Kruche drożdżowe rogaliki z marmoladą. Bardzo smaczne. Obsypane cukrem pudrem lub lukrem wg uznania. Najlepsze w dniu pieczenia. Przepis pochodzi z rodzinnego zeszytu.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjm8Qr5y4je8W2WV-TX8oGmfCUIxL54uCyWQwlNDd9tKM7dTvBHTYJkQHWwO7aGf3GasY1tSKms_xQSl0KTx-Q-SQnFCkuv7JMiYVG8V7hzS7vtVGu2GGnl-JIjlQGODFuaWREBFm49e7cE/s640/20120825164830000074-3.jpg)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjm8Qr5y4je8W2WV-TX8oGmfCUIxL54uCyWQwlNDd9tKM7dTvBHTYJkQHWwO7aGf3GasY1tSKms_xQSl0KTx-Q-SQnFCkuv7JMiYVG8V7hzS7vtVGu2GGnl-JIjlQGODFuaWREBFm49e7cE/s200/20120825164830000074-3.jpg)
PRZEPIS
Temperatura pieczenia: 190-200°C
Czas pieczenia: ok. 15 min.(do zarumienienia rogalików)
Składniki
- 50 dag mąki pszennej
- 25 dag masła/margaryny
- 50 g świeżych drożdży
- 2 jajka
- 2 łyżki śmietany
- cukier waniliowy, małe opakowanie
- nadzienie: powidła śliwkowe, połówki jabłka (lub mus jabłkowy)
- do posypania: cukier puder lub lukier (w wersji light bez posypki :))
Mąkę posiekać z margaryną, dodać jaja, drożdże, śmietanę i cukier waniliowy. Wyrobić ciasto, zawinąć w płócienną szmatkę i włożyć do dużego garnka z wodą (ja wrzuciłam bez szmatki i też wyszło :)). Gdy wypłynie, rozwałkować ciasto na kształt okręgu, wykroić trójkąty, nałożyć nadzienie i zwinąć w rogaliki. Piec ok 15 min. w temperaturze 190-200°C.
Smacznego
![]() |
all photos made by brzooch |
Spotkałam się już z takim przepisem, ale nie miałam odwagi zrobić. Twoje ciasteczka wyglądają przecudnie, więc pewnie skusze się i wypróbuję przepis. Ja upiekłam takie http://apetytnaogrod.blog.onet.pl/2013/09/11/rogaliki-z-konfitura-morelowa/. Pozdrawiam, Iza
OdpowiedzUsuń