Proponuję od razu przejść do listy składników. I jak? :) Jest to w zasadzie mix bakalii i bananów. Przekąska zawiera dość sporą ilość kakao (sugeruję troszkę zmniejszyć ilość, ew. dopasować ją wedle własnych kubków smakowych). Na czekoladowy głód jest to istna rewelacja! :) Po jednej "cząsteczce" mój apetyt na coś słodkiego został zaspokojony (i to bez żadnych wyrzutów sumienia!). Czekoladki nie zawierają białego cukru (słodyczy nadają przede wszystkim daktyle), tłuszcz zaś pochodzi z orzechów.
Zastanawiałam się jak nazwać te czekoladki. Na stronie, z której czerpałam inspirację jest to "fudge" czyli cukierek, krówka. Ja jednak bliżej skłaniałabym się do domowej wersji, zdrowej czekolady. :) Przepis dedykuję wszystkim czekoladożercom na diecie (i nie tylko)! :)
Zdrowa "czekoladka"
PRZEPIS
(forma: 20x20cm, inspiracja: FitSugar, poniżej przepis zmodyfikowany)
Spód
- 1 szkl. suszonych daktyli
- 1/3 szkl. blanszowanych migdałów (jak przygotować je w domu - poniżej instrukcja)
- 1/3 szkl. płatków owsianych, uprażonych lekko na patelni
- 1/3 szkl. orzechów włoskich
- 1/4 szkl. kakao (lub mniej)
- 2-3 łyżki mleka (opcjonalnie, jeśli masa jest za sucha)
- 2 dojrzałe banany
- 4 łyżki masła migdałowego, instrukcja poniżej (można zastąpić olejem lub masłem kokosowym)
- 1/4 szkl. kakao (lub mniej)
- 4 łyżki miodu lub syropu z agawy
- 1 łyżka masła orzechowego
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- łyżeczka rumu
- Spód. Wszystkie składniki należy umieścić w malakserze. Dokładnie zmiksować. Masę wyłożyć do formy wyłożonej folią aluminiową.
- Masa bananowo-czekoladowa. Wszystkie składniki dobrze wymieszać w malakserze. Ja po zmiksowaniu spróbowałam masę i dodałam jeszcze odrobinę rumu i ekstraktu waniliowego (można na tym etapie doprawić masę wedle własnego uznania). Gotową masę przekładamy na wcześniej przygotowany spód.
- Nasz czekoladowy "fudge" wkładany do zamrażarki na min. 30 min (aż masa stwardnieje). Kroimy na 16 kwadratów. Po rozmrożeniu pozostałą część czekoladowych kwadracików przechowujemy w lodówce.
Jak zblanszować migdały?
- Zalać migdały wrzątkiem. Pozostawić na ok. 1 min.
- Przelać zimną wodą. Zdjąć skórkę (podobnie blanszujemy pomidory, orzechy itp.).
Jak przygotować masło migdałowe?
Smacznego
mniam jak pysznie *.*
OdpowiedzUsuńsuper, lubię takie słodkości ;)
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł! :)
OdpowiedzUsuńDziękuję. :)
Usuńzdecydowanie coś dla mnie :) fanki czekolady i bananów ;)
OdpowiedzUsuńwygląda bardzo apetycznie ;)
OdpowiedzUsuńPrzyznam, że bardzo smaczny jest spód. W przepisie, na którym bazowałam nie było dodatku płatków owsianych, zatem nie wiem jak smakuje "oryginał" ;), ale masa z płatkami była strzałem w dziesiątkę. :) Masa bananowo-czekoladowa zaś... Jak ktoś lubi banany to na pewno będzie zadowolony. :) Banan musi być tylko dojrzały/smaczny, żeby nadawał dobry smaczek.
Usuńzdrowo i przepysznie.
OdpowiedzUsuńNo coś niesamowitego ! Patrzy na mnie i kusi wyglądem :D
OdpowiedzUsuńPo składnikach już lubię! Świetny przepis i wygląd czekoladki :)
OdpowiedzUsuń