Śmietankowe muffinki z sezonowymi owocami. Tutaj akurat z jagodami, obsypane płatkami migdałów. Przepis zaczerpnięty z tej strony (w oryginale z wiśniami). Poniżej przedstawiam przepis z moimi drobnymi modyfikacjami.
PRZEPIS
Temperatura pieczenia: 190oC
Czas pieczenia: ok. 20 minut
Składniki
- 3 szkl. mąki
- 3/4 szkl. cukru
- 3 łyżki śmietany
- łyżka ekstraktu śmietankowego
- 3 jajka
- 1/2 szkl. oleju słonecznikowego
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczeniaszczypta soli
- owoce (np. jagody lub inne dowolne w zal. od sezonu)
- płatki migdałów (opcjonalnie)
Przygotowanie
Jajka z cukrem i solą ubić na puszysta masę, dodać olej - dokładnie ubić. Następnie dodać mąkę z proszkiem do pieczenia. Na koniec dodać ekstrakt śmietankowy, śmietanę i całość wymieszać. Formę do muffinów napełnić do połowy ciasta, wyłożyć po kilka sztuk owoców. Przykryć ciastem do 3/4 wysokości foremki i ew. posypać płatkami migdałów. Muffiny wstawić do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni i piec ok. 20 min.
Smacznego
all photos made by brzooch |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Podziel się swoimi uwagami na temat przepisu