04.11.2012

Chleb orkiszowy

Bardzo dobry chlebek bazujący na wypróbowanym już przeze mnie kilkukrotnie przepisie na chleb wieloziarnisty ze strony mojewypieki.com. W poniższym przepisie podaję swoje modyfikacje. Ilość składników wystarcza na przygotowania jednego bochenka.


Chleb orkiszowy z suszonymi pomidorkami, bazylią i czarnuszką

PRZEPIS
Temperatura: 210oC (piekarnik gazowy) | Czas pieczenia: 1h


Składniki na 1 bochenek
  • 40 dkg mąki orkiszowej, t1850
  • 10 dkg mąki krupczatki, t500
  • 3 łyżki siemienia lnianego
  • 6 łyżek płatków owsianych/otrębów pszennych
  • 2 łyżki sezamu
  • 3 łyżki suszonych pomidorów
  • 3 łyżki czarnuszki
  • 0,5 łyżeczki bazylii
  • 0,5 łyżki soli
  • 0,5 łyżki cukru
  • 25 g drożdży świeżych
  • 0,5 l ciepłej wody
Przygotowanie


  1. Wszystkie składniki umieścić w jednej misce, drożdże rozkruszyć w dłoniach, całość dokładnie wymieszać (można mikserem).  Czarnuszki zostawić tyle co do posypania na wierzchu chleba wg uznania. Ciasto może mieć nieco luźną konsystencję, przy czym chlebek wyszedł mi smaczniejszy gdy ciasto było dość gęste. Po wymieszaniu składników, ciasto przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na ok. 20 minut.  
  2. Ponownie dokładnie wymieszać ciasto, a następnie przelać ciasto do formy i ponownie przykryć ściereczką na ok. 20 min. 
  3. Po upływie tego czasu zwilżyć wierzch ciasta wodą, posypać czarnuszką i wstawić formę do piekarnika rozgrzanego do 210oC na 1h.
Smacznego




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Podziel się swoimi uwagami na temat przepisu

Facebook

Obserwatorzy

Tutaj jestem

Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne przepisy kulinarne Przepisy Na - katalog Kulinarny
zBLOGowani.pl