Chleb z przepisu zamieszczonego w książce Nigelli Lawson "Jak być domową boginią". Sama autorka namawia do wypróbowania różnych mąk i ziaren. Zachęcona tymi słowami, postanowiłam wykorzystać swoją ulubioną mąkę orkiszową. Poniżej efekt tego eksperymentu. :) Mimo, że chleb był smaczny to jednak nie pobił on na głowę mojego, póki co, faworyta...
PRZEPIS
(źródło: Nigella Lawson "Jak być domową boginią")
Temperatura piekarnika: początkowo 110oC, później 180oC
Całkowity czas pieczenia: 1 h 45 min
Składniki na 1 bochenek
- 250 ml mleka 2%
- 250 ml wody
- 350 g mąki orkiszowej, typ 1850 (w oryginale: razowa mąka chlebowa)
- 50 g mąki pszennej, typ 550 (w oryginale: mąka żytnia)
- 15 g świeżych drożdży
- 50 g płatków owsianych
- 25 g rozgniecionych w moździerzu pestek słonecznika (w oryginale: zarodki pszenicy)
- 3 łyżki pestek słonecznika
- 3 łyżki siemienia lnianego
- 3/4 łyżki soli (w oryginale: 1 łyżka)
- Wymieszaj mleko z wodą w dzbanuszku z podziałką, a w oddzielnej misce pozostałe składniki. Zalej sypkie składniki rozcieńczonym mlekiem, mieszając, aż otrzymasz masę przypominającą konsystencję owsianki.
- Przełóż ciasto do natłuszczonej formy lub wyłożonej formy papierem do pieczenia i wstaw do zimnego piekarnika. Nastaw go na 110oC, a po 30 minutach zwiększ temperaturę do 190oC. Chleb piecze się ok. 1h - 1h 15 min. (zależy od piekarnika). Ja piekłam 1h 15 min.
Smacznego
all photos made be me |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Podziel się swoimi uwagami na temat przepisu