11.05.2013

Zdrowa "czekoladka"

Proponuję od razu przejść do listy składników. I jak? :) Jest to w zasadzie mix bakalii i bananów. Przekąska zawiera dość sporą ilość kakao (sugeruję troszkę zmniejszyć ilość, ew. dopasować ją wedle własnych kubków smakowych). Na czekoladowy głód jest to istna rewelacja! :) Po jednej "cząsteczce" mój apetyt na coś słodkiego został zaspokojony (i to bez żadnych wyrzutów sumienia!). Czekoladki nie zawierają białego cukru (słodyczy nadają przede wszystkim daktyle), tłuszcz zaś pochodzi z orzechów.
Zastanawiałam się jak nazwać te czekoladki. Na stronie, z której czerpałam inspirację jest to "fudge" czyli cukierek, krówka. Ja jednak bliżej skłaniałabym się do domowej wersji, zdrowej czekolady. :) Przepis dedykuję wszystkim czekoladożercom na diecie (i nie tylko)! :)


Zdrowa "czekoladka"

PRZEPIS
(forma: 20x20cm, inspiracja: FitSugar, poniżej przepis zmodyfikowany)
Print Friendly and PDF 
Spód
  • 1 szkl. suszonych daktyli
  • 1/3 szkl. blanszowanych migdałów (jak przygotować je w domu - poniżej instrukcja)
  • 1/3 szkl. płatków owsianych, uprażonych lekko na patelni
  • 1/3 szkl. orzechów włoskich
  • 1/4 szkl. kakao (lub mniej)
  • 2-3 łyżki mleka (opcjonalnie, jeśli masa jest za sucha)
Masa bananowo-czekoladowa
  • 2 dojrzałe banany
  • 4 łyżki masła migdałowego, instrukcja poniżej (można zastąpić olejem lub masłem kokosowym)
  • 1/4 szkl. kakao (lub mniej)
  • 4 łyżki miodu lub syropu z agawy
  • 1 łyżka masła orzechowego
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • łyżeczka rumu
Przygotowanie 
  1. Spód. Wszystkie składniki należy umieścić w malakserze. Dokładnie zmiksować. Masę wyłożyć do formy wyłożonej folią aluminiową.
  2. Masa bananowo-czekoladowa. Wszystkie składniki dobrze wymieszać w malakserze. Ja po zmiksowaniu spróbowałam masę i dodałam jeszcze odrobinę rumu i ekstraktu waniliowego (można na tym etapie doprawić masę wedle własnego uznania). Gotową masę przekładamy na wcześniej przygotowany spód.
  3. Nasz czekoladowy "fudge" wkładany do zamrażarki na min. 30 min (aż masa stwardnieje). Kroimy na 16 kwadratów. Po rozmrożeniu pozostałą część czekoladowych kwadracików przechowujemy w lodówce.
    Jak zblanszować migdały?
      1. Zalać migdały wrzątkiem. Pozostawić na ok. 1 min.
      2. Przelać zimną wodą. Zdjąć skórkę (podobnie blanszujemy pomidory, orzechy itp.).
        Jak przygotować masło migdałowe?   
        Zblanszowane migdały umieścić w misce malaksera i miksować (pulsacyjnie) do uzyskania gładkiej, jednolitej masy (nie dodawałam już żadnych substancji słodzących).
         Smacznego

        10 komentarzy:

        1. super, lubię takie słodkości ;)

          OdpowiedzUsuń
        2. zdecydowanie coś dla mnie :) fanki czekolady i bananów ;)

          OdpowiedzUsuń
        3. Odpowiedzi
          1. Przyznam, że bardzo smaczny jest spód. W przepisie, na którym bazowałam nie było dodatku płatków owsianych, zatem nie wiem jak smakuje "oryginał" ;), ale masa z płatkami była strzałem w dziesiątkę. :) Masa bananowo-czekoladowa zaś... Jak ktoś lubi banany to na pewno będzie zadowolony. :) Banan musi być tylko dojrzały/smaczny, żeby nadawał dobry smaczek.

            Usuń
        4. No coś niesamowitego ! Patrzy na mnie i kusi wyglądem :D

          OdpowiedzUsuń
        5. Po składnikach już lubię! Świetny przepis i wygląd czekoladki :)

          OdpowiedzUsuń

        Podziel się swoimi uwagami na temat przepisu

        Facebook

        Obserwatorzy

        Tutaj jestem

        Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne przepisy kulinarne Przepisy Na - katalog Kulinarny
        zBLOGowani.pl