  • 50 ml mleka
Masa serowa

Temperatura piekarnika: 170oC | Czas pieczenia: ok. 1 h 30 min

  • 500 g twarogu śmietankowego (użyłam OSM Sokołów Podlaski)
  • 200 g twarogu tłustego (Mlekpol, Mazurski Smak)
  • 3 jajka
  • 250 ml śmietanki kremówki 30%
  • 1 laska wanilii
  • 3/4 szkl. cukru białego
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 3 łyżki soku z cytryny
Polewa czekoladowa
  • 100 g czekolady gorzkiej, połamaną na kostki (miałam Alpen Gold 65%)
  • 2-3 łyżki mleka
  • 1 czubata łyżki śmietany 18%
  • 1 łyżka cukru pudru (opcjonalnie; ilość wg uznania)
  • 1 łyżeczka syropu waniliowego (lub aromat/ekstrakt waniliowy)
Przygotowanie  

Kakaowy spód sernika
  1. Przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao. Dodać cukier puder. Wymieszać łyżką suche składniki.
  2. Zrobić zagłębienie i wbić jajko, wlać olej, mleko i miód. Wszystkie składniki dobrze rozetrzeć drewnianą łyżką.
  3. Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać ciasto do formy i wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180oC na ok. 20-25 min. (wierzch ma być sprężysty przy dotknięciu palcem w środek). Spód ostudzić.
    Masa serowa
    1. Śmietanę kremówkę podgrzać na ogniu z ziarenkami z jednej laski wanilii (pozbawioną nasionek laskę również wrzucić do śmietany, później ją wyjąć) a następnie ostudzić.
    2. Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
    3. Ser zmielić lub przy pomocy blendera zmiksować na gładką masę.
    4. Do sera dodać wszystkie pozostałe składniki. Utrzeć mikserem do połączenia składników (nie za długo), dodać śmietanę (laskę wanilii uprzednio wyjąć).
    5. Zmiksowaną masę serową przełożyć na ostudzony spód kakaowy. Piec w temperaturze 170oC przez ok. 1h 30 min.
      Polewa czekoladowa  
      1. Do garnuszka wlać mleko i postawić go na małym ogniu. Dodać kawałki czekolady, cukier puder, aromat waniliowy. Cały czas mieszać łyżką, żeby nie przypalić rozpuszczającej się czekolady.
      2. Gdy czekolada się rozpuści dodać śmietanę. Zamieszać do połączenia składników (jeśli masa jest za gęsta dodać odrobinę mleka). Zdjąć z ognia i mieszać by polewa troszkę przestygła. 
      3. Polać jeszcze ciepłą (a nie gorącą) polewą czekoladową wystudzone ciasto. Sernik studzić kilka godzin w temperaturze pokojowej a następnie wstawić do lodówki na kilkanaście godzin (najlepiej na noc).

      Smacznego  
        
      Przywołujemy wiosnę!!!

      24 komentarze:

      1. Piękny i pyszny wymyśliłaś sobie ten sernik! :-)

        OdpowiedzUsuń
      2. Wspaniały wypiek. Uwielbiam sernik, a ten wygląda iście niebiańsko !

        OdpowiedzUsuń
      3. tak, ta polewa kusi bardzo na kawałek takiego serniczka, piękny! :)

        OdpowiedzUsuń
      4. mniam, sama pyszność:)
        Pozdrawiam, miłego popołudnia życzę:)

        OdpowiedzUsuń
      5. sernik niebiański, wrażenie nie tylko robi pięknie aksamitna polewa ale też i kremowy wygląd sera :)mega pyszności:)

        OdpowiedzUsuń
      6. aż ślinka cieknie, kocham serniki mniam!

        OdpowiedzUsuń
      7. O masz ci los, ja taka głodna i już o tej porze nie powinnam jeść słodkiego a tu taki serniczek bajeczny. Cudny jest !!!

        OdpowiedzUsuń
      8. zdjęcie bardzo na mnie działa... :D

        OdpowiedzUsuń
      9. Dziękuję za miłe komentarze. Nie pozostaje zatem nic innego jak tylko zrobić taki serniczek. :)

        OdpowiedzUsuń
      10. Uuuwielbiam te serniki na cieście kakaowym. Kiedyś robiłam podobne w wersji Izaury, pyszności :)

        OdpowiedzUsuń
        Odpowiedzi
        1. Również znam Izaurę, czyli połączenie murzynka z sernikiem. Isaura troszkę inaczej wygląda (ma więcej ciasta kakaowego). Może kiedyś przepis zagości na moim blogu. :)

          Usuń
      11. Rewelacyjny! ostatnio doba zrobiła się dla mnie za krótka, ale jak tylko znajdę trochę więcej wolnego czasu to to jest mój nr jeden na liście do zrobienia :)

        OdpowiedzUsuń
        Odpowiedzi
        1. Dziękuję. :) Zatem jak tylko upieczesz ten serniczek, daj znać. :)

          Usuń
      12. I love your pictures and recipes. I'd like to inform you of a great new website www.foodieportal.com. I would like to invite you to come and join us and share your wonderful pictures with us. We are simply foodies and we are not photography snobs, so picture perfection is not important, all we care about is delicious food.

        OdpowiedzUsuń
      13. This cake looks just perfect!

        OdpowiedzUsuń
      14. bardzo smakowity, dziękujemy za zdjęcie!

        OdpowiedzUsuń
      15. uwielbiam serniki ;)
        a Twój wygląda perfekcyjnie ;)

        OdpowiedzUsuń
      16. Anonimowy2/12/13 21:42

        dziękuję za polewę, jest super, wykorzystałam ją do sernika pierniczkowego którego dziś upiekłam :) pozdrawiam
        Aga

        OdpowiedzUsuń
        Odpowiedzi
        1. Bardzo się cieszę, że posmakowała. Ja również byłam bardzo zadowolona z tej polewy. :) Pozdrawiam i dziękuję za komentarz.

          Usuń