Ucierane ciasto daktylowe z orzechami włoskimi i syropem z agawy. Bardzo smaczne, o ciekawym cukierkowym smaku. Napisałam "cukierkowy smak" bo trudno jest przyrównać jego smak do czegoś innego. Jest po prostu daktylowy. ;) Daktyle pełnią tutaj również rolę naturalnego słodziku, dzięki temu w cieście jest mała ilość cukru. Można pokombinować z dodatkami i dodać swoje ulubione bakalie.
PRZEPIS
(źródło inspiracji: link)
Temperatura pieczenia: 190oC
Czas pieczenia: 50 min.
Składniki
- 170g suszonych daktyli
- 100 ml wrzącej wody
- 100ml syropu z agawy lub syropu klonowego
- łyżeczka rumu
- 0,5 łyżeczki cynamonu
- kilka kropel aromatu waniliowego
- 100g miękkiego masła
- 45g cukru trzcinowego
- 2 jajka
- 200g mąki pszennej, typ 550
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 90g posiekanych orzechów włoskich
Daktyle zalać wrzątkiem. Przykryć talerzykiem i zostawić na kilka minut. Dolać syrop z agawy, rum, cynamon i zapach waniliowy. Daktyle zblendować lub rozgnieść widelcem. Wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Odstawić. W oddzielnym naczyniu utrzeć dobrze masło z cukrem. Dodawać po jednym jajku. Dodać pastę daktylową. Dosypywać stopniowo mieszankę mąki i proszku do masy. Dodać pokruszone orzechy włoskie. Wymieszać. Przygotowaną masę przelać do formy i wstawić do piekarnika nagrzanego do 190oC na ok. 50min (by upewnić się, że ciasto jest już upieczone wsadzamy patyczek, jeśli jest suchy - ciasto jest gotowe).
Polewa czekoladowa
- 3 czubate łyżki cukru pudru
- 3 łyżki gorącej wody
- 2 łyżki kakao
- 2 łyżki masła
W małym rondelku wymieszać cukier puder, kakao i wodę. Podgrzać wymieszaną masę na ogniu ok. 3 minut. Zdjąć z ognia. Dodać masło. Mieszać do uzyskania jednolitej konsystencji. Jeszcze ciepłą polewą polać ciasto.
Smacznego
Musi być pysze, bo wygląda wspaniale
OdpowiedzUsuńTak jest bardzo smaczne, oryginalne w smaku. Polecam. :) Dziękuję za komentarz.
UsuńMusi bardzo ciekawie smakować, tak troszkę inaczej :)
OdpowiedzUsuńTak, zachęcam do wypróbowania! :)
Usuń