Bardzo smaczna tarta na kruchym spodzie na żółtkach, do tego klasyczny crème pâtissière, owoce i glazura wykonana z galaretki owocowej. Idealne połączenie. :) Ciasto kruche można przygotować nieco wcześniej. Gotowe ciasto kruche zawinięte w folię spożywczą można przechowywać w lodówce do tygodnia, a w zamrażarce do 3 miesięcy.
Klasyczna tarta z owocami
PRZEPIS
Temperatura pieczenia: 180oC | Czas pieczenia: ok. 20 minut
Kruche ciasto (wg Michel Roux "Ciasta")
- 250 g mąki tortowej
- 200 g masła nieco rozmiękczonego
- 100 g cukru pudru
- szczypta soli
- 2 żółtka
Mąkę przesiać na stolnicę, wsypać cukier, sól, nałożyć zimne masło i posiekać nożem. Dodać żółtka i wyrabiać delikatnie czubkami palców do uzyskania jednolitego ciasta. Zawinąć w folię i włożyć na pół godziny do lodówki. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180oC na ok. 20 min (uważać, żeby ciasto się nie spaliło).
Crème pâtissière (z przepisu Bożeny Sikoń: 1000 karteczek)
- 500 ml mleka
- 1 laska wanilii (lub/i cukier waniliowy, zapach waniliowy do smaku)
- 4 żółtka (dałam 3)
- 100 g cukru
- 50 g mąki kukurydzianej (dałam zwykłą)
- Zagotować mleko, wrzucić rozciętą wanilię.
- Żółtka utrzeć z cukrem, dodać mąkę kukurydzianą, a następnie rozrobić z ciepłym mlekiem i całość zagotować. Wyjąć strąk wanilii.
- Gotowy krem przełożyć do miski, zafoliować i odstawić do wystygnięcia. Zimny roztrzepać rózgą i wyłożyć na ciasto.
Na spód wykładamy krem, a następnie ulubione owoce tworząc ciekawą kompozycję. Całość zalewamy tężejącą galaretką (wykonanie galaretki wg instrukcji znajdującej się na opakowaniu).
Smacznego
mąkę kukurydzianą dodac do jajek z cukrem czy do mleka? :)
OdpowiedzUsuńdo jajek z cukrem.:)
Usuńwygląda pysznie, muszę spróbować ;)
OdpowiedzUsuń