11.11.2012

Norweski chleb górski

Chleb z przepisu zamieszczonego w książce Nigelli Lawson "Jak być domową boginią". Sama autorka namawia do wypróbowania różnych mąk i ziaren. Zachęcona tymi słowami, postanowiłam wykorzystać swoją ulubioną mąkę orkiszową. Poniżej efekt tego eksperymentu. :) Mimo, że chleb był smaczny to jednak nie pobił on na głowę mojego, póki co, faworyta...

Norweski chleb górski

PRZEPIS 
(źródło: Nigella Lawson "Jak być domową boginią")

Temperatura piekarnika: początkowo 110oC, później 180oC
Całkowity czas pieczenia: 1 h 45 min

Składniki na 1 bochenek
  • 250 ml mleka 2%
  • 250 ml wody
  • 350 g mąki orkiszowej, typ 1850 (w oryginale: razowa mąka chlebowa)
  • 50 g mąki pszennej, typ 550 (w oryginale: mąka żytnia)
  • 15 g świeżych drożdży
  • 50 g płatków owsianych
  • 25 g rozgniecionych w moździerzu pestek słonecznika (w oryginale: zarodki pszenicy)
  • 3 łyżki pestek słonecznika
  • 3 łyżki siemienia lnianego
  • 3/4 łyżki soli (w oryginale: 1 łyżka)
Przygotowanie

  1. Wymieszaj mleko z wodą w dzbanuszku z podziałką, a w oddzielnej misce pozostałe składniki. Zalej sypkie składniki rozcieńczonym mlekiem, mieszając, aż otrzymasz masę przypominającą konsystencję owsianki. 
  2. Przełóż ciasto do natłuszczonej formy lub wyłożonej formy papierem do pieczenia i wstaw do zimnego piekarnika. Nastaw go na 110oC, a po 30 minutach zwiększ temperaturę do 190oC. Chleb piecze się ok. 1h - 1h 15 min. (zależy od piekarnika).  Ja piekłam 1h 15 min.

Smacznego

all photos made be me

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Podziel się swoimi uwagami na temat przepisu

Facebook

Obserwatorzy

Tutaj jestem

Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne przepisy kulinarne Przepisy Na - katalog Kulinarny
zBLOGowani.pl