10.11.2012

Ciasto daktylowe

Ucierane ciasto daktylowe z orzechami włoskimi i syropem z agawy. Bardzo smaczne, o ciekawym cukierkowym smaku. Napisałam "cukierkowy smak" bo trudno jest przyrównać jego smak do czegoś innego. Jest po prostu daktylowy. ;) Daktyle pełnią tutaj również rolę naturalnego słodziku, dzięki temu w cieście jest mała ilość cukru. Można pokombinować z dodatkami i dodać swoje ulubione bakalie.


Ciasto daktylowe z orzechami włoskimi

PRZEPIS
(źródło inspiracji: link)

Temperatura pieczenia: 190oC
Czas pieczenia: 50 min.

Składniki
  • 170g suszonych daktyli
  • 100 ml wrzącej wody
  • 100ml  syropu z agawy lub syropu klonowego
  • łyżeczka rumu
  • 0,5 łyżeczki cynamonu
  • kilka kropel aromatu waniliowego
  • 100g miękkiego masła
  • 45g cukru trzcinowego
  • 2 jajka
  • 200g mąki pszennej, typ 550
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 90g posiekanych orzechów włoskich
Przygotowanie

Daktyle zalać wrzątkiem. Przykryć talerzykiem i zostawić na kilka minut. Dolać syrop z agawy, rum, cynamon i zapach waniliowy. Daktyle zblendować lub rozgnieść widelcem. Wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Odstawić. W oddzielnym naczyniu utrzeć dobrze masło z cukrem. Dodawać po jednym jajku. Dodać pastę daktylową. Dosypywać stopniowo mieszankę mąki i proszku do masy. Dodać pokruszone orzechy włoskie. Wymieszać. Przygotowaną masę przelać do formy i wstawić do piekarnika nagrzanego do 190oC na ok. 50min (by upewnić się, że ciasto jest już upieczone wsadzamy patyczek, jeśli jest suchy - ciasto jest gotowe). 

Polewa czekoladowa

  • 3 czubate łyżki cukru pudru
  • 3 łyżki gorącej wody
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżki masła
Przygotowanie

W małym rondelku wymieszać cukier puder, kakao i wodę. Podgrzać wymieszaną masę na ogniu ok. 3 minut. Zdjąć z ognia. Dodać masło. Mieszać do uzyskania jednolitej konsystencji. Jeszcze ciepłą polewą polać ciasto.

Smacznego


Potrawy rozgrzewające

4 komentarze:

  1. Musi być pysze, bo wygląda wspaniale

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak jest bardzo smaczne, oryginalne w smaku. Polecam. :) Dziękuję za komentarz.

      Usuń
  2. Musi bardzo ciekawie smakować, tak troszkę inaczej :)

    OdpowiedzUsuń

Podziel się swoimi uwagami na temat przepisu

Facebook

Obserwatorzy

Tutaj jestem

Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne przepisy kulinarne Przepisy Na - katalog Kulinarny
zBLOGowani.pl