Wymyśliłam sobie sernik na cienkim kakaowym spodzie (bardziej biszkoptowym niż kruchym), oblany grubą warstwą mlecznej polewy czekoladowej. Spód dobrze się sprawdził, nie jest ani za miękki, ani za twardy. Masa serowa oczywiście w dużej mierze zależy od zastosowanego sera (w przepisie podałam dokładne nazwy serów jakich użyłam). I polewa czekoladowa..... Ta polewa jest pyszna! Zrobiłam ją na bazie czekolady gorzkiej, dosłodziłam łyżką cukru pudru bo chciałam przełamać gorzki smak czekolady (można też nie dodawać cukru; wszystko zależy od tego na co mamy ochotę). Dodałam również łyżkę śmietany. Polewa wyszła rewelacyjna, jest mleczna, aksamitna, miękka (i zwarta zarazem). Pychotka. :)
Aktualizacja wpisu z dn. 5 maja br.
Tak się złożyło (zupełnie przez przypadek), że wpis ten powstał dokładnie 6 miesięcy po ukazaniu się pierwszego wpisu na blogu, a był to przepis na chleb orkiszowy. :) Całkiem ładnie się złożyło. ;)
Sernik z polewą czekoladową
PRZEPIS
(tortownica: ø22 cm)
Kakaowy spód sernika
(źródło: "Czekolada", Jacqueline Bellefontaine)
Temperatura: 180oC | Czas pieczenia: ~25 min.
- 5,5 łyżek mąki pszennej
- 1 czubata łyżka kakao
- 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 łyżki cukru pudru
- 1 jajko
- 1 łyżka miodu
- 50 ml oleju słonecznikowego
- 50 ml mleka
Temperatura piekarnika: 170oC | Czas pieczenia: ok. 1 h 30 min
- 500 g twarogu śmietankowego (użyłam OSM Sokołów Podlaski)
- 200 g twarogu tłustego (Mlekpol, Mazurski Smak)
- 3 jajka
- 250 ml śmietanki kremówki 30%
- 1 laska wanilii
- 3/4 szkl. cukru białego
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka mąki pszennej
- 3 łyżki soku z cytryny
- 100 g czekolady gorzkiej, połamaną na kostki (miałam Alpen Gold 65%)
- 2-3 łyżki mleka
- 1 czubata łyżki śmietany 18%
- 1 łyżka cukru pudru (opcjonalnie; ilość wg uznania)
- 1 łyżeczka syropu waniliowego (lub aromat/ekstrakt waniliowy)
Kakaowy spód sernika
- Przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao. Dodać cukier puder. Wymieszać łyżką suche składniki.
- Zrobić zagłębienie i wbić jajko, wlać olej, mleko i miód. Wszystkie składniki dobrze rozetrzeć drewnianą łyżką.
- Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać ciasto do formy i wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180oC na ok. 20-25 min. (wierzch ma być sprężysty przy dotknięciu palcem w środek). Spód ostudzić.
- Śmietanę kremówkę podgrzać na ogniu z ziarenkami z jednej laski wanilii (pozbawioną nasionek laskę również wrzucić do śmietany, później ją wyjąć) a następnie ostudzić.
- Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
- Ser zmielić lub przy pomocy blendera zmiksować na gładką masę.
- Do sera dodać wszystkie pozostałe składniki. Utrzeć mikserem do połączenia składników (nie za długo), dodać śmietanę (laskę wanilii uprzednio wyjąć).
- Zmiksowaną masę serową przełożyć na ostudzony spód kakaowy. Piec w temperaturze 170oC przez ok. 1h 30 min.
- Do garnuszka wlać mleko i postawić go na małym ogniu. Dodać kawałki czekolady, cukier puder, aromat waniliowy. Cały czas mieszać łyżką, żeby nie przypalić rozpuszczającej się czekolady.
- Gdy czekolada się rozpuści dodać śmietanę. Zamieszać do połączenia składników (jeśli masa jest za gęsta dodać odrobinę mleka). Zdjąć z ognia i mieszać by polewa troszkę przestygła.
- Polać jeszcze ciepłą (a nie gorącą) polewą czekoladową wystudzone ciasto. Sernik studzić kilka godzin w temperaturze pokojowej a następnie wstawić do lodówki na kilkanaście godzin (najlepiej na noc).
Piękny i pyszny wymyśliłaś sobie ten sernik! :-)
OdpowiedzUsuńWspaniały wypiek. Uwielbiam sernik, a ten wygląda iście niebiańsko !
OdpowiedzUsuńtak, ta polewa kusi bardzo na kawałek takiego serniczka, piękny! :)
OdpowiedzUsuńIdeealny!
OdpowiedzUsuńmniam, sama pyszność:)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam, miłego popołudnia życzę:)
sernik niebiański, wrażenie nie tylko robi pięknie aksamitna polewa ale też i kremowy wygląd sera :)mega pyszności:)
OdpowiedzUsuńaż ślinka cieknie, kocham serniki mniam!
OdpowiedzUsuńO masz ci los, ja taka głodna i już o tej porze nie powinnam jeść słodkiego a tu taki serniczek bajeczny. Cudny jest !!!
OdpowiedzUsuńzdjęcie bardzo na mnie działa... :D
OdpowiedzUsuńPrzepiękny :)
OdpowiedzUsuńDziękuję za miłe komentarze. Nie pozostaje zatem nic innego jak tylko zrobić taki serniczek. :)
OdpowiedzUsuńWygląda zachęcająco :)
OdpowiedzUsuńUuuwielbiam te serniki na cieście kakaowym. Kiedyś robiłam podobne w wersji Izaury, pyszności :)
OdpowiedzUsuńRównież znam Izaurę, czyli połączenie murzynka z sernikiem. Isaura troszkę inaczej wygląda (ma więcej ciasta kakaowego). Może kiedyś przepis zagości na moim blogu. :)
UsuńRewelacyjny! ostatnio doba zrobiła się dla mnie za krótka, ale jak tylko znajdę trochę więcej wolnego czasu to to jest mój nr jeden na liście do zrobienia :)
OdpowiedzUsuńDziękuję. :) Zatem jak tylko upieczesz ten serniczek, daj znać. :)
UsuńThis cake looks just perfect!
OdpowiedzUsuńWygląda idealnie!
OdpowiedzUsuńbardzo smakowity, dziękujemy za zdjęcie!
OdpowiedzUsuńuwielbiam serniki ;)
OdpowiedzUsuńa Twój wygląda perfekcyjnie ;)
Piękny, kuszący!
OdpowiedzUsuńdziękuję za polewę, jest super, wykorzystałam ją do sernika pierniczkowego którego dziś upiekłam :) pozdrawiam
OdpowiedzUsuńAga
Bardzo się cieszę, że posmakowała. Ja również byłam bardzo zadowolona z tej polewy. :) Pozdrawiam i dziękuję za komentarz.
Usuń