05.05.2013

Penne ze szpinakiem

(Przepis i wpis na blog autorstwa mojego męża. Mam nadzieję, że nie ostatni) :)

To danie niezmiennie wywołuje w nas wiele emocji w kuchni przy jego przygotowaniu, jako że każde z nas ma własną wizję jego przygotowania. Wersję mojej żony i autorki bloga znajdziecie tutaj: Spaghetti ze szpinakiem i fetą. Oba przepisy sprawdziliśmy kilkukrotnie i są to jedne z naszych ulubionych "szybkich" obiadów na wielki głód (kiedy nawet Danio nie pomaga).

Zgodnie z poniższym przepisem można nakarmić 3-4 osoby. Gotując mniej makaronu pochłaniamy w całości za jednym podejściem. Wszystkie składniki najlepiej przygotować sobie wcześniej, bo przy samym gotowaniu nie ma już czasu na krojenie, siekanie i zastanawianie się nad składnikami.

Penne ze szpinakiem w sosie śmietanowym

Print Friendly and PDFPRZEPIS
(dla 3-4 osób)

Składniki
  • 250 g dowolnego makaronu, np. penne (ja preferuję makarony pełnoziarniste ze względu na ich bardziej zdecydowany i ciekawszy smak)
  • 1 duża cebula
  • 250 g pieczarek
  • 3-4 połówki suszonych pomidorów z oliwy
  • 3 ząbki czosnku
  • 200-250 g szpinaku nierozdrobnionego
  • 200 g śmietany 18-22% - im tłustsza tym bardziej kremowe danie
  • 2 duże łyżki startego parmezanu
  • 50 g masła
  • pietruszka
  • koperek
  • sól, pieprz
  • gałka muszkatołowa
  • ostra papryczka (Scotch Bonnet, Habanero)
Przygotowanie

Cebulę i pieczarki pokroić w dużą kostkę.
Suszone pomidory odcedzić z oliwy, pokroić w paseczki
Czosnek drobno posiekać.

Przed rozpoczęciem przygotowania sosu należy wstawić makaron. Gotowanie makaronu trwa zazwyczaj 8-10 minut. Przygotowanie sosu to ok. 10-12 minut. Obie części powinno zakończyć się jednocześnie, czyli po wyłączeniu patelni z sosem odlewamy makaron i gotowe ;)

Makaron wrzucam do wrzącej, osolonej wody i ustawiam na małym ogniu. Do wody przed wrzuceniem makaronu można wlać 2 łyżki oliwy z oliwek.

Dużą patelnię postawić na średnim palniku. Roztopić masło. Na rozgrzane masło (nie wolno dopuścić do dymienia) wrzucić cebulę i delikatnie posolić. Jak tylko cebula zacznie się szklić (po ok 2 minutach), wrzucić posiekany czosnek i pieczarki. Smażyć na średnim ogniu, cały czas mieszając, aż pieczarki puszczą sok i zacznie on odparowywać. W tym momencie pieczarki stracą ok. 50% swojej objętości (3-4 minuty w zależności od ilości pieczarek i intensywności płomienia). Dodać suszone pomidory, delikatnie dosolić, dodać pieprzu i ostrej papryczki. Papryczka musi być jak najostrzejsza, żeby dodać dosłownie kilka okruchów, nie zmieniając smaku potrawy a jedynie go podkreślając zawartą w papryczce kapsaicyną (odpadają wszystkie przyprawy typu "Papryka Ostra" z paczuszek - najlepiej jak to będzie jakaś mega ostra papryczka - np .Scotch Bonnet, Habanero lub inna o wysokim indeksie ostrości Scovile'a). Na tym etapie dodajemy też szpinak. Jeżeli jest mrożony, należy go wcześniej rozmrozić i delikatnie odcisnąć. Całość smażymy mieszając i podlewając wodą z gotującego się makaronu tak aby na dnie patelni cały czas była cieniutka warstwa wody (jest nośnikiem ciepła pomiędzy patelnią a składnikami, nie dopuści do przypalenia i wysuszenia składników a szpinak się w niej ugotuje i zmięknie). Kiedy szpinak zacznie się rozpadać - po ok. 4-5 minutach dodajemy śmietanę wymieszaną z odrobiną soli, pieprzu, łyżeczką koperku i parmezanem oraz dwie szczypty gałki muszkatołowej. Cały czas mieszając doprowadzamy do połączenia się składników w jedwabisty sos. Na koniec dodajemy pietruszkę i dosłownie minutę mieszamy na ogniu. Nie wolno po dodaniu śmietany smażyć zbyt długo gdyż śmietana straci całą wilgoć i sos będzie żeby suchy.

Smacznego


 
Przywołujemy wiosnę!!!

7 komentarzy:

  1. takie dania to ja uwielbiam nie tylko jeśc ale też podziwiac jak pięknie wyglądają na talerzu :) gratuluję i zachęcam męża do częstych wpisów na bloga :)

    OdpowiedzUsuń
  2. ale rarytasy ;) wygląda pysznie szczególnie na takich zdjęciach!

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam makaron w każdej postaci! Szpinakowy przyrządzam jeszcze inaczej, ale z dodatkiem suszonych pomidorów musi być pyszny :) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A jak przyrządzasz? :) Lubię dania makaronowe m.in. za nieograniczoną możliwość łączenia różnych dodatków, dzięki temu za każdym razem można stworzyć nowe (inne) danie. :)

      Usuń
  4. Ostatnio strasznie zasmakowało mi penne :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Twoja wersja równie ciekawa, u mnie ostatnio też królował szpinak i penne:D

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo smacznie u Ciebie :) Fajnie że trafiłam na twój blog:)

    obserwuje i pozdrawiam:)*

    OdpowiedzUsuń

Podziel się swoimi uwagami na temat przepisu

Facebook

Obserwatorzy

Tutaj jestem

Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne przepisy kulinarne Przepisy Na - katalog Kulinarny
zBLOGowani.pl